Türkiye ne kadar pestisit kullanıyor? Ülke ülke sıralama ortaya çıktı: Türkiye'nin yeri dikkat çekti

Türkiye ne kadar pestisit kullanıyor? Ülke ülke sıralama ortaya çıktı: Türkiye'nin yeri dikkat çekti

Tarımsal üretimde önemli bir konu olan pestisit kullanımına ilişkin yeni veriler yayınlandı. Hangi ülkenin ne kadar pestisit kullandığı ortaya çıkarken Türkiye’nin sıralaması dikkat çekti. İşte konuya ilişkin detaylar…

Tarım ve Orman Bakanlığı, dünyada ve Türkiye’de pestisit kullanımına dair çarpıcı verileri açıkladı. 2022 yılı itibarıyla, Türkiye’nin hektar başına kullandığı pestisit miktarı dünya ortalamasına yakın bir seviyede bulunuyor. Ancak, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ile kıyaslandığında Türkiye’nin pestisit kullanımı oldukça düşük. Bakanlık, kimyasal ilaçların kullanımını azaltma yönünde yaptığı çalışmalarla bu oranı daha da düşürmeyi hedefliyor. İşte Türkiye’nin yer aldığı pestisit kullanım sıralaması ve dünya genelindeki rakamlar.

yeni-proje-8.jpg

TÜRKİYE'DEKİ PESTİSİT KULLANIM ORANI

Tarım ve Orman Bakanlığı, ülke genelinde tarımda kullanılan pestisitlere dair en son verileri yayımlayarak, bu alandaki gelişmeleri kamuoyuna duyurdu. Türkiye’de 2022 yılı itibarıyla hektar başına kullanılan pestisit miktarı dünya ortalamasına yakın bir seviyede. Global anlamda pestisit kullanımı, gıda güvenliği ve verim kayıplarını engelleme adına tarımda yaygın şekilde devam ediyor. Türkiye, çevre ve insan sağlığına olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla çeşitli tedbirler alarak pestisit kullanımını sınırlamak için çalışmalarını sürdürüyor.

DÜNYA ORTALAMASI VE TÜRKİYE'NİN KONUMU

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), her yıl ülkelerin pestisit tüketim verilerini açıklıyor. 2022 yılı itibarıyla dünya genelinde hektar başına kullanılan pestisit miktarı 2,26 kilogram olarak hesaplandı. Türkiye’nin pestisit kullanımı da bu ortalamaya yakın bir değerde. Ancak, daha detaylı bir inceleme yapıldığında, Türkiye’nin pestisit kullanım oranının, özellikle Avrupa Birliği ülkeleriyle karşılaştırıldığında daha düşük olduğu dikkat çekiyor.

yeni-proje-9.jpg

AB ÜLKELERİ DAHA FAZLA PESTİSİT KULLANIYOR

FAO verilerine göre, AB ülkelerinin ortalama pestisit kullanımı 3,2 kilogram/hektar olarak kaydedildi. Bu oran, Fransa'da 3,67 kilogram, Almanya'da 4,14 kilogram, İtalya’da 5,38 kilogram ve Hollanda’da ise 10,86 kilogram seviyelerine kadar çıkıyor. Bu veriler, AB ülkelerinin Türkiye’ye kıyasla daha yüksek miktarlarda pestisit kullandığını ortaya koyuyor.

KANADA, ABD VE İNGİLTERE’DE PESTİSİT KULLANIMI

Kuzey Amerika’da da pestisit kullanımı oldukça yüksek. Kanada’da hektar başına 2,42 kilogram, İngiltere’de 2,81 kilogram ve ABD’de ise 2,85 kilogram pestisit kullanılıyor. Türkiye, bu ülkelerin gerisinde kalsa da, özellikle çevre ve insan sağlığını koruma amaçlı uyguladığı çeşitli projelerle, kimyasal kullanımını minimuma indirmeyi hedefliyor.

yeni-proje-10.jpg

TÜRKİYE'NİN PESTİSİT KULLANIMININ AZALTILMASI İÇİN YAPILAN ÇALIŞMALAR

Tarım ve Orman Bakanlığı, pestisit kullanımını azaltmak için entegre mücadele projeleri ve biyolojik mücadele yöntemlerine yönelik önemli adımlar atıyor. Bu projeler sayesinde, pestisit kullanımına alternatif yöntemler yaygınlaştırılmaya çalışılıyor. Ayrıca, Türkiye’de AB uyumu kapsamında 223 aktif madde yasaklanarak, yerlerine daha güvenli pestisitlerin kullanılması teşvik ediliyor. Bakanlık, bu çalışmalarla hem insan sağlığını hem de çevreyi korumayı hedefliyor.

Rapora göre, dünya ortalaması ve dikkati çeken diğer ülkelerin hektar başına kullandıkları pestisit miktarları (kilogram) şöyle:

Dünya

2,26

Türkiye

2,26

Kanada

2,42

İngiltere

2,81

ABD

2,85

AB ülkeleri

3,2

Fransa

3,67

Almanya

4,14

İspanya

4,59

İtalya

5,38

Hollanda

10,86

Japonya

11,24

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN