Mahkeme ara kararı açıkladı: H.K.G. davasında yayın yasağı

Mahkeme ara kararı açıkladı: H.K.G. davasında yayın yasağı

Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in, kızı H.K.G.’yi 6 yaşındayken imam nikahıyla "evlendirip" yıllarca cinsel istismara uğramasına sebep olmasına ilişkin davanın ilk duruşması görüldü. Herkesin harekete geçmesini beklediği Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, davaya ancak "basına kapalı yapılmasını" talep etmek için müdahil oldu. Davada tüm müdahillik talepleri reddedildi ve duruşmaların basına kapalı yapılmasına karar verildi. Dava 27 Şubat'a ertelendi.

İsmailağa cemaatine bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in, 2004 yılında henüz 6 yaşında olan kızı H.K.G.’yi kendisinden 23 yaş büyük tarikat üyesi Kadir İstekli’yle imam nikahıyla "evlendirdiği" ve çocuğun yıllarca cinsel istismara maruz kaldığı ortaya çıkmış, skandal, Türkiye'yi ayağa kaldırmıştı.

Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya G.'nin kızı H.K.G.’nin 6 yaşında zorla evlendirilmesi ve istismara uğramasına yönelik davanın ilk duruşması bugün İstanbul Anadolu Adliyesi’nde saat 10’da başladı. Tutuklu sanıklar Yusuf Ziya G. ve Kadir İ, hazır bulunduğu duruşmaya tutuksuz sanık anne Fatıma G. ve daha önce talimatla ifadesi alınan mağdur H.K.G. duruşmaya katılmadı.

durus.jpg

Duruşmayı takip etmek isteyen basın mensuplarının adliyeye girişine izin verilmedi. Mahkeme başkanı, yoğun katılımın olduğu duruşmanın daha büyük bir salona alınması talebini önce reddetti, tepkilerin ardından salonun değiştirilmesini kabul etti.

YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMİ ALINDI

Duruşma öncesi adliye içinde ve çevresinde güvenlik güçlerince yoğun güvenlik önlemi alındı. Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesinin duruşma salonunun bulunduğu koridora avukat dışında izleyici alınmaması nedeniyle zaman zaman gerginlik yaşandı.

MAHKEMEDEN 'YAYIN YASAĞI' KARARI

Davanın savcısı da genel ahlâk gerekçesiyle duruşmanın kapalı yapılmasını mahkemeden talep etti. Mahkeme, karar için duruşmaya ara verdi. Aranın ardından mahkeme kapalı yargılama yapacağını açıklarken yayın yasağı da getirdi.

GÜMÜŞEL'E ADLİYE ÖNÜNDE DESTEK!

Duruşma öncesi Anadolu Adliyesi önünde toplanan bir grup Yusuf Ziya Gümüşel adına "Hocamızın bugün hürriyetini istiyoruz" yazılı pankart açtı.

fntem9iwaaadp64.jpg

Grup sloganlar atarak Gümüşel'e beraat kararı verilmesini isteyerek "Günahlarımızı bağışla Ya Rab. Yarabbi üstadımıza hürriyetler nasip et. Bu haksızlıktan kurtulmasını nasip eyle." ifadelerini kullandılar.

DAVA ERTELENDİ

Bu karar üzerine salon boşaltıldı ve yargılamaya davanın tarafları ile devam edildi. Duruşmada davanın 27 Şubat'a ertelenmesine karar verildi.

'RUH SAĞLIĞI BOZULDU'

Mahkeme, dava sürecinde mağdurenin beden ve ruh sağlığının bozulup bozulmadığının tespiti için Adli Tıp Kurumu’ndan rapor alınmasına karar vermişti. Bu nedenle Adli Tıp Kurumu’na sevk edilen H.K.G. uzman hekimler tarafından muayene edildi. Bu inceleme sonucunda hazırlanan 25 Ocak 2023 tarihli rapor, mahkemeye gönderildi. Raporda, cinsel istismar olayından dolayı mağdurenin ruh sağlığının bozulduğu yönünde mütalaa verildi. Kararın sonuç bölümünde, şöyle denilmişti.

“Yukarıdaki tıbbi belgeler ve dava dosyasının tetkikinde elde edilen ve adli psikiyatriyi ilgilendiren hususların değerlendirilmesinde; (...) mağduru bulunduğu olaydan kaynaklanmış ruh sağlığını bozacak mahiyet ve derecede olan travma sonrası stres bozukluğu denilen psikiyatrik bozukluğun tespit edildiği, bu duruma göre H.K.G’nin mağduru bulunduğu olay nedeniyle ruh sağlığının bozulduğu oy birliği ile mütalaa olunur.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (33)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
33 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN