Utanca ortak tepki

Utanca ortak tepki

CHP liderine yönelik yumruklu saldırının ardından, tüm Türkiye’ye zarar veren çirkin tavır ortak tepkiyle reddedildi. Siyasetten, STK’lara her kesimden “Kabul edilemez” mesajları geldi. Toplumu kutuplaştıran tehlikeli dile karşı sağduyulu yaklaşım öne çıktı.

Türkiye siyasi tarihinin utanç sayfaları arasında yerini alan Çubuk saldırısıyla ilgili 11 kişi gözaltına alındı. CHP liderin yumruk atan Osman Sarıgün ise Eskişehiri’in Sivrihisar beldesinde yakalandı. Savclığa çıkarılan zanlılardan 3’ü adli kontrolle serbest bırakıldı.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na dün şehit cenazesinde düzenlenen saldırıya ilişkin soruşturma sürüyor. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, saldırıyı gerçekleştirenlerin örgüt bağlantısı araştırılıyor. Polis görüntülerden, Kılıçdaroğlu’na direkt fiziki müdahalede bulunan 11 kişinin kimliğini tespit etti. Kılıçdaroğlu’na saldırının faillerinden Osman Sarıgün’ün Eskişehir’in Sivrihisar ilçesinde yakalandığı, gözaltına alınan diğer kişilerin de ifade işlemlerinin Çubuk’ta sürdüğü bildirildi. Kılıçdaroğlu’na saldırdıkları gerekçesiyle gözaltına alınan dokuz kişiden üçü serbest bırakıldı. Bir kişi de adli kontrol talebiyle savcılığa sevkedildi. İlk ifadesinden ‘Galeyana geldim” diyen Osman Sarıgün adliyeye getirilirken gazetecilerin sorularına “Yorum yapmıyorum” ifadeleriyle yanıt verdi. Saldırı öncesi, sosyal medyadan Kılıçdaroğlu’na yönelik yapılan paylaşımlar ve eylem çağrıları da mercek altında.

Saldırgan Sarıgün’ün AK Parti üyesi çıkması dikkat çekti. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na saldıran Osman Sarıgün’ün AK Parti üyesi olduğunu açıkladı. Çelik, Twitter’dan yaptığı paylaşımında Sarıgün’ün kesin ihraç talebiyle disiplin kuruluna sevk edildiğini söyledi. 

Bu arada CHP de 81 ilde saldırıyı protesto için gösteriler düzenledi. İstanbul’da da Şişhane  Meydanı’nda yapılan mitinge Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da katıldı.

İmamoğlu da bu tür saldırıların milletçe karşısında durulacağını anlatarak “Kime yapılırsa yapılsın bu millet gelir, her birlikte karşı dururuz. Milletçe vakurluğa, sükunete ve Genel Başkanımızın gösterdiği kararlı ama o vatansever tavrına uyma zorunluğumuz var. Bizler bu sürecin aklı, hafızası olmalıyız” dedi. İmamoğlu, partililere de seslenerek “Sakın içinizden birilerine kin duymayın. Sağınızdaki solunuzdaki başka siyasi görüşlü insanlara kin duymayın. Planlı tasarımlı işlerin derhal açığa çıkmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

ŞİDDETİN VE TERÖRÜN HER TÜRLÜSÜNE KARŞIYIZ

19-04/23/tepki.jpgCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yapılan saldırıya ilişkin Twitter üzerinden açıklama yaptı. Erdoğan açıklamasında şu ifadeleri kullandı:  Dün dört şehidimizi toprağa verdik. Allah şehitlerimize gani gani rahmet eylesin. Bu vatan onların bize bıraktığı kutsal bir emanettir. Ne yazık ki dün Çubuk’ta bir şehidimizin cenaze töreninde istenmeyen bir olay meydana gelmiş, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik protestolar şiddet eylemine dönüşmüştür. Olay tüm boyutlarıyla soruşturulmaktadır. Şiddeti asla tasvip edemeyiz. Şiddetin ve terörün her türüne karşıyız.  Kimsenin Türkiye’nin huzur iklimine zarar vermesine müsaade etmeyiz.” 

AYRIŞTIRMANIN ZARARI TÜRKİYE’YE

Kemal Kılıçdaroğlu’na Ankara’daki şehit cenazesinde düzenlenen yumruklu saldırı için AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik “Şiddet bir hak arama yolu değil. Sorumlular açığa çıkarılacak” dedi. İYİ Parti Genel Başkanı Akşener ile SP lideri Karamollaoğlu, Kılıçdaroğlu’yla CHP Genel Merkezi’nde bir araya geldi. Geçmiş olsun ziyaretinde iki lider “Türkiye’ye zarar veren kutuplaştırmadan vazgeçilmeli” mesajı verdi.

CHP’DEN 81 İLDE PROTESTO EYLEMİ

CHP lideri Bahçeli “Kılıçdaroğlu’na saldırı kabul edilemez nitelikte. Tüm yönleriyle incelenmeli. Ama kimse olayların gizli faili olarak partimizi gösteremez” dedi. 81 ilde protesto eylemi düzenleyen CHP il örgütleri ortak açıklama yaparak İçişleri Bakanı Soylu’yu istifaya davet etti. 

SALDIRI PLANLIYDI GÜVENLİK YETERSİZDİ

Ankara’nın Çubuk ilçesinde, katıldığı şehit cenazesinde saldırıya uğrayan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu “Planlanan bir saldırıydı, güvenlik önlemi yetersizdi” açıklaması yaptı.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara Çubuk’un Akkuzulu Mahallesi’nde şehit Piyade Sözleşmeli Er Yener Kırıkcı’nın cenaze töreninde saldırıya uğramasının ardından genel merkezde gazetecilere özel açıklamalar yaptı. CHP lideri şunları kaydetti: “Hoş olmadı, planlanan bir saldırıydı. Protesto kabul edilebilir ama bu saldırı farklı. Güvenlik önlemi yetersizdi. Evdekiler evimiz yakılır mı korkusu yaşadı. Nazik davrandılar, çay demlediler. Amacın CHP’yi sokağa dökmek olduğunu düşünüyorum. Eve Emniyet Genel Müdürü geldi. Kamuflaj ile çıkartalım dediler kabul etmedim. Nasıl geldim ise öyle çıkacağım dedim. (Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar) Akar’a sormak lazım ifadelerini. O atmosferde mi söyledi ne demek istedi. Sağduyulu davranmak lazım.”

CHP liderinin dün çok sayıda ziyaretçisi de vardı. Önce HDP heyetini ağırlayan Kılıçdaroğlu’na SP lideri Temel karamollaoğlu da geçmiş olsun ziyaretinde bulundu. Yaklaşık bir saat süren görüşmenin ardından Karamollaoğlu partiden ayrılırken, kendisini uğurlayan Kılıçdaroğlu ile basın mensuplarının sorularını yanıtladı. “Çirkin bir saldırıydı” diyen SP lideri şunları söyledi: “Bir seçim atlattık, biraz gergin bir ortam oluştu. Sayın Cumhurbaşkanı ‘Artık önümüzde seçim vesaire yok 4,5 sene, o halde şu sıcak demiri soğutalım’ demişti. Doğru bir ifade ama bu saldırılar, maalesef birilerinin Türkiye’de bu sıcak havanın soğumasına fırsat verilmesini istemedikleri kanaatini doğurdu. Elbette bunun adımları atılmalı ve mutlaka Türkiye’de hava sakinleştirilmeli. Sayın Kılıçdaroğlu’na ‘geçmiş olsun’ derken, bir taraftan da konuşmalar esnasında suçlayıcı tavırların takınılmasını da doğru bulmuyoruz. Siz o hadiseyi değerlendirip, faillerini yakalayıp, gerekli işlemleri yapmanız icap ederken, bir taraftan da suçlayıcı ifadelerle konuyu ele alırsanız, bu güven duygusunu ister istemez sarsar.”

CHP lideari Kılıçdaroğlu da “Linç girişiminin bütün boyutlarıyla araştırılması, sorgulanması, faillerin yakalanıp adalete teslim edilmesi benim en büyük dileğimdir” diyerek şöyle devam etti: “21’inci yüzyılın Türkiyesinde böyle bir olayın yaşanmasından son derece üzgünüm. Hele hele bir şehidin namazının kılınmaması, kılınmasına engel olunması benim madden de manevi olarak da kabul edeceğim bir olay değildir. O nedenle iktidar sahiplerinin üzerine ciddi bir görev düşüyor. Suçlayarak değil, sonuca ulaşarak, failleri bularak ve onları adalete teslim ederek görevlerini yerine getirirlerse ben de bundan mutluluk duyarım. Benzer olaylar da bir daha Türkiye’de yaşanmamış olur.”

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise Twitter’daki hesabından Kılıçdaroğlu ile birlikte ortak mitingde çekilen fotoğrafı ‘Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’na yapılan saldırıyı şiddetle kınıyor, kendisine acil şifalar diliyorum. Bilinçli olarak kutuplaştırılan ülkemizde, siyasilerin milleti germekten acilen vazgeçmeleri gerekiyor. Hiçbir oy, hiçbir koltuk milletimizin birlik ve huzurundan daha kıymetli değil’ notuyla paylaştı. 

CENAZEMİZE HERKES GELEBİLİR

Ankara’da CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na yapılan saldırının ardından konuşan şehit babası Mustafa Kırıkcı “Mahalle dışından bir provokasyon yapıldığını düşünmüyorum. Keşke yaşanmasaydı” dedi.

Türkiye-Irak sınır hattında teröristlerle çıkan çatışmada şehit düşen piyade sözleşmeli er Yener Kırıkcı’nın babası Mustafa Kırıkcı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun cenazede saldırıya uğramasıyla ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada, ailece evlatlarını kaybetmenin derin acısı içinde olduklarını söyledi. Kılıçdaroğlu’na yönelik saldırıyı içinde bulunduğu koşullar nedeniyle görmediğini ifade eden Kırıkcı, “Kendi acımı yaşıyordum. Akrabalarım ve ailem oğlumun acısını yaşıyordu. Şehit babası olarak acımı tüm Türkiye paylaştı. Vatanımız, milletimiz sağ olsun” diye konuştu. Kırıkcı, akrabalarının yaşananlarla ilgisinin olmadığını belirterek, şunları kaydetti: “Amcamın oğlu, benim acılarımı daha fazla paylaşmıştır. Kılıçdaroğlu’nun gelip gelmemesiyle ilgili hiç haberimiz yok. Ben ancak şehidimle ilgilendim, naaşını gittim önce havaalanından, sonrasında GATA’dan aldım. Ondan sonra acımdan kendimi de kaybettim. Akrabalarım hep acı içindeydi. Benim cenazem için herkes gelebilir. Bu acımı tüm dünya ve Türkiye paylaştı. Benim acım için herkes gelebilir.”  Kılıçdaroğlu’na vuran kişinin akrabaları değil mahalle sakinlerinden biri olduğunu anlatan Kırıkcı, “Mahalle dışından bir provokasyon yapıldığını düşünmüyorum. Keşke yaşanmasaydı. Kim ister böyle bir şey olmasını” ifadelerini kullandı.

SALDIRI KABUL EDİLEMEZ CHP ÖZELEŞTİRİ YAPMALI

MHP lideri Devlet Bahçeli, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik saldırı ve linç girişimiyle ilgili, “Hiç kimse olayların gizli faili ve azmettiricisi olarak partimizi gösteremez” dedi.  Saldırının ‘kabul edilemez nitelikte’ olduğunu kaydeden Bahçeli “Saldırı bütün yönleriyle incelenmeli, gizli kapaklı hiçbir şey kalmamalıdır” diye konuştu. Dün akşam toplanan MHP Başkanlık Divanı’nın ardından yapılan açıklamada seçimlerin ardından düşmesi beklenen tansiyonun daha da yükseldiği bu duruma da CHP’nin sorumsuz politikalarının neden olduğu belirtildi. ‘İstanbul’daki belediye seçimlerindeki iddiaların yol açtığı kutuplaşmanın Türkiye’yi bir yol ayırımına getirdiği’ belirtilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “CHP’nin sırf daha fazla belediye kazanmak için PKK’ya umut bağlaması, HDP’yle aynı hizaya girmesi milletimizde beklendiği gibi büyük bir tepki ve itiraza neden olmuştur. Açıktır ki, kaleme alınan karanlık bir senaryo adım adım icra edilmektedir. Meydana gelen zincirleme olaylar CHP’nin öz eleştiri yapmasını zorunlu hale getirmiştir. Kaynağı ne olursa olsun, nereden gelirse gelsin, hangi bahaneyle yapılırsa yapılsın şiddeti tasvip etmek, akıl ve vicdan ölçülerini inkar etmektir. Hiç kimse olayların gizli faili ve azmettiricisi olarak partimizi ve dava arkadaşlarımızı göstermeye kalkışmamalıdır. Bir yanda YSK’nın İstanbul seçimleriyle ilgili olağanüstü itiraz sürecinin işlediği, diğer yanda 1 Mayıs gösterileriyle ilgili bugünden zorlama ve dayatmaların tedavülde olduğu bir zaman aralığında Çubuk hadisesi gerçekleşmiştir. Mehmetçik katilleriyle örtülü ittifak yapanların, HDP’yle aynı kareye girenlerin, YPG’ye terör örgütü demekten acziyet yaşayanların protesto edilmeleri neredeyse kaçınılmaz iken, adeta meydan okur gibi, hiçbir tedbir almadan, güvenlik güçlerini bilgilendirmeden, şehit cenazesine katılmaları eğer gaflet değilse, kesinlikle bir gizli gündemin sonucudur. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı’nın olay mahallinden Genel Başkanı’nı bırakıp kaçması titizlikle araştırılmalı, olayların içinde parmağının olup olmadığı analiz edilmelidir. Siyasette farklı ittifak modellerinin konuşulup yeni hükümet sistemine siyasi sicilleri karanlık ve şaibeli isimlerden sosyal medya vasıtasıyla itirazların dillendirilmesi önümüzde ağır bir gündemin varlığına işarettir. Türk milleti Cumhur İttifakı’na ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne, adanmışlıkla sahip çıkacaktır.”

19-04/23/tepki4.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN