Umudumuz bu eller

Umudumuz bu eller

Türkiye, yürekleri ısıtacak bir yardım seferberliğine tanık oldu. 7 üniversite öğrencisi, doğuştan sağ eli olmayan ortaokul öğrencisi Melisa için harekete geçip robot bir el tasarladı. ‘Robotel Türkiye’ platformunun öncülüğünde robot eline kavuşan Melisa ise, “Mutluluğumu kelimelerle ifade edemiyorum” dedi.

İstanbul’da yaşayan ve doğuştan sağ eli olmayan ortaokul öğrencisi Melisa Gökgöz (13) için yürekleri ısıtacak bir yardım seferberliği yapıldı. Bir belediyede işçi olarak çalışan baba Esat ve anne Muazzez Gökgöz’ün tüm çabalarına rağmen maddi yetersizlikler nedeniyle robot ele ulaşamayan Melisa’nın hayalleri, gönüllüler tarafından kurulan ‘Robotel Türkiye’ platformu sayesinde gerçek oldu. 7 üniversite öğrencisi de Melisa’nın bu hayalini emekleriyle destekledi.

Robotel Türkiye’nin öncülüğünde çalışmalara başlayan İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi öğrencileri Merve Boşnaz, İremnaz Çay, Sinem Sera Ertaş, Mustafa Bekir, Abdülkerim Aksak, Muaz Dervent ve Hüseyin Muhammedi bir ay gibi kısa bir sürede Melisa için gerekli olan robot eli tasarladı. Melisa’nın elinin ölçülerini almak için öncelikle Gökgöz Ailesi’ni üniversiteye davet ettiklerini anlatan Yazılım Mühendisliği 3. sınıf öğrencisi Sinem Sera Ertaş, “Robotel Türkiye ile gönüllü olarak iletişime geçtik. Melisa’nın bilgileri bize ulaştırıldı. Aileyi okulumuzda misafir ederek Melisa’nın el ölçülerini aldık. Ölçeklendirme, boyutlandırma gibi süreçlerden sonra 3 boyutlu yazıcıları kullanarak baskı sürecini tamamladık. Baskı sürecinin ardından montajlamayı yaptık. Aileyi tekrardan çağırıp yaptığımız eli denedik. Süreç çok başarılı geçti” dedi.

Sağ eli olmadığından çocukluğundan bu yana istediği kalp işaretini yapamadığını anlatan Melisa Gökgöz ise yaşadığı sevinci şu sözlerle ifade etti:”Öğrenci abla ve ağabeylerim sayesinde artık bunu gerçekleştirebiliyorum. O elimde bir şeyleri tutup kavrayabilmek, su içebilmek, çantamı taşımak benim için büyük mutluluk. Gece yatarken dahi çıkarmak istemiyorum. Mutluluğumu kelimelerle ifade edemiyorum. Elim takılınca ilk kalp yaptım. İlerde ise doktor olmak istiyorum. Benim yaşadığım sorunu yaşayan kişilere umut olmalı, onları sağlıklarına kavuşturmalıyım.”

Baba Esat Gökgöz ise, “Daha önce çok araştırdık. Robot elin Melisa için kullanılabilir olduğuna dair rapor aldım. 35-40 bin dolar arasında bir fiyatı olduğu söylendi. Bunun da benim kaldıracak kapasitem olmadığından temin edemedim. Bu projeyi geliştiren herkesten Allah razı olsun. Bu çocuklarımızın devletimizin ufak bir dokunuşuna ihtiyacı var. Devletimizin bu tür projelere destek vermesi gerekiyor. Bu gençleri destekleyelim ki biz daha çok yükselelim. Bu gençler bizden hiç para istemediler” diye konuştu. Bir anne olarak Melisa’nın yaşadığı zorlukları en yakından gözlemleyen isim olan Muazzez Gökgöz de,”Şu an çok mutlu gece bile o eli çıkarmak istemiyor. Eliyle yazı yazmaya bile başladı. Ben bir anne olarak çok mutluyum. Kızımın bunu bu kadar istediğini bilmiyordum. Onu mutlu görmek çok güzel” dedi. 

19-01/13/umudumuz.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN