Son dakika! Erdoğan'dan NATO Liderler Zirvesi öncesi önemli açıklamalar

Son dakika! Erdoğan'dan NATO Liderler Zirvesi öncesi önemli açıklamalar

NATO Liderler Zirvesi için Brüksel'e gidecek olan Erdoğan önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, ABD Başkanı Biden ile yapacağı ilk yüz yüze görüşme öncesi F-35 ve S-400 konusunda dikkat çeken ifadeler kullandı. 1915 Olayları'nın yaşandığı 24 Nisan'ı 'Ermeni Soykırımı' olarak tanıyan Biden'a mesaj gönderen Erdoğan, "Umarım bunu unutturacak adımlar atmış oluruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Liderler Zirvesi'ne katılmak üzere Brüksel'e hareketi öncesi Atatürk Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden ile yapacağı görüşme hakkında, "Biden ile göreve geldikten sonraki yüz yüze ilk görüşmemiz olacak. Birinci derecede Türkiye - ABD ilişkilerini masaya yatırmamız gerekiyor. Birçok dedikodular oldu. Bunları geride bırakıp, neler yapabiliriz neler yapacağız bunları konuşmamız lazım" dedi.

Biden'ın 20 Ocak'ta göreve başlamasından sonra Erdoğan ile gerçekleştireceği ilk yüz yüze görüşmede, Türk-Amerikan ilişkilerindeki "fırsat ve anlaşmazlıkları" ayrı ayrı ele alacağı, insan hakları ve değerler konusunu da önemli bir ayrı başlıkta değerlendireceği kaydediliyor. İki lider, Biden 20 Ocak'ta göreve başladıktan sonra sadece 23 Nisan'da telefonda görüşmüşlerdi. O konuşma sırasında Biden'ın önce Erdoğan ile NATO Zirvesi'nde bir araya gelmek istediğini kaydettiği, ardından da 24 Nisan açıklamasında "soykırım" ifadesini kullanacağını söylediği basına yansımıştı.

Merkez Bankası'nın döviz rezervleri hakkında da açıklamalarda bulunan Erdoğan, "100 milyar dolar seviyesine ulaşmış durumdayız" sözlerini kaydetti.

'ÖNEMLİ BİR ZİRVEYE İŞTİRAK EDECEĞİZ'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar:

"Önemli bir zirveye iştirak edeceğiz. NATO farklılaşan tehditler karşısında kendisini güncellerken yeni şartlara da uyum sağlıyor. İttifakın önümüzdeki 10 yıllık yol haritasını belirleyecek NATO 2030 sürecine ilişkin kararların alınacağı önemli bir zirveye iştirak edeceğiz.

AFRİN'DEKİ HASTANEYE TERÖR SALDIRISI

Türkiye olarak aynı anda birçok terör örgütüyle mücadeleyi yürütüyoruz. Dün Afrin'deki Şifa Hastanesi'ne yapılan saldırı, PKK'nın nasıl kalleş, vahşi bir örgüt olduğunu göstermiştir. Saldırıda hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah'tan rahmet, yaralılara şifa diliyorum. Türkiye olarak sadece terörle mücadele etmiyoruz aynı zamanda doğu-batı yönünde yoğun bir düzensiz göç baskısına da maruz kalıyoruz.

AZERBAYCAN ZİYARETİ

Türkiye- Azerbaycan kardeşliği, bölgemizin barış, refah ve istikrarının teminatıdır. Bu süreç içinde özellikle de Azerbaycan Karabağ’da tarihi bir zafere imza atarak 30 yıllık işgale malum son vermiştir. Bu zafer aynı zamanda bölgede kalıcı barış ve istikrarın da kapısını aralamıştır. Bu fırsatın iç siyasi hesaplarla heba edilmemesi en büyük temennimizdir. 10 Aralık 2020 tarihinde Bakü’de düzenlenen zafer geçit törenini izlemiş, Azerbaycan’ın haklı gururunu paylaşmıştık. Bu seferki ziyaretimde ise Bakü’nün yanı sıra zaferin kazanıldığı topraklara gideceğiz. Türk dünyası için tarihi değeri olan birçok sanatçı yetiştiren ve Azerbaycan’ın kültür başkenti olarak ilan edilen Şuşa’yı inşallah ziyaret edeceğiz. 16 Haziran çarşamba günü A Milli Futbol Takımımızın, Galler ile oynayacağı maçı da değerli kardeşim Sayın Aliyev ile birlikte izleyeceğiz.

20210613-2-48736095-66044497.jpg

BIDEN'A 24 NİSAN TEPKİSİ

Biden ile göreve geldikten sonraki yüz yüze ilk görüşmemiz olacak. Birinci derecede Türkiye - ABD ilişkilerini masaya yatırmamız gerekiyor. Birçok dedikodular oldu. Bunları geride bırakıp, neler yapabiliriz neler yapacağız bunları konuşmamız lazım. Görüşme alanımız çok geniş. Zira 24 Nisan bizler için çok olumsuz bir süreç oldu. Böyle bir yaklaşım beklemezdik ancak bu yaklaşım bizleri üzdü. Zira Türkiye rastgele bir ülke değil. Türkiye, ABD ile NATO'da müttefik bir ülke. Ve bu konuda NATO ile uzaktan yakından ilgisi olmayan Ermeniler ile ilgili böyle bir yaklaşım içerisine girmesi bizi üzmüştür.

F-35 VE S-400 MESAJI

Savunma sanayine yönelik masa üstünde kalan birçok konu var. Bunların da en önemlisi F-35 konusudur. Bu konuda Türkiye ahdini yerine getirmesine rağmen, sözleşmeye uymayan bir ABD var. Ödemelerini yapmış bir Türkiye var. Bunun yanı sıra parça alma işlemini Türkiye'den yapmalarına rağmen ama bunlarla beraber çok ciddi bir ödemeyi de yapmış Türkiye var. Ve 5 tane F-35 verilmiştir. Daha sonra da bu F-35'lere el koymak suretiyle bunlar gönderilmemiştir. Tabi patriotlar konusu var. Bu konuda da ABD sözünde durmamış ve geri almış biz de bu olaydan sonra Rusya ile anlaşarak S-400'leri aldık.

20210613-2-48736095-66044503.jpg

Tüm bunların yanında tabi daha başka birçok savunma sanayinde başlayıp da devam edemediğimiz konu var. Bundan sonraki süreçte neleri yaparız ya da yapamayız ikili görüşmede masaya yatırmakta fayda var. Bizim bütün dert ve beklentimiz NATO'nun bütün birlik ve beraberliğine güç katacak amasız ve fakatsız eylemler görmektir. Kaldı ki şu anda ABD yakın bir zamanda Afganistan'ı terk etmenin hazırlığı içerisinde. ABD terk ettikten sonra orada süreci devam ettirecek güvenilir tek ülke Türkiye. Bunları da ayrıca görüşeceğiz.

MERKEZ BANKASI REZERVLERİ

Merkez Bankamızın döviz rezervi konusunda geldiğimiz nokta 100 milyar dolar seviyesine ulaşmış durumdayız.

MARMARA'DAKİ MÜSİLAJ KABUSU

Şu anda 77 noktada 1700 metreküp müsilaj temizlenmiş vaziyette. Yoğun bir çalışma devam ediyor. 7/24 esasına göre bu çalışmalar devam edecek."

20210613-2-48736678-66045347.jpg

NATO LİDERLER ZİRVESİ

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, zirvede, NATO İttifakı'nın önümüzdeki on yıla dönük adaptasyonu amacıyla başlatılan 'NATO 2030' sürecinin temel unsurları değerlendirilecek.

Zirvede ayrıca, NATO güvenliğine yönelik tehdit ve meydan okumalar hakkında stratejik düzeyde görüş alışverişinde bulunulması, Afganistan'daki Kararlı Destek Misyonu'nun sonlandırılması kapsamında İttifak'ın Afganistan'a yönelik desteğinin sürdürülmesini teminen atılacak adımların da ele alınması öngörülüyor. Erdoğan, Zirve marjında düzenlenecek Brüksel Forumu isimli kamuoyuna açık etkinliğin 'İstikrara Katkı' başlıklı oturumuna video mesaj aracılığıyla katılım sağlayacak.

NATO üyesi ülkelerin liderleriyle ikili temaslarda bulunacak Erdoğan, ABD Başkanı Biden, Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda, Letonya Cumhurbaşkanı Egils Levits, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile baş başa görüşmeler yapacak. Erdoğan'ın Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile de görüşmesi planlanıyor.

Görüşmelerde NATO'daki ittifakın yanı sıra ikili ilişkiler ve bölgesel meselelerin gündeme gelmesi bekleniyor.

İKİ LİDER İLK KEZ BİR ARAYA GELECEK

Öte yandan Erdoğan-Biden görüşmesi, Biden'ın ABD Başkanı seçilmesinden sonra iki liderin baş başa bir araya geldiği ilk görüşme olacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığındaki Türk heyetinin NATO Zirvesi'ndeki öncelikli gündemi, Türkiye'nin bölgesindeki gelişmelere ilişkin egemenlik hakları ve güvenlik hassasiyetine saygı gösterilmesi olacak. Zirvede, Türkiye'nin bu konulardaki kararlılığı vurgulanacak. Türkiye'nin ittifak kapsamında üzerine düşen görevleri yerine getiren bir üye ülke olduğunun altı çizilerek muhataplara terörle mücadele ve insani krizlere etkin müdahale konusunda iş birliği teklifleri de tekrarlanacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (20)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
20 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN