Türkiye'den Yunanistan'a Hurşit kayalığı kriziyle ilgili sert uyarı: Elimizden bir kaza çıkabilir

Türkiye'den Yunanistan'a Hurşit kayalığı kriziyle ilgili sert uyarı: Elimizden bir kaza çıkabilir

Başbakan Binali Yıldırım, Yunanistan ile Ege'de yaşanan kayalık gerilimiyle ilgili çok sert mesaj verdi. Yıldırım, "Didim açıklarındaki kayalığa dikilen Yunan bayrağı kaldırıld. Bizim Yunanistan'a tavsiyemiz; iyi komşuluk ilişkileri içerisinde, gerginliği arttıracak provokasyonlardan, kışkırtmalardan uzak durması" dedi. Başbakan Yıldırım'ın duyurduğu olayın geçtiğimiz cuma günü yaşandığı öğrenildi. Olayın duyulmasının ardından SAT komandoları Hurşit kayalığına çıkıp Yunanistan bayrağını indirdi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da "Yapılması gereken şey gerginliğe yol açacak adımlardan kaçınmaktır. Kardak’da Yunanistan tırmandırıcı adımlar attık. Bir tane bot geldi bizim hücum botumuza çarptı. Burada tehlikeli adımlar atmayın, bir kaza çıkabilir ya da askerlerimizin elinden bir kaza çıkabilir" diye konuştu. Çavuşoğlu, Yunan Savunma Bakanı'na da çok sert tepki gösterdi.

Başbakan Binali Yıldırım Marmara Üniversitesi Sultanahmet Rektörlük Binası'nda "Referandumdan Bir Yıl Sonra Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi" konulu panelin ardından açıklamada bulundu.

Başbakan Yıldırım "Ege Denizi'nde zaman zaman gerginliği arttırmaya yönelik, kışkırtmaya yönelik komşumuz Yunanistan'ın bir takım faaliyetlerinin olduğu malumunuz. Son zamanlarda bu ihlallerde artışlar göze çarpıyor. Özellikle aidiyeti, sahipliği belli olmayan kaya parçaları var. Bunlara yönelik Kardak kayalıklarına benzer girişimlerin olduğunu görüyoruz. Didim açıklarında yerleşim yeri olmayan kayalıklara bir Yunan bayrağı dikme girişimi oldu. Bunun üzerine de Sahil Güvenlik ekiplerimiz gerekli müdahaleyi yaptılar. Ve oradan o bayrağı kaldırdılar. Bizim Yunanistan'a tavsiyemiz; iyi komşuluk ilişkileri içerisinde, gerginliği arttıracak provokasyonlardan, kışkırtmalardan uzak durması. Komşuluk hukukuna uygun olarak hareket etmesidir. Ülkemizin egemenlik haklarından kimsenin taviz vereceğimizi düşünmemesini özellikle bekliyoruz. Şartlar ne olursa olsun bu yönde yapılacak oldu bittilere, fiili durumlara gereken karşılığı vermeye kararlıyız" dedi. 

YUNANİSTAN BİZİM KOMŞUMUZDUR

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile bakanlıkta yaptığı ikili görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise yaşanan gerginliğe ilişkin soruyu yanıtladı. Çavuşoğlu, "Yunanistan bizim komşumuzdur. İlişkilerimizi her alanda geliştirmek için birlikte adımlar attık. Sayın Cumhurbaşkanımızın, 65 yıl sonra ilk defa Cumhurbaşkanı olarak Atina’ya ve Batı Trakya’ya yaptığı ziyaret çok anlamlı, sembolik ve faydalı olmuştur. Var olan sorunları da açıkça konuştuk. Ama pozitif gündeme nasıl odaklanabileceğimizi de yine birlikte değerlendirdik. En son Yunanistan’ın uçağı düştüğü zaman Başbakanımız Binali Yıldırım Bey, Yunanistan Başbakanı Çipras’ı arayarak üzüntülerimizi, taziyelerimizi milletimiz adına iletti" dedi.

ASKERİMİZİN ELİNDEN BİR KAZA ÇIKABİLİR

Yunanistan ile iyi günde de kötü günde de beraber olmaları gerektiğini dile getiren Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sorunlar var mı, var. İhtilaflı konularımız var mı? Evet var. Bu ihtilaflı konulara bir çözüm bulmak için istikşafi görüşmeleri de sürdürüyoruz. Bizden önceki hükümetlerin başlattığı görüşmeler. Bu görüşmeler faydalı olmuştur. Görüş ayrılığı olduğu zaman tırmandırmadan üstesinden gelmemiz lazım. Evet daha önceki anlaşmalarla Lozan dahil, kime ait olduğu belirlenmeyen adacıklar, kayalıklar var. Yunanistan’ın başından beri ‘bizimdir’ diyor, biz de Türkiye olarak ‘Hayır, bizimdir’ diyoruz. Ama bu konuda bir görüş birliği yok. Ya da çözüme kavuşturulmamış. Yapılması gereken şey gerginliğe yol açacak adımlardan kaçınmaktır. Bu yaz Kardak’ta biliyorsunuz, Yunanistan bazı tırmandırıcı adımlar attı. Biz de gerekli tedbirleri aldık. Bir tane bot geldi bizim hücum botumuza çarptı. Biz her zaman söylüyoruz. Burada tehlikeli adımlar atmayın. Bir kaza çıkabilir. Ya da askerlerimizin elinden bir kaza çıkabilir.

YUNAN SAVUNMA BAKANI POPÜLİZMİ SEVİYOR

Maalesef, Yunanistan’ın bir savunma bakanı var kimisine göre iyi çocuk kimisine göre kötü çocuk. Yunanlılara göre söylüyorum. Popülizmi seviyor. Aşırı sağ partiden. Partinin de lideri. Tamam da onun şımarıklığı iki ülke arasındaki ilişkileri bozacak düzeye gelmemesi lazım."

BUNLARA NE GEREK VAR

Çavuşoğlu, son olarak birkaç sivilin Didim açıklarındaki kayalıklara Yunan bayrağı dikmesine ilişkin olarak da "Dün akşam da üç sivil sanırım böyle bir davranışta bulunmuş. Komandolarımız gitti aldı, bu problem değil, gene alırız, yaparız ama bunlara ne gerek var. Karşı tarafın bu tür adımlardan kaçınması gerekiyor. Ya da durup dururken ilişkileri gerecek, Ege’de bir krize yol açacak adım atmamaları gerekiyor. Attıkları zaman da karşılığını buluyorlar. Dolayısıyla bu popülizmin de Yunanistan’a bir faydası yok. Biz iki NATO müttefiki ülke olarak daha pozitif gündeme odaklanmamız lazım. İkili ilişkilerimizi somut projelerle, demiryolu projeleriyle, İzmir-Selanik arası deniz seferleriyle diğer alanlardaki iş birliğimizle daha da güçlendirme yolunu tercih etmeliyiz." ifadelerini kullandı.

 

YUNANİSTAN'DAN İLK AÇIKLAMA

 Yunan Savunma Bakanlığı kaynaklarının 'fotoğrafları araştırıyoruz' dediği iddia edildi.

OLAY CUMA GÜNÜ OLDU

NTV'nin verdiği bilgilere göre bir grup Yunan Hurşit kayalığına Yunanistan bayrağı dikti. Haberin duyulması üzerine SAT komandoları geçtiğimiz Cuma günü Ege Denizi’ndeki Hurşit kayalığına çıktılar. Yunan bayrağını kaldırıp kayalıktan ayrıldılar.

Başbakan Yıldırım, İstanbul'da düzenlenen 'Cumhurbaşkanlığı Sistemi Paneli'nde konuştu. Yıldırım, "'Sürekli istikrar güçlü, tek başına iktidar' olarak tanımlıyorum bu dönemi ben. Yeni sistemde tek vesayet kalıyor o da milletin vesayeti. Millet istediği zaman tekrar işe el koyabilir" dedi.

18-04/16/bayraaa.jpg

 SAT komandoları zodyak botlarla giderek bayrağı indirdi

18-04/16/kr.jpg

Başbakan'ın konuşmalarından öne çıkanlar şöyle:

"Türkiye, özellikle 15 Temmuz Darbe Girişimi'nden sonra pozisyonunu savunmadan taarruza çevirdi. Aradan geçen zaman içerisinde ekonomik anlamda attığımız adımlar da meyvesini verdi. 2017 yılında G-20 ülkeleri içerisinde Türkiye en çok büyüyen ülke oldu.

Bizim için her şey 11 Ekim'de Sayın Bahçeli'nin açıklamasıyla başladı. Biz bunu açık çağrı olarak kabul ettik.

'TÜRKİYE KAZANACAKSA BEN KAYBETMEYE HAZIRIM'

Beni çokça tenkit ettiler, 'Ya sen kendi koltuğunu yok edecek bir sistem için çalışıyorsun' diye. Ben o zaman da söyledim, ülkem kazanacaksa ben kaybetmeye hazırım. Bir Ali gider, bin Ali gelir. Bürokrasi işini yapacak, yargı işini yapacak, kolluk işini yapacak ama milli iradenin temsilcisi tektir. Eskiden yürütme-yasama birlikte seçiliyordu. İlişkiler iç içeydi. Şimdi bu iki irade sandıkta ayrıldı.

Cumhurbaşkanı bu dönemde 'zaman ekonomisi'nin dümeninde olacak ve bürokrasinin daha hızlı çalışmasının önünü açacak. Memleketin kurumlarının daha hızlı çalışabilmesi için lazım gelen neyse Cumhurbaşkanlığı bunları yapacak.

'SÜREKLİ İSTİKRAR, TEK BAŞINA İKTİDAR'

'Sürekli istikrar güçlü, tek başına iktidar' olarak tanımlıyorum bu dönemi ben. Yeni sistemde tek vesayet kalıyor o da milletin vesayeti. Millet istediği zaman tekrar işe el koyabilir.

Artık yeni sistemde bahaneler de olmayacak. Herkese hak ettiğini veren bir yapı dizayn ettiğimizi düşünüyoruz. İyiyi bulmakla yetindik. Bunu getirdik. İleride aksaklık olursa, bundan sonra gelen babayiğitler de onun gereğini yapar.

Darbelerle, vesayetlerle millete gına getiren bir yönetim anlayışını değiştiriyoruz.

Geleneseksel vesayet odakları usandılar, 15 Temmuz'da FETÖ'cülere işi taşere ettiler. Oradaki boşluğu iyi değerlendirdiler FETÖ'cüler başlarını kaldırdılar.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN