Uğur Şahin: 3. doz bulaşı tamamen durduracak

Uğur Şahin: 3. doz bulaşı tamamen durduracak

Koronavirüse karşı aşı geliştiren Özlem Türeci ve Uğur Şahin, salgının seyri ve aşıya ilişkin açıklamalarda bulundu. Şahin, "İki doz aşının sadece ağır hastalıkları çok azalttığını biliyoruz. Dolayısıyla ikinci doz ağır hastalıklara karşı koruma sağlıyor fakat üçüncü doz hastalığın bulaşmasını tamamen durduracak" dedi.

Dünya yaklaşık 2 yıldır koronavirüsle mücadele ederken aşıların bulunması salgından kurtulmak için umut ışığı yarattı. Türk kökenli Almanya'da yaşayan bilim insanları BioNTech kurucularından Özlem Türeci ve Uğur Şahin, şu sıralara sıklıkla tartışılan 3. doz aşı için değerlendirmelerde bulundu.

Geçen hafta Yunanistan’da bulunan ve “İmparatoriçe Theophano” ödülünü kazanan iki bilim insanı Yunanistan'ın Kathimerini isimli gazetesine mülakat verdi.

Sözcü'de yer alan habere göre; Alexis Papachelas’ın sorularını yanıtlayan bilim insanları gelecek ile ilgili umutlu olduklarını söyledi.

'ŞU ANDA AŞI OLANLAR GÜVENDE'

Uğur Şahin, “Şu an dominant mutasyon Delta varyantı. Laboratuvar deneylerinde gördüğümüz gibi geliştirdiğimiz aşı bunu da nötralize ediyor. Antikorun zamanla azaldığını ve üçüncü bir doz aşının antikor seviyesini yükselteceğini hatırlatmak önemli. Böylelikle Delta varyantına karşı tam koruma sağlanabilir. Bunun ne kadar süre devam edeceğini göreceğiz. İlk dozdan sonra antikor seviyeleri çok yüksek ve biz de bunun etkisinin gelecek bahara kadar devam etmesini umuyoruz. Daha sonra antikor seviyelerine bakmalı ve yeni varyant geliyor mu onu takip etmeliyiz. Şu an, aşı olanların güvende olduğunu söyleyebiliriz” dedi.

'ÜÇÜNCÜ DOZ BULAŞMAYI DURDURACAK'

Uğur Şahin, üçüncü doz aşı olmanın önemli olduğunu dile getirirken, “Üçüncü doz olmadan hastalığın bulaşması devam edecek. İki doz aşının sadece ağır hastalıkları çok azalttığını biliyoruz. Dolayısıyla ikinci doz ağır hastalıklara karşı koruma sağlıyor fakat üçüncü doz hastalığın bulaşmasını tamamen durduracak. Ayrıca enfeksiyondan korunmanın pandemiyi kontrol altına almadan çok kullanışlı olacağına inanıyorum” ifadesini kullandı.

'HÜCRENİN YAPISINI DEĞİŞTİRMİYOR'

Özlem Türeci de, “Bu mRNA teknolojisi hücrenin yapısını değiştirmiyor. Enjekte edildikten sonra işini yapıyor ve bağışıklık tepkisi yaratıyor. Yani vücutta hiçbir şey değişmiyor. Klinik testlerimizde 40 binden fazla insan aşılandı ve ayrıca dünyada da yüz milyonarca insan aşılandı ve güvenlik verileri bize bunun güvenli olduğunu gösteriyor” diye konuştu.

'AŞI OLMAYANLARI İKNA ETMEK BANA DÜŞMEZ'

Türeci, çocukluktan beri insanların aşı olduğunu hatırlatarak, “Elbette her ilacın yan etkisi vardır. mRNA aşılarında da farklı bir durum yok. Aşı olduktan sonra baş ağrısı ve halsizlik olabilir ama bundan daha ağır yan etki yok” yorumunu yaptı. Türeci aşı olmayanlar için ise, “Onları ikna etmek için bir şey söylemek bana düşmez. Bizim işimiz verileri oluşturmak ve insanların aşılamadan anladıklarına yardımcı olmak” ifadesini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN