Tiyatroya siyaset sokmayın efendiler

Tiyatroya siyaset sokmayın efendiler

İBB Şehir Tiyatroları’nın repertuvarından, Mustafa Kutlu, Necip Fazıl ve İskender Pala’nın eserlerinin çıkarılması ‘Sanata siyaset karıştırılıyor’ eleştirilerine yol açtı. İBB Kültür Daire Başkanlığı’nın ekonomik gerekçeleri öne sürmesi ise tepkileri artırdı. Daha önce “Hoşgörü ortamıyla sanatı şehre yayacağız” vaadinde bulunan İmamoğlu “Ben belediye başkanıyım. Bu detaylarla ilgilenecek değilim. Necip Fazıl’ın oyunu 20 aydır oynanmıyor bize niye soruyorlar” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları’nın (ŞT) 2019-2020 sezonunun repertuvarı açıklandı. Yeni dönemde Mustafa Kutlu’nun ‘Mavi Kuş’, Necip Fazıl Kısakürek’in ‘Reis Bey’ ve İskender Pala’nın ‘Aşk Bir Zamanlar’ oyunlarının yeni sezonda repertuvardan çıkarılması tepki çekti. İBB Kültür Daire Başkanlığı bu kararı ekonomik gerekçelerle açıklasa da, repertuvardan kaldırılan oyunların hepsinin muhafazakar kalemlerden çıkması ‘sansür’ eleştirilerini beraberinde getirdi.

Şehir Tiyatrolarının yeni sezon oyun tanıtım toplantısında gazetecilerin sorularını cevaplayan İBB Kültür Daire Başkanı Hülya Muratlı, Mustafa Kutlu’nun “Mavi Kuş”, Necip Fazıl Kısakürek’in “Reis Bey” ve İskender Pala’nın “Aşk Bir Zamanlar (Gazale)” oyunlarının yeni sezonda repertuvardan çıkarılmasının sorulması üzerine, şunları söyledi: “Çıkarılma kelimesini çok sert buluyorum. Onu şöyle söylesek daha uygun olur. Çünkü biz o niyetle hareket ettik. Önceliğimiz İstanbul Büyükşehir Belediyesinde israfı önlemek, ekonomik nedenler olarak söyleyebilirim. Proje bazlı oyunculara çok fazla yer verilmişti, bunların ekonomik maliyeti çok yüksekti ve biz ekonomik kaygıları başta tutmak, ayrıca kendi oyuncularımızı ön plana çıkarmak için, Şehir Tiyatroları’nın çok kıymetli sanatçıları oyuncuları var, onlarla beraber kendi oyunlarımızla ve oyuncularımızla ortaya çıkmak adına, sadece ikisini repertuvardan kaldırdık.”

Yazar Mustafa Kutlu'nun özel hikayelerinden ‘Mavi Kuş’ Nisan ayında gösterime girmiş ve izleyicilerin büyük beğenisini kazanmıştı. Necip Fazıl Kısakürek’in, 1960’da kaleme aldığı ‘Reis Bey’ ise ilk kez 2017 yılında gösterime girmişti.

Seçim sürecinde ve sonrasında ‘İşini düzgün yapan her siyasi görüşe kapılarını sonuna kadar açacağını’ söyleyen İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, kültür ve sanat alanında "Sağlayacağımız hoşgörü ortamıyla sanatı şehrin her yanına yayacağız" demişti. İmamoğlu, Türkiye’de son zamanlarda yaygınlaşan bir siyaset güdüldüğünü, bu siyasetin özünde entelektüel insanları küçümsemek, ötekileştirmek, sanat ve sanatçıları marjinal görmek ve göstermenin bulunduğunu öne sürdü. İmamoğlu önceki dönemlerde ‘tek tipleştirilen sanat üretiminin şehrin kimliğine de ağır yara açtığını belirterek kültür ve sanat alanlarını daha kapsayıcı hale getireceklerini belirtmişti.

19-09/20/is.png

19-09/20/man.png

İBB Basın Danışmanı Murat Ongun, Necip Fazıl’ın Reis oyununun AK Parti döneminde kaldırıldığını öne sürdü. Ancak oyun, Şehir Tiyatroları’nın 2018’in Mart ayına ait programında yer alıyor. 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN