USOM nedir ve nerededir? USOM'un görevleri belli oldu

USOM nedir ve nerededir? USOM'un görevleri belli oldu

USOM, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından siber suçları ve tehditleri tespit etmek amacıyla kurulmuştur. Peki 10 Şubat 2020’de Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından resî açılışı yapılan USOM nedir, nerededir ve görevleri nelerdir? İşte detaylar…

 

USOM, kendisine gelen ihbarları değerlendirip özel ekibi sayesinde çözüm sürecine götüren bir kurumdur. Ülkemizde siber güvenliğin sağlanmasında etkilidir. Açılımı Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi olan bu kurumla ilgili tüm bilgiler karar.com’da…

USOM NEDİR?

Açılımı Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi olan USOM 20 Haziran 2013’te Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından kurulmuştur. Kurumlara doğrudan ya da dolaylı olarak yapılan siber saldırılara karşı önlem almak, müdahale etmek UKOM’un en önemli görevidir.

Ülkemizde Berqnet Firewall ailesinde ilk olarak USOM entegrasyonu sağlanmıştır. Bernqnet Firewall entegrasyonu ile tüm tehdit listeleri otomatik olarak çekilmektedir. USOM engelli ve yasaklı siteler listesini günceller ve Berqnet Firewall da bu siteleri otomatik olarak engeller. Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi, Çankaya Ankara’dadır. USOM’a 0312 586 53 05 ve 0549 779 87 85 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz.

DİĞER BİLGİLER İÇİN TIKLAYIN

GÖREVLERİ

USOM’un kurulma amacı ülkemizde siber güvenliğin sağlanması, internette ortaya çıkan tehditlerin belirlenmesi ve bu tehditlerin ortadan kaldırılması için gereken önlemlerin alınmasıdır. USOM kendisine gelen ihbarları özek ekibi sayesinde takip eder ve değerlendirir. Ulusal ve uluslararası siber güvenlik tatbikatları düzenler. Kamu kurum ve kuruluşlarının siber saldırılara karşı farkındalığını artırır.

20-02/10/usomjpgg.jpg

USOM’un görevi kapsamında Kurumsal ve Sektörel Siber Olaylara Müdahale Merkezi (SOME) kurulmuştur. SOME bünyesinde de ekip bulunmaktadır. Bulunan ekipler USOM’un altında Kurumsal SOME ve Sektörel SOME olarak yer alır. Bakanlıklar, müstakil kamu kurumları ile bilgi işleme sahip diğer kamu kurumları içerisindeki koordinasyonu Kurumsal SOME sağlar. Özel sektörler ve kritik seviyede iş yapan kurumlar için ise Sektörel SOME kurulmuştur. Banka ve finans sektörü, elektronik haberleşme, ulaştırma, enerji, kritik kamu hizmetlerini Sektörel SOME kapsamaktadır. USOM, bazı kurum ve kuruluşlarının kendi SOME’lerini oluşturmalarını sağlar.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN