Uzman öğretmen nedir, nasıl olunur? 10 yıllık öğretmenlere 2500 TL zam

Uzman öğretmen nedir, nasıl olunur? 10 yıllık öğretmenlere 2500 TL zam

Milli Eğitim Şurası'nda alınan karar göre, meslekte 10 yılı dolduran öğretmenler 'uzman öğretmen' unvanı alacak ve maaşlarına 2500 TL artış yapılacak. Öğretmenlerin, 'uzman öğretmen' olmak için her yıl düzenlenen Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yazılı Sınavı'na katılmaları gerekecek. İşte, uzman öğretmenlik hakkında bilgiler...

Uzman öğretmen maaşı, öğretmenlerin aldığı mevcut maaşlarına 2500 TL zam yapılarak belirlenmiş olacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1 Kasım 2021 Çarşamba günü yapılan Milli Eğitim Şurası'nda, 'uzman öğretmenlik' ve 'başöğretmenlik' unvanlarını tanımlayarak öğretmenlerin haklarını iyileştirmeyi hedeflediklerini söylemişti. Bu yıl ilk kez yapılacak uzman öğretmenlik sınavında başarılı olan öğretmenler 'uzman öğretmen' unvanı alacak.

UZMAN ÖĞRETMENLİK NEDİR, MAAŞI NE KADAR?

Meslekte 10 yılını dolduran öğretmenlere, meslek hayatında yaptığı iş ve işlemlerle değerlendirilerek 'uzman öğretmen' unvanı verilecek. Uzman öğretmenler 10 yıl sonra 'başöğretmen' olmak için başvuru yapabilecek.

Uzman öğretmenlerin mevcut maaşına 2022 yılında 2500 TL zam yapılacak. Zam oranı her 6 ayda bir memur maaşlarına yapılan zam oranına göre artacak. 2022 yılında en düşük öğretmen maaşı 8 bin 576 TL iken 10 yıllık bir öğretmen 11 bin 80 TL civarında maaş alıyor.

Uzman öğretmenlik ile ilgili geçmiş aylarda açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, eğitimlerini yüksek lisans ve doktora seviyesine taşıyan öğretmenlerin 'uzman öğretmen' ve 'başöğretmen' sıfatına kadar çıkabileceğini belirtti. Erdoğan, ek göstergelerin de 3600'e çıkacağını duyurdu.

UZMAN ÖĞRETMEN NASIL OLUNUR?

Uzman öğretmen olmak için her yıl düzenlenen Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yazılı Sınavı'na girmek gerekecek. 10 yıldan fazla süredir Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde kadrolu çalışan öğretmenler ve Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı özel eğitim kurumlarında çalışan öğretmenler sınava katılabilecek.

Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yazılı Sınavı'na başvurular basvuru.meb.gov.tr internet sitesi üzerinden alınıyor. Başvuruda bulunan öğretmenlerin şartları taşıyıp taşımadıkları, Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yönetmeliği çerçevesinde oluşturulan il değerlendirme komisyonunca değerlendirilecek.

Yüksek lisans mezunu olan öğretmenler, sınava girmeden doğrudan 'uzman öğretmen' kıdemi alabilecek. Yüksek lisans mezunu öğretmenlerin sınavsız 'uzman öğretmen' kıdemi alabilmeleri için Milli Eğitim Bakanlığı'na başvuru yapmaları gerekecek.

Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde 2 bin 234 doktorasını yapmış, 115 bin 257 yüksek lisansını tamamlamış öğretmen görev yapıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uzman öğretmenlik hakkında geçmiş aylarda yaptığı açıklama şöyle:

"Öğretmenlikte 10 yılını doldurmuş öğretmenlerimize uzman öğretmenlik imkanını getiriyoruz. Eğitimlerini tamamlayan ve yapılan sınavdan başarıyla geçen uzman öğretmenlerimiz hem 1 derece alacaklar hem de maaşlarında 1000 lira artış olacaktır. (Uzman öğretmen maaş artışı 2022 yılında 2500 TL olarak belirlendi)

10 yıllık uzman öğretmenler eğitimlerini tamamlayıp sınavda başarılı oldukları takdirde başöğretmen unvanlıyla görev yapacaklar. Yine bu öğretmenlerimize ilave 1 derece verecek ayrıca maaşlarında da 2 bin lira artış yapacağız. (Başöğretmen maaş artışı 2022 yılında 5000 TL olarak belirlendi)

Ortaöğretimde profesörlerimiz gelsinler okullarımızda müdür olsunlar. Bugün bu çağrıyı bir kez daha yapıyorum. Bunu yaygınlaştırmanın çok çok önemli olduğuna inanıyorum."

UZMAN ÖĞRETMENLİK SINAVI NE ZAMAN, NASIL BAŞVURU YAPILIR?

Meslekte daha kıdemli olmayı ifade eden 'uzman öğretmenlik' için sınav düzenlenecek. Milli Eğitim Bakanlığı'nın düzenleyeceği sınavda başarılı olan öğretmenler, 'uzman öğretmen' unvanı alacak.

2022 yılında Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yazılı Sınavı başvuruları 26 Eylül-3 Ekim 2022 tarihleri arasında alınacak. Başöğretmenlik sınavı 19 Kasım 2022 Cumartesi günü düzenlenecek. Sınav sonuçları ise 12 Aralık 2022 tarihinde duyurulacak.

UZMAN ÖĞRETMEN EĞİTİMLERİ NASIL OLACAK?

Öğretmenliğin kariyer meslek olarak ilk kez tanımlandığı Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun 14 Şubat 2022 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından, Aday Öğretmenlik Ve Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yönetmeliği yayımlandı.

Bakanlıkta meslekte 10 yılını dolduran öğretmenlere 180 saatlik kurs ve yapılacak sınavla uzman öğretmenlik kariyer basamağı ile hem bir derece hem de bugünün şartlarında 1342 lira bir ek ödeme yapılacak. Bu kapsamda Milli Eğitim Bakanlığında görev yapan yaklaşık 500 bin öğretmen uzman öğretmenliğe başvurabilecek. Bu öğretmenlerin tamamı, herhangi bir kontenjan kısıtlaması olmadan uzman öğretmenlik eğitimlerine ve daha sonra sınavına katılma hakkı elde edecek.

Uzmanlıkta 10 yılını dolduran öğretmenlere de 240 saatlik bir kurs ve yapılacak ve sınavla başöğretmenlik kariyer basamağı ile ayrıca bir derece daha ve maaşlarında da yine bugünün şartlarında 2 bin 684 lira artış sağlanacak. Bu kapsamda mevcut 75 binin üzerindeki uzman öğretmen, başöğretmenliğe başvuru hakkı kazanmış olacak. Bu öğretmenler için de eğitimler ve sınav için herhangi bir kontenjan kısıtı bulunmuyor.

MEB UZMAN ÖĞRETMENLİK SINAVI BAŞVURI SAYFASI

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN