Uzman isimden 'Fidan' yorumu: Daha ölçülü ve mutedil bir dil kullanacak

Uzman isimden 'Fidan' yorumu: Daha ölçülü ve mutedil bir dil kullanacak

Eski bakan Mevlüt Çavuşoğlu'ndan görevi devralan Hakan Fidan'ın ilk mesajı milli ve bağımsız dış politika vurgusu oldu. Dış politika vizyonunu ilerletmeye devam edeceğini söyleyen Fidan'ın nasıl bir yol izleyeceğini değerlendiren emekli Büyükelçi Faruk Loğoğlu, ''Üslup bakımından biraz daha yumuşak diplomatik bir tarz göreceğiz. Çavuşoğlu çok sert söylemler kullanan, lafını esirgemeyen bir üslubu tercih ediyordu. Fidan daha ölçülü daha mutedil bir dil kullanacaktır.'' dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'sır küpüm' dediği yeni Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Mevlüt Çavuşoğlu'ndan görevi devraldı. 2010’dan beri MİT’i yöneten Hakan Fidan'ın törende yaptığı konuşmadaki, ''Devletimizin, milletimizin bütünlüğü ve refahı için elimden gelen gayreti göstereceğim. Milli dış politika vizyonunu ilerletmeye devam edeceğim.'' sözleri öne çıktı.

Kendisinin MİT Başkanlığı, Çavuşoğlu'nun ise bakanlığı döneminde çok büyük ve zorlu görevleri birlikte üstlendiklerine işaret eden Fidan, "Kendisi devlet adamı, siyasetçi ve en önemlisi insan ve dost olarak, her zaman üstün meziyetler ortaya koymuştur" ifadesini kullandı.

'MİLLİ DIŞ POLİTİKA VİZYONUNU İLERLETMEYE DEVAM EDECEĞİM'

Fidan, "Yine benim için bugün önemli bir husus, 2003 yılında TİKA başkanlığına atanmamla başlayan, son 20 yıllık süreçte çok yakın çalıştığım ve bütün mensuplarının dünyanın her tarafında fedakarlıklarına bizzat şahit olduğum, pek çok mensubunu ismen tanıdığım Hariciyemizin sorumluluğunu almaktır. Bu görevim esnasında milletimizin büyük bir takdirini kazanarak yeniden seçilen sayın Cumhurbaşkanımızın vizyonuna ve temsil ettiği değerlere uygun şekilde, devletimizin ve milletimizin bütünlüğü, güvenliği ve refahı için elimden gelen her türlü gayreti göstereceğim. Devletimizin her türlü etki alanından bağımsızlığı ve milletimizin iradesinin egemenliği esasına dayanan, milli dış politika vizyonunu ilerletmeye devam edeceğim” vurgusunu da yaptı.

Sputnik'ten Turan Salcı'nın haberine göre; Hakan Fidan döneminde Türk dış politikasının nasıl bir yol izleyebileceği, değişim olup olmayacağını uzmanlara sordu.

LOĞOĞLU: FİDAN DAHA ÖLÇÜLÜ DAHA MUTEDİL BİR DİL KULLANACAKTIR

Eskiden Washington Büyükelçiliği de yapan emekli diplomat Faruk Loğoğlu, “Çok büyük bir farklılık beklemiyorum çünkü esas politikayı Cumhurbaşkanı Erdoğan belirlemeye devam edecek. Üslup bakımından biraz daha yumuşak diplomatik bir tarz göreceğiz. Çavuşoğlu çok sert söylemler kullanan, lafını esirgemeyen bir üslubu tercih ediyordu. Fidan daha ölçülü daha mutedil bir dil kullanacaktır” yorumunda bulundu. “Hakan Fidan 13 yıldır istihbarat konularda çalışan birisi. Fidan, bakan olarak daha şeffaf, daha görülebilir, daha öngörülebilir bir ortamda çalışma durumunda bulacak kendisini. Çok gizli bir dünyadan açık ve şeffaf bir dünyaya geçiş bazı noktalarda onun için sıkıntı olabilir Bu bakımdan umudum dışişleri bakanlığının geleneksel devlet memurlarına daha fazla kulak vermesidir” diye ekleyen Loğoğlu şunları ekledi:

'ERDOĞAN’IN GÖRÜŞLERİ HİLAFINA BİR DIŞ POLİTİKA İZLEMEYECEK'

“Devir teslim töreninde Fidan’ın ‘milli dış politika’ kelimesini kullanması dikkat çekiciydi. Buradan da anlıyoruz ki dış politikada daha ortada olan konumda olmaya devam edilecek. Keskin bir dönüş olmayacak. Daha çok Rusya, Orta Asya ve Ortadoğu’da Türkiye’nin milli profilini pekiştirmeye çalışacak bir anlayışın ifadesi olarak görüyorum. Dış politika sonuç olarak içerideki gidişatın bir uzantısıdır. İçeride gidişatın uzantısını belirleyen tek kişi de Erdoğan’dır. Fidan da Erdoğan’ın görüşleri hilafına bir dış politika izlemeyecektir.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN