Ulaştırma Bakanlığı'ndan Boeing MAX kararı

Ulaştırma Bakanlığı'ndan Boeing MAX kararı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı "Uçuş emniyetini teminen Boeing 737-8 MAX ve Boeing 737-9 MAX tipi uçakların Türk hava sahasındaki uçuşları durduruldu" açıklaması yaptı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı "Uçuş emniyetini teminen Boeing 737-8 MAX ve Boeing 737-9 MAX tipi uçakların Türk hava sahasındaki uçuşları durduruldu" açıklaması yaptı.

Bakanlık'tan yapılan açıklamada "Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından uçuş emniyetini teminen Boeing 737-8 MAX ve Boeing 737-9 MAX tipi uçakların Türk hava sahasındaki uçuşları durdurulmuştur ancak söz konusu hava araçlarının ülkemiz içinde, ülkemize veya ülkemizden yapılacak olan yolcusuz intikal uçuşları hariç tutulmuştur." ifadelerine yer verildi. 

HAVACILIK DÜNYASINA BOEİNG DEPREMİ

46 kişinin ölümüyle sonuçlanan Endonezya ve Etiyopya'daki uçak kazalarının ardından Boeing model 737-8 Max ve 737-9 Max uçaklarının, tüm uçuşlarının birçok ülke ve hava yolu şirketi tarafından askıya alınması, uçuş güvenliği ve Boeing'e ait 2 tip uçağın güvenli olup olmadığını gündeme getirdi. Yaklaşık 50 ülke Boeing 737 Max tipi uçaklara uçuş yasağı getirirken, 35'den fazla hava yolu da söz konusu uçakların uçuşunu askıya aldı.

Boeing'in, uçuş emniyetini artırmak ve pilot hatalarını azaltmak için 737 Max serisinde yeni bir uygulamaya giderek Manevra Karakteristiklerinin Artırılması Sistemi'ni tasarlamasına karşın sensörler tarafından iletilen hatalı verilerin, uçağın kontrol edilebilirliğini tehlikeye soktuğu ve uçağın burnunun aşağıya fazla basılmasından dolayı aşırı irtifa kaybına neden olduğu, bunun da otomatik durumda uçağın aniden yere çakılmasına yol açabildiği iddia ediliyor. 

ŞİRKETİN PİYASA DEĞERİ 22 MİLYAR DOLAR ERİDİ

Hava yolu şirketlerinin yeni bir uçak tipinde eğitim maliyetlerini azalttığı için büyük ilgi gören 737 Max, şirket tarihinde en çok satan uçak olarak 100'den fazla hava yolu şirketinden bugüne kadar 4 bin 700 adet sipariş alırken, 350'yi aşkın da teslim edildi. Birçok hava yolu şirketinin bu uçakların operasyonlarını durdurması, yeni siparişler konusundaki belirsizlikleri artırdı.

Boeing model 737-8 Max ve 737-9 Max uçaklarının uçuşlarını askıya alan ülke sayısının hızla artmasıyla Boeing hisseleri dün yüzde 6'nın üzerinde değer kaybederken, şirketin piyasa değeri 8 Mart Cuma gününe göre yaklaşık 22 milyar dolar eridi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN