TEOG’da en çok Türkçe soruları zorlayacak

TEOG’da en çok Türkçe soruları zorlayacak

Milyonlarca öğrenci için TEOG heyecanı bu hafta başlıyor. Sınava iki gün kalan uzmanlardan kritik uyarılar geldi. TEOG’da öğrencileri en çok zorlayacak dersin Türkçe olacağını söyleyen eğitimciler “Uzun paragraflardan oluşan sorular öğrencilere hata yaptırıyor. Türkçe’de kitap okuyan ve yorumu kuvvetli öğrenci başarılı olurken, matematikte çoklu işlemli soruları çözebilenler kazanıyor” dedi.

EREN TAŞAR

Milli Eğitim Bakanlığınca 23-24 Kasım’da yapılacak merkezi ortak sınavlara 1 milyon 190 bin 826 öğrenci katılacak. TEOG maratonuna iki gün kalan eğitim uzmanlar son tüyoları Karar’a anlattı. Öğrencilerin soruları  ve anahtar sözcükleri doğru okuması gerektiğine vurgu yapan Oğuzkaan Koleji Yönetim Kurulu Üyesi ve Eğitim Uzmanı Hatice Yılmaz “TEOG’da öğrencileri en zorlayan ders Türkçe olacak. Öğrencilerin Türkçe dersinden başarılı olabilmeleri için öncelikle okuma, anlama, yorumlama ve okuduklarından çıkarım yapabilme becerilerinin gelişmiş olması gerekiyor. Bu sınavda pragraf soruları ağırlıkta. Öğrenciler soruları doğru okumalı ve anahtar sözcükleri doğru belirlemeli. Fiilimside; çekimli eylemle, eylemsilerin farklarını iyi kavramalı cümlenin temel öğeleri konusu doğru öğrenilmelidir” diye konuştu.

Matematiğin her yıl eski bilgilerin üzerine yeni bilgiler eklenerek öğrenildiğini söyleyen Yılmaz “Müfredat programı hazırlanırken her yıl öğrencinin bir önceki yıl öğrendiği konuları unutmadığı düşünülerek oluşturulur. Öğrencinin 8. sınıf matematik konularını anlayıp kavrayabilmesi 5., 6. ve 7. sınıf bilgilerinin de eksiksiz olması gerekiyor. Öğrenciler, çoklu işlemden oluşan sorularda çok dikkatli olmalılar. Birkaç işlemden oluşan soruların ilk işleminde yapılan hata daha sonraki işlemlere de taşındığı için öğrenciler doğru yanıtı bulamıyor. Çarpanlar ve katlar konusu müfredat programına yeni dahil edildiğinden öğrencilerin karşısına bu konudan birçok soru çıkabilir” dedi.

‘KOLAY OLMAZ’ DEMEYİN

Kolay soruların öğrencileri hataya sürüklediğini belirten Bilfen İlköğretim Kurumları Rehberlik Bölüm Başkanı Tuğçe Kılıç “TEOG sınavlarında okullarında başarılı, notları yüksek öğrencileri en çok hataya düşüren ve onlara yanlış şıkkı işaretleten kolay sorular oluyor. Çünkü bu öğrenciler kolay sorular karşısında ‘Bu kadar da kolay olamaz’ diyerek, soru içinde soru arıyor. Bu da onların yanlış şıkları işaretlemelerine neden oluyor. Bu durumla en fazla Fen Bilgisi ve Teknoloji dersi sınavlarında karşılaşılıyor. Bu dersin konuları genel olarak zor olduğu için bilginin tam özümsenmesi gerekiyor. Testin geneline bakıldığında deneysel, yoruma dayalı, günlük hayattan örnekler içeren soruların yer aldığını söylemek mümkün. Biyoloji sorularında şekilli sorularda şekillerin birbirine karıştırılmaması konusunda öğrencilerin dikkatli olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

EN ÇOK YANLIŞ, BİLGİ EKSİKLİĞİNDEN

TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi sınavında sorular bilgiye dayalı olduğu için öğrencilerin zorlandığına vurgu yapan Tuğçe Kılıç “Özellikle kronolojik sıralama sorularında, ‘neden-sonuç’ ve ‘kanıt oluştur’ ifadelerini içeren sorular hataya yol açıyor. Genelde yorum eksikliğinden kaynaklı hatalar yapılmakta, şıklarda yer alan ‘Yalnız I, I-II, III-IV’ tarzındaki öncüllü sorularda bilgiden tam emin olamayan öğrenci yanlış cevabı işaretliyor” şeklinde konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN