Trump'la görüşecek Erdoğan'ın ABD bagajında 7 dosya

Trump'la görüşecek Erdoğan'ın ABD bagajında 7 dosya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trump ile görüşmeye çantasında 7 kritik dosyayla gidiyor. Erdoğan'ın çantasında; Trump'ın mektubu ve YPG'li terörist Mazlum Kobani'yi iade talebi, Suriye mutabakatı, Gülen'in iade dosyası, Halkbank davası, F-35 ve S-400 süreci, ABD Temsilciler Meclisi'nin kararları ve 2 ülke arasında 100 milyar dolarlık ticaret hedefi olarak ayrılan 7 ana başlık bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ile Beyaz Saray'da yapacağı görüşmeye çantasında 7 kritik başlıkla gidiyor. Yarınki Trump buluşması için Erdoğan bugün ABD’ye gidecek. Erdoğan'ın gündeminde; 'Trump'ın mektubu ve YPG'li terörist Mazlum Kobani'yi iade talebi', 'Suriye için ABD ile yapılan mutabakatta gelinen nokta', 'FETÖ terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen'in iade dosyası', 'Halkbank davası', 'F-35’ler' ve 'S-400’lerle ilgili süreç', 'ABD Temsilciler Meclisi'nin kararları' ile '2 ülke arasında 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefi' olmak üzere 7 ana başlıktaki konular bulunuyor.

Erdoğan, Beyaz Saray'da Trump ile önce baş başa daha sonra heyetler arası görüşme yapacak. Erdoğan'a ABD seyahatinde Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile çok sayıda üst düzey yetkilinin bulunduğu geniş bir heyetin eşlik etmesi bekleniyor.

SKANDAL MEKTUP

Hürriyet'in haberine göre, Suriye'deki gelişmelerin ana gündem maddesi olacağı görüşmelerde Trump'ın Barış Pınarı harekatının başladığı 9 Ekim'de yolladığı mektup da gündeme gelecek. Erdoğan "Bu mektubu ben Sayın Trump'a takdim edeceğim" demişti. Erdoğan, terör örgütü YPG'nin elebaşlarından 'Mazlum Kobani' kod adlı Ferhat Abdi Şahin’in iade dosyasını ileterek ABD makamlarının bu konuda adım atmasını isteyecek.

YPG'nin ve Kobani'nin terörist yapılanma olarak görüldüğü ve Türkiye'nin terörle mücadelesinde YPG'nin hedef olduğu net şekilde belirtilecek. Görüşmede ikinci ana başlık ise Türkiye ile ABD arasında Suriye konusunda Beştepe'de imzalanan 13 maddelik mutabakat olacak. Erdoğan, Trump'a terör örgütünün anlaşma yapılan bölgeden tam olarak çekilmediğini iletecek. Suriye’de bundan sonra atılacak adımlar, terörle mücadele, mültecilerin geri dönüşü, güvenli bölge çalışmaları da Erdoğan-Trump görüşmesinde ele alınacak.

HALKBANK VE F-35'LER

Erdoğan, FETÖ elebaşının Türkiye'ye iadesiyle ilgili somut adımların atılmasını isteyecek. ABD'de açılan Halkbank davasının da görüşmede gündeme gelmesi bekleniyor. ABD’de savcılık, ABD’nin İran yaptırımlarını ihlal etmekle suçlayarak Halkbank aleyhine dava açmıştı. Erdoğan ile Trump görüşmesinde Türkiye'nin Rusya'dan S-400 almasının ardından ABD'nin F-35 programından Türkiye'yi çıkarması başlığı da gündeme gelecek. ABD Temsilciler Meclisi'nin Türkiye aleyhine aldığı kararların yanı sıra iki liderin koyduğu 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefi de masada olacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN