TOKİ'den Elazığ'a 400 konut, rezerv konutlar da gelecek

TOKİ'den Elazığ'a 400 konut, rezerv konutlar da gelecek

TOKİ'nin 400 konut yapımı için projelendirme çalışmasına başladığını belirten Şehir ve Çevrecilik Bakanı Kurum "Bir de elimizde 400 rezerv konut var. Bunları da bilhassa binaları yıkılan vatandaşlarımızla görüşmek suretiyle değerlendireceğiz" açıklaması yaptı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Elazığ'ın Sivrice ilçesi merkezli 6,8 büyüklüğündeki depremde arama kurtarma çalışmalarının tamamlandığı Mustafa Paşa Mahallesi'ndeki incelemelerinin ardından gazetecilere açıklama yaptı.

Depremin ardından hasar tespitlerine tüm çevre illerden gelen ekipler aracılığıyla başlandığını ifade eden Kurum, 500 kişilik ekiple hasar tespit çalışmalarının yapıldığını aktardı.

"KÖKLÜ BİR DÖNÜŞÜM ÇALIŞMASI BAŞLATACAĞIZ"

"Mustafa Paşa Mahallesi'nde arama kurtarma çalışmalarımız bitti. Enkaz kaldırma faaliyetlerine başlayacağız." diyen Kurum, AFAD'ın denetiminde enkaz kaldırma çalışmalarının yürütüleceğini aktardı.

Kurum, "Bu çerçevede riskli gördüğümüz ne kadar alan, bina varsa, bu binalara ilişkin tespit neticesinde burada köklü bir dönüşüm çalışması başlatacağız. Çünkü binaların bir çoğunda ilk tespitlerde ağır, orta ve az hasar mevcut." diye konuştu.

Mustafa Paşa, Sürsürü ve Elazığ'ın bazı diğer mahallelerinde de riskli gördükleri ve acil yıkılmasını gerekli gördükleri binalar olduğunu dile getiren Kurum, "Burada da acil olarak yıkacağımız, yine yıkılan binanın yakınındaki bina ve diğer enkazların yanında yıkmamız gereken binalar var. Hızlı bir şekilde yıkımını gerçekleştireceğiz ve burada da hızlı bir dönüşüm işlemine başlayacağız." ifadelerini kullandı.

400 KONUT İÇİN İŞLEMLER BAŞLADI

Kurum, dönüşümün bir bölümünün Mustafa Paşa bir bölümünün ise Sürsürü Mahallesi'nde yapılacağına işaret ederek, TOKİ'nin 400 konut yapımı için projelendirme çalışması işlemine başladığını aktardı.

Çok kısa bir zamanda konutların ihalesini gerçekleştireceklerini anlatan Kurum, "Bir de elimizde 400 rezerv konut var. Bunları da bilhassa binaları yıkılan vatandaşlarımızla görüşmek suretiyle değerlendireceğiz" diye konuştu.

Kurum, Sürsürü Mahallesi'nde aynı site içinde tek binanın yıkılmasına ilişkin soru üzerine, binanın etrafında yaptıkları incelemelerde diğer binalarda da ağır hasarlı durumların söz konusu olduğunu gördüklerini belirtti.

 

"KENTSEL DÖNÜŞÜM ZARURET"

Kurum, güçlendirmeye dair Meclis'te düzenlemelerin de bulunduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Belediyelerimizle yapacağımız dönüşümlere dair düzenlemelerimiz var. İller Bankası Genel Müdürlüğü kanalıyla belediyelerimize dönüşümle alakalı hibe ve kredi desteği veriyoruz. Bu şekilde bu süreci yönetmek durumundayız. Ancak burada vatandaşlarımızın da aynı duyarlılık içerisinde olması gerekiyor. Kentsel dönüşüm bir zaruret. Burada birinin bir evladı, eşi, kendisi enkazda kaldığında, cenazesini oradan aldığımızda hepimizin içi parçalanıyor. Biz bu acıları yaşamamak adına vatandaşlarımızla birlikte bu süreci yönetmek durumundayız." 

Mustafa Paşa Mahallesi'nde doğal gaz kesintisine yönelik soru üzerine Kurum, enkaz çalışmaları yaparken çalışanların güvenliği adına doğal gaz ve elektrik hatlarını kesmek durumunda olduklarını belirtti.

Sürecin kontrollü şekilde sürdüğünü belirten Bakan Kurum, "Herhangi bir sorun yok. Altyapıya ilişkin bütün tespitlerimizi Diyarbakır'da, Malatya'da, Elazığ'da yaptık. Tespit ettiğimiz sıkıntıları da belediyelerimizle birlikte gideriyoruz. Bu bölgede de kesintinin sebebi biziz." diye konuştu.

ELAZIĞ/AA

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN