Türkiye AB ilişkilerinde paradigma değişikliğinin vakti geldi

Türkiye AB ilişkilerinde paradigma değişikliğinin vakti geldi

AK Partili siyasetçi Taha Özhan’ın Frankfurter Allgemeine Zeitung’da "Türkiye ve Batı. Pozitif bir gündemin tam vakti’’ başlılık bir makalesi yayınlandı. Özhan makalesinde "Türkiye ve AB ilişiklerinde paradigma değişikliğinin vakti geldi" dedi.

KARAR/ALMANYA 

AK Parti eski milletvekili ve dış politika uzmanı Taha Özhan, Türkiye’de atılan bazı adımların Türkiye’nin batıdan uzaklaşması anlamına gelmediğini ifade ederek, ilişkilerin 20. yüzyılın jeopolitik koşulları ile değerlendirilemeyeceğini söyledi. Özhan makalede "Türkiye’nin Batıya aidiyeti, bugün anlamını kaybeden jeopolitik bir sorudur. Günümüzde batının sosyal, siyasi ve ekonomik boyutlarının tanımlamak imkansız hale gelmiştir. Buna paralel olarak Türkiye’nin jeopolitik politikalarını 20. yüzyıl kategorizasyonu içinde, kamplar ve kutuplar bağlamında değerlendirmeyi bırakmalıyız’’ ifadesini kullandı.

EKSEN KAYMASI YOK

Türkiye’nin 2003 yılında ABD’in Irak'a girişine karşı tavır koymasının batı medyasında ‘eksen kayması’ olarak değerlendirildiğini hatırlatan Özhan‚ "Bu iddiaların zıttına Türkiye 2004 yılında AB ile üyelik müzakerelerini başlattı. Dikkatli bakıldığında Türkiye ve batıyı bir araya getiren konu ve alanlar bugün de varlığını sürdürüyor’’ yorumunda bulundu. Özhan mevcut durumda suçu Türkiye ya da Batı’da aramak yerine, tıpkı Arab Baharı sonrasında Türk-Amerikan ilişkilerindeki gelişmelerde olduğu gibi yaşanan global krizlere dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

TÜRKİYE’NİN HASSASİYETLERİ

Özhan, Obama hükümetinin, bölgedeki halkın beklentileri yerine statükoyu koruduğunu belirterek, bu hatanın sadece Suriye ve Irak’a değil, bütün dünyaya pahalıya patladığını söyledi. Göçmene krizi ve terörün Türkiye ve Avrupa ülkelerine ulaştığında, ihmal edilen bu sorunlar için, hem Türkiye hem batının bedeller ödenmek zorunda olduğunu anladığını belirten Özhan, "Sükunetle krize tepki göstermek yerine, pek çok karar Türkiye’nin hassasiyetleri göz önünde bulundurulmadan alındı" dedi.

DARBEYE KARŞI TEPKİSİZLİK

Özhan, Türkiye, batı ilişkilerinde yaşanan iki önemli gelişmeye dikkat çekti. İngiltere’nin Brexit kararının AB’nin varlığını tartışılır hale getirdiğini hatırlatan Özhan, bunun önemli jeopolitik etkileri olduğuna dikkat çekti. Türkiye’nin IŞID ve PKK terörü ile mücadele ettiği bir anda 15 Temmuz darbe girişiminin yaşandığını hatırlatan Özhan, girişimin Türkiye’nin siyasi gündem ve önceliklerini değiştirdiğini belirtti. Özhan Washington ve Avrupa’nın darbe girişimine karşı çekingen reaksiyon göstermelerinin de ilişkileri olumsuz etkilediğine dikkat çekti.

ÇÖZÜM KARŞILIKLI KABÜLLENME

Bu olayların üzerinden iki yıl geçtiğini hatırlatan Özhan, hem Batı’nın hem de Türkiye’nin pozitif bir gündemle geleceği bakmalarının vaktinin geldiğini söyledi. Özhan‚ "Dalgalanmalardan bağımsız olarak Türkiye’nin ve Avrupa arasındaki tarihi, jeolojik, demografik ve ekonomik ilişkiler pozitif bir gündem için yeterli bir zemin oluşturuyor’’ dedi.

Özhan, Türkiye ve batı arasındaki ilişkileri 20. yüzyılın jeopolitik kategorileri ile analiz edilemeyeceğinin kabul edilmesi gerektiğini belirterek, "Türkiye ve Batı arasında ilişkiler için yeni temel ancak karşılıklı bağımlılıkların tanınmasıyla olur" ifadesini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN