Sosyal Çalışma Programı nedir? SÇP’ye nasıl başvurulur? Üniversite öğrencilerine iş fırsatı

Sosyal Çalışma Programı nedir? SÇP’ye nasıl başvurulur? Üniversite öğrencilerine iş fırsatı

İŞKUR tarafından düzenlenen ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk tarafından duyurulan ve üniversite öğrencilerinin yararlanabileceği Sosyal Çalışma Programı (SÇP) için başvurular başladı. Peki yaz dönemi boyunca harçlıklarını çıkarsınlar diye üniversite öğrencilerine yönelik yapılan ‘’Sosyal Çalışma Programı nedir? Sosyal Çalışma Programı’na nasıl başvurulur ve ne kadar harçlık verilecek?’’ tarzında soruların yanıtı haberimizde…

İŞKUR tarafından Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı koordinesinde gerçekleşen, üniversite öğrencilerini iş hayatını hazırlamak ve onları yaz tatili döneminde harçlıksız bırakmamak için gerçekleştirilen Sosyal Çalışma Programı başvuruları başladı. Şimdi Sosyal Çalışma Programı’na katılmak isteyen öğrenciler başvuruların nasıl yapılacağını ve Sosyal Çalışma Programı’nın tam olarak ne olduğunu merak ediyor. Sosyal Çalışma Programı kapsamında belli sürelerde çalışacak öğrencilere günlük ‘harçlık’ verilecek. 25 Haziran’da başlayan başvurular, 28 Haziran’a kadar sürecek. Daha sonra kura yöntemi ile belirlenen öğrenciler, çeşitli gruplarda belli günlerde istihdam edilecek. Öğrencilerin bu süreleri ise emeklilik için sigortaya yansıtılabilecek. Peki Sosyal Çalışma Programı nedir? SÇP’ye nasıl başvuru yapılır? Sosyal Çalışma Programı kapsamında ne kadar maaş veriliyor? Tüm bu soruların cevaplarına karar.com’dan ulaşabilirsiniz.

SOSYAL ÇALIŞMA PROGRAMI NEDİR?

Üniversite öğrencilerine yaz aylarında günlük 67.36 Türk lirası ile iş imkânı yaratan ‘Sosyal Çalışma Programı’ (SÇP) için başvurular 25 Haziran Pazartesi gününden itibaren başladı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından yapılan duyuruya göre; başvurular 28 Haziran’a kadar devam edecek. İŞKUR vesilesiyle geçici olarak işe alınacak öğrenciler haftada 3 gün süre ile çalışabilecek. 5 Temmuz 2019’da yapılacak kuranın ardından belirlenecek öğrenciler 8 Temmuz’da işbaşı yapabilecek ve 30 Eylül 2019’a dek çalışacak. Bu sene 150 bin öğrencinin yaz tatilinde işbaşı yapması öngörülürken, bu vesileyle üniversite öğrencileri, 3 ayda 2 bin 500 TL gelir elde edecek.

SÇP’YE BAŞVURULAR NASIL YAPILIR?

Bakan Selçuk tarafından yapılan yazılı yazılı açıklamada; SÇP’ye yüksek lisans, doktora ve açıköğretim öğrencileri dışında akademik ortalaması 2 ve üzerinde bulunan bütün üniversite öğrencilerinin başvuru yapabileceği aktarıldı. Başvuruların İŞKUR’un internet sitesi üzerinden kabul edildiğini paylaşan Selçuk, şu bilgileri verdi: “Üniversite öğrencilerinin çalışma hayatıyla tanışmalarını sağlamak ve onlara çalışma disiplini kazandırmak maksadıyla düzenlenecek SÇP için başvurular, 28 Haziran’da sona erecek. Öğrenciler programa katıldıkları her bir gün için 67 lira 36 kuruş almaya hak kazanacak. Ayrıca katılımcıların çalıştıkları süre kadar emekliliklerine etki edecek sigortalarını karşılayacağız.” SÇP’nin, gençleri geleceğe hazırlamayı hedefleyen yeni aktif iş gücü piyasası araçlarından biri olacağına işaret eden Selçuk, “Bu program sayesinde gençlerimiz yaz tatillerini, sosyal sorumluluk bilinçlerini artırıp verimli bir şekilde değerlendirecekler. Ayrıca cep harçlıklarını çıkaracaklar ve emekliliklerine sayılacak sigortalılıkları yapılacak” dedi.

SÇP PROGRAMI 3 AY SÜRECEK

Programların temmuz, ağustos ve eylülde, 3 ay süreyle düzenleneceğini belirten Selçuk, program süresinin öğrencilerin tatil süresince kendilerine zaman ayırabilmeleri maksadıyla haftada 3 gün ile sınırlandırıldığını vurguladı.

KİMLER SÇP’YE BAŞVURU YAPABİLİR?

Vakıf ya da devlet fark etmeksizin bütün üniversite öğrencileri başvurabilir. Açıköğretim, yüksek lisans ve doktora öğrencileri hariç olmak üzere bütün yükseköğretim öğrencileri katılabilir. Öğrenciler farklı şehirlere başvuru yapabilir. Okulu uzatanlar da başvuru yapabilir. Çalışma sırasında öğrenciler burs ve kredilerini almaya devam eder. Burs ve kredi kesilmez.

KİMLER PROGRAMA BAŞVURUDA BULUNAMAZ?

18 yaşını doldurmamış üniversite öğrencileri katılamayacak. Açıköğretim, yüksek lisans ve doktora öğrencileri katılamayacak. (Fakat bunların yanısıra aktif bir lisans veya önlisans öğrenim kaydı olan kişiler katılabilir.) Başvuru tarihinde ve programın düzenlediği tarih aralığında öğrencilik kaydı aktif olmayan öğrenciler kabul edilmeyecek. Bahar dönemi dersleri bitmeyen öğrenciler ile yaz döneminde ders alan öğrenciler katılamayacak. Başvuru tarihinde ve programın düzenlediği tarih aralığında başka bir işte çalışan, staj yapan ve herhangi bir işyerinden kısa vadeli sigortalılık kollarından sigortalılığı bildirilen öğrenciler katılamayacak.

SOSYAL ÇALIŞMA PROGRAMI İŞLERİ NELER?

Kültürel mirasın restorasyonu, korunması ve tanıtılması. Doğanın korunması. Kamu kurumlarının kültürel, sosyal hizmetlerinin desteklenmesi. Kütüphanelerin bakımı ve düzeni.

İŞ TECRÜBESİ EDİNECEKLER

SÇP ile öğrencilerin toplumsal yararın yüksek olduğu hizmetlere dâhil olarak iş tecrübesi edinmesi hedefleniyor. Bu programda asıl maksat üniversite öğrencisi gençlere iş hayatına girişlerinde en az teknik beceriler kadar önemli olan organize olabilme, takım içinde çalışma, analitik düşünme, iletişim kurabilme gibi sosyal becerilerini geliştirerek mezun olmalarının ardından iş hayatına girişlerinin kolaylaştırılması.

19-06/26/sosyal-calisma-programi-nedir-scpye-nasil-basvurulur-universite-ogrencilerine-is-firsatijpgg.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN