Tahir Elçi neden öldürüldü?

Tahir Elçi neden öldürüldü?

Tahir Elçi kimdir? Neden öldürüldü? Diyarbakır Baro Başkanı olan Elçi bundan 3 yıl önce Suriçi'nde uğradığı silahlı saldırı sonrasında öldürülmüştü. Tahir Elçi'nin hayatına ve öldürülüşüne dair merak edilenler haberimizde...

Tahir Elçi kimdir? Neden öldürüldüğüne dair merak edilenleri haberimizde bulabirsiniz.  Diyarbakır Baro Başkanı 3 yıl önce bu gün Diyarbakır'da öldürüldü. Tahir Elçi  28 Kasım'da Diyarbakır'ın Suriçi semtinde yaptığı bir basın açıklaması sırasında gerçekleştirilen suikast ile hayatını kaybetti. Peki ölümünün üzerinden 3 yıl geçen Baro başkanı Tahir Elçi kimdir? Neden öldürüldü?

TAHİR ELÇİ NEDEN ÖLDÜRÜLDÜ? 

Tahir Elçi bundan tam 3 yıl önce Diyarbakır Baro Başkanlığı görevini yürüttüğü sırada yaptığı basın açıklaması sırasında silahlı saldırı sonrasında öldürüldü.  28 Kasım 2015 yılında uğradığı silahlı saldırı sonucunda hayatını kaybedenTahir Elçi cinayeti halen çözülemedi. Tahir Elçi neden öldürüldüğü konusunda pek çok iddia ortaya atıldı ama cinayet hala bir muammadır.   

18-11/28/tahir-elci-kimdir-diyarbakir-baro-baskani.jpg

TAHİR ELÇİ KİMDİR? 

Tahir Elçi 1966 Şırnak Cizre doğumludur. İlk, orta ve lise öğrenimini Cizre'de tamamlayan Tahir Elçi, 1991 yılında Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olmuştur. 1992 yılından itibaren Diyarbakır'da serbest avukatlık yapan Elçi, 1998-2006 arasında Diyarbakır Barosu'nda yönetici olarak görev yapmıştır. Bu süre zarfında Almanya'da bulunan Avrupa Hukuku Akademisi'nde uluslararası ceza hukuku ve ceza yargılaması eğitimi görmüş, birçok ulusal ve uluslararası konferansa konuşmacı olarak katılmıştır.

Tahir Elçi, 14 Ekim 2015 tarihinde CNN Türk kanalında Ahmet Hakan'ın hazırlayıp sunduğu Tarafsız Bölge programında "PKK, terör örgütü değildir. Silahlı, siyasal bir harekettir." demesi nedeniyle 20 Kasım günü Diyarbakır'da gözaltına alınarak İstanbul'a getirilmiştir. Elçi, savcılığın tutuklanması talebiyle mahkemeye sevk etmesine karşın Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nce adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştır. Ayrıca Elçi hakkında, "terör örgütü propagandası" iddiasıyla 7,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlanmış ve yurtdışına çıkış yasağı konulmuştu. Bu açıklamanın ardından CNN Türk kanalına 700 bin lira para cezası kesildi. Tahir Elçi, 28 Kasım 2015'te Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yaptığı basın açıklaması sonrasında, açıklamanın yapıldığı sokakta açılan ateş sonucu başına isabet eden bir kurşun sebebiyle yaşamını yitirmiştir.

TAHİR ELÇİ'NİN FAİLLERİ HALA BULUNAMADI

Diyarbakır’da 28 Kasım 2015 tarihinde gerçekleştirdiği basın açıklamasının hemen ardından katledilen dönemin Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi soruşturması, aradan geçen üç yıla karşın ilerlemiyor. Gizli yürütülen soruşturmada tek bir şüpheli bile bulunmuyor.

18-11/28/tahir-elci.jpg

TAHİR ELÇİ'NİN EŞİ HUKUK FAKÜLTESİNDE

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi cinayeti hâlâ aydınlatılamazken, bu süreçte eşi Türkan Elçi öğretmenliği bırakıp İstanbul’a yerleşti. Türkan Elçi, eşi yaşarken kazandığı hukuk fakültesinde eğitimine tekrar başladı. Kızı Nazenin’le birlikte bu ay Diyarbakır’da Tahir Elçi İnsan Hakları Vakfı’nı kuracak olan Türkan Elçi, Hürriyet’e şunları anlattı:

BERABER KARAR VERMİŞTİK

“Tahir’den (öldürülmesinden) önce hukuk okumaya karar vermiştim. Daha doğrusu beraber karar vermiştik. Edebiyat öğretmenliği yaparken, mesleğimi bırakmadan ikinci fakülte okumak istedim. Eşimle daha çok beraber olacaktım. Hayallerimizi, geleceğimizi diri tutabileceğimiz daha çok ortak payda yaratacaktık. Olmadı işte, ne diyeyim? O gittikten sonra bırakmak istedim. O olmadan neye yarayacaktı ki ikinci fakülte? Bir yıl gitmedim. Öğretmenliği bıraktım. Zor oldu fakat belki de bazen yeni kararlar almak için eski hayallerden bir müddet vazgeçmek gerekiyordu. Zamanla okula geri dönme kararım ağır bastı. Okuduğum her hukuk sayfasının satırında Tahir’i hatırladım. ‘Bu satırları o da okumuştur’ dedim. Ders çalışmada beni en çok zorlayan bu anlardı. Bu sebeple motivasyonum düştü. Zannettiğiniz gibi her şey güçlü olmak meseleleriyle halledilmiyordu. Çok zorlandım. Hukuk kavramlarına hâkim olmak başlı başına bir zorluktu. Bir de işin içine bahsettiğim duygu durumu girince büsbütün işim ağırlaştı. Her şeye rağmen bırakmadım, bırakmayı düşünmüyorum. Üçüncü sınıftayım. Bırakmasaydım bu yıl bitecekti.

Türkan Elçi, twitter'dan eşinin ölüm yıldönümünde şu mesajı paylaştı:

"Tanrım! Kesmeselerdi ağaçları göçmeyecekti kuşlar. Kasımlarda kuşlar şehirleri terk ederdi."

MUSA ANTER DAVASI 26'INCI YILINDA 

Türkiye’nin yakın tarihi, Tahir Elçi cinayeti gibi pek çok "faili meçhul" cinayete sahne oldu. Bu faili meçhuller içerisinde Uğur Mumcu, Musa Anter, Hrant Dink, Vedat Aydın, Necip Hablemitoğlu, Turan Dursun, Bahriye Üçok, Serdar Tanış, Ebubekir Deniz ve Namık Erdoğan gibi yüzlerce gazeteci, yazar, siyasetçi ve bürokrat bulunuyor.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı'nın (TİHV) TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'na sunduğu rapora göre, Türkiye’nin PKK ile şiddetli çatışmalar yaşadığı 90’lı yılları da içine alan 1990-2011 arasındaki toplam faili meçhul cinayet sayısı bin 901’e ulaştı. Faili meçhul cinayetlerin en yoğun yaşandığı dönemler ise 1992, 1993 ve 1994 yılları oldu.

Bu dönemde işlenen faili meçhul cinayetlerden biri olan Kürt yazar Musa Anter cinayetine ilişkin dava, aradan geçen 26 yılda hala sonuca ulaşmış değil. Musa Anter'in Diyarbakır’da 20 Eylül 1992 tarihinde sokak ortasında vurularak öldürülmesine ilişkin dava, Diyarbakır'da açıldıktan sonra güvenlik gerekçesiyle Yargıtay kararı ile Ankara’ya nakledildi. Dava, daha sonra Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 16 sanıklı JİTEM davası ile birleştirildi ve hala devam ediyor.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN