Türkiye OECD ülkeleri içinde son sırada: Adalete ve eğitime güven dip yaptı

Türkiye OECD ülkeleri içinde son sırada: Adalete ve eğitime güven dip yaptı

OECD'nin her iki yılda bir yayımladığı 36 üye ülkesini kapsayan rapora göre Türkiye eğitim ve adalette son 10 yılda en fazla güven kaybeden ülke oldu. Eğitimde memnuniyetin 2010 yılına göre 35 puanlık azalma gösterdiği Türkiye'de 'adalete güven' de 22 puan birden gerileyerek yüzde 38'e düştü.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Gallup verilerine dayanarak iki yılda bir hazırladığı raporu paylaştı. Raporda 37 ülkenin adalet ve eğitim hizmetlerinden halkın duyduğu memnuniyet araştırıldı. OECD genelinde vatandaşların yüzde 68’i eğitim hizmetlerinden tatmin olduğunu söylerken Türkiye yüzde 27 memnuniyet oranı ile son sırada yer aldı. Yunanistan yüzde 36 ile sondan ikinci, Şili yüzde 43 ile sonran üçüncü oldu. Türkiye 2010 yılına göre 35 puanlık azalma ile en büyük düşüşü gösteren ülke olarak dikkat çekti. Raporda Türkiye’nin diğer tüm ülkelerden ayrıştığı diğer bir kamu hizmeti ise adalet. Adalete güvende OECD genelinde ortalama yüzde 57. Adalete güven üye ülke vatandaşlarında son 10 yılda 6 puanlık artış göstermiş ama Türkiye bu alanda net biçimde negatif ayrışıyor. Türkiye adalete güvenin son 10 yılda en keskin azaldığı ülke. Rapora göre Türkiye’de vatandaşların adalete güveni 2010’dan 2020’ye kadar geçen sürede 22 puan birden gerileyerek yüzde 38’e düştü. Türkiye’yi 19 puanlık düşüşle Şili takip etti.

'TÜRKİYE'DE HER ÖĞRENCİ PANDEMİDE EĞİTİME EŞİT ERİŞİM FIRSATINA SAHİP OLMADI'

Sözcü'den Özlem Ermiş Beyhan'ın haberine göre, OECD ülkeleri ortalamasında 2010 yılına göre, yüzde 1'lik memnuniyet artışı olurken Türkiye'nin bu bağlamda negatif olarak ayrıştığı görülüyor. Ayrıca raporda da “Türkiye'de her öğrenci pandemide uzaktan eğitime eşit erişim fırsatına sahip olamadı. Dezavantajlı sosyo-ekonomik gruplardan öğrencilerin çok büyük kısmının evde bir bilgisayara erişimi bulunmuyor” ifadeleri kullanıldı.

Eğitim hizmetinden vatandaşların tatmininde ilk üç ülke Norveç (%92), Finlandiya (% 87) ve Slovenya (%86) olarak sıralandı.

Bununla birlikte 279 sayfalık raporda üye ülkelerin hükümetlerinin çevreden kadına, kamu iletişimine kadar çok farklı alanlarda performansları da değerlendirildi. Türkiye'nin diğer tüm ülkelerden ayrıştığı diğer bir kamu hizmeti ise adalet olarak görüldü.

ADALETE GÜVEN 10 YILDA 22 PUAN GERİLEDİ

OECD ülkelerinde adalete güven ortalaması yüzde 57 olarak belirlendi. Bu şekilde 'adalete güven', üye ülke vatandaşlarında son 10 yılda 6 puanlık artış gösterdi. Ancak Türkiye bu noktada diğer ülkelerden net olarak negatif şekilde ayrışıyor. Rapora göre Türkiye'de vatandaşların adalete güveni 2010'dan 2020'ye kadar geçen sürede 22 puan birden gerileyerek yüzde 38'e düştü. Türkiye'yi 19 puanlık düşüşle Şili takip etti.

Türkiye'de sağlık hizmetlerinden duyulan memnuniyet ise yüzde 70 olan OECD ortalamasının altında, yüzde 60 olarak gerçekleşti ve son 10 yılda değişim göstermedi.

KAMU ÇALIŞANLARI EN FAZLA ARTAN ÜLKE TÜRKİYE

Rapora göre Türkiye 2013-2019 döneminde kamu çalışanlarının en fazla arttığı ülke (yıllık %3.3) olarak da öne çıktı. Merkezi hükümetin istihdamının son 10 yılda yüzde 0.6'lık değişimle neredeyse stabil kaldığı belirtilen raporda en hızlı yıllık artışın Türkiye'nin ardından yüzde 2.7 ile Lüksemburg, yüzde 2.4 ile İngiltere'de yaşandığı vurgulandı. OECD genelinde kamu sektörü çalışanlarının yüzde 58 ile daha büyük bir bölümünü kadınlar oluştururken, tek istisna Japonya, Lüksemburg ve Türkiye oldu. Raporda Türkiye'nin İsrail ve Macaristan ile birlikte kamu çalışanlarının yüzde 30'undan fazlasının 18-34 yaş aralığında olduğu 3 ülkeden biri olduğu da vurgulandı.

Rapora göre Türkiye, Kolombiya ve Meksika ile birlikte kişi başına düşen hükümet gelirlerinin en düşük olduğu üç ülkeden biri. Bu üç ülke aynı zamanda en düşük kişi başına nominal gelire sahip ülkeler olarak sıralanıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (12)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
12 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN