Uyardık, bir şey yapılmadı

Uyardık, bir şey yapılmadı

Doğu’dan Karadeniz’e Güneydoğu’ya Akdeniz’e kadar Türkiye’yi sallayan Elazığ depremi sonrası açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Naci Görür’ün sözleri, yetkililerin bilim insanlarının uyarılarını hiç dikkate almadığını gösterdi. Geçen 6 Ekim’de nokta atışıyla Elazığ için uyarıda bulunan Görür’ün daha öncede bölge için hazırladığı deprem projesinin reddedildiği ortaya çıktı.

[Karar]

Elazığ ve Malatya’yı vuram şiddetli depremin ardından neden önlem alınmadığı tartışmaları tekrar alevlenirken Deprem uzmanı ve Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür’ün geçen 6 Ekim’de harita üzerinde i,lçesine kadar depremin nedere Elazığ’ın neresinde olacağını açıkladığı ortaya çıktı. Görür’ün geçen 6 Ekim’de katıldığı bir televizyon programında Elazığ ve çevresini vuran depremi nokta atışıyla işaret ettiği ortaya çıktı.

Görür o programda şu şifadeleri kullanmıştı: “Doğu Anadolu fayına bir uyarı yapmak istiyorum. Bu fay uzun zamandır suskun. Doğu Anadolu fayı uzun zamandır suskun. Aşağı yukarı bin 500 yıllarından beri deprem olmadı. Büyük depremler olmuş. O bölgeler için ciddi risk söz konusu. Elazığ–Bingöl arası.”

"SUNDUĞUM PROJELER REDDEDİLDİ"

Yaşanan felaketin ardından açıklamalar yapan Prof. Görür’ün sözleri bilim insanlarının uyarısına rağmen yetkililerin önlem almadığını bir kez daha gösterdi. “Doğu Anadolu Fay hattı uzun zamandır sessizdi ama şimdi uyandı” diyen Görür “Elazığlı olmam nedeniyle, Elazığ’da bir zamanlar Elazığ’ın depremselliği ile ilgili konferanslar verdim, uyarılar yaptım, Elazığ ve köylerini depreme hazırlayın dedim. Bu konuda kitaplar basıldı. Ama maalesef pek bir şey yapılmadı. Tıpkı İstanbul’da olduğu gibi.. Bununla da kalmadık. Yine Elazığlı olan Prof. Namık Çağatay ve İTÜ’deki arkadaşlarla birlikte Bingöl, Elazığ, Malatya, Maraş valilik ve belediye başkanlıklarını ve bu kentlerdeki üniversiteleri bir araya getirdim. Harita Genel Komutanlığını da işe katarak proje hazırladım. TÜBİTAK, DPT gibi bir çok yere başvurduk reddedildi. Halbuki her fay kuşağında depremin ergeç geleceği biliniyor. Neden daha ortada deprem yokken oralar ele alınmıyor? Bileniniz var mı?” diye sordu.

"YER KABUĞI KIRTILMIŞ OLABİLİR"

Elazığ, Malatya ve Diyarbakır’ı vuran depremin ardından uzmanlardan da peş peşe çarpıcı yorumlar geldi. Prof. Dr. Şükrü Ersoy “Bu deprem önemli. Yer kabuğunu kırmış olabilir. Bu anlamda da büyük bir enerji boşalmıştır’ ifadesini kullandı. Prof. Ersoy şunları kaydetti: “Doğal yolu fay hattının gerilimi yüksek bir bölge. Böyle bir depremin olabileceği hakimdi. Doğu Anadolu’da uzun süreden beri bir deprem yoktu. Beklenen bu deprem önemli. Yer kabuğunu kırmış olabilir. Bu anlamda da büyük bir enerji boşalmıştır” dedi.

Uzmanlardan önemli başka uyarılar da geldi: Jeoloji Mühendisleri Odası: “Fay hatları üzerindeki alanlar yapılaşmaya kapatılmalı.” Prof. Dr. Şerif Barış: “Türkiye depreme hazırlıkta yetersiz. Beton kalitesi 1999 yönetmeliğine uygun değil. Bu artık son uyarı.” Prof. Dr. Okan Tüysüz: “İmar aflarıyla yöntemleiğe uymamayı teşvik ediyoruz. Ders almıyoruz.”

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN