Uzmanından kara mantar için kritik uyarı: Riskin farkında olmalıyız

Uzmanından kara mantar için kritik uyarı: Riskin farkında olmalıyız

Hindistan'da vaka sayısı artan ve başka ülkelerde de görülen 'kara mantar' korkuturken Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Ay, enfeksiyonun detaylarını anlattı. Bazı hastaların gözlerinin alınmadan iyileşmediğini belirterek el hijyeninin önemini vurguladı. Son olarak Irak'ta saptanan hastalığın hepimiz için risk olduğunu belirten Ay, kara mantarın toprak, bitki, dışkı, küflenmiş ekmek, çürüyen sebze ve meyvelerde bulunan mukor küfüne yol açan mantarla temas sonucu meydana geldiğini belirtti.

Hindistan'da yeniden görülme oranı artan 'kara mantar' (mukormikoz) hastalığı endişeye neden oluyor. Hastalığın belirtileri arasında ise göz kararması veya renk değişikliği, bulanık veya çift görme, göğüs ağrısı, nefes almada güçlükler ve kanlı öksürük yer alıyor. Beyni hedef alan hastalığın tedavisinde bazı hastaların gözleri, enfeksiyonun beyne ulaşmaması için çıkarılıyor.

Kara mantar hastalığına hangi etmenlerin yol açtığı ise merak ediliyor. Medipol Pendik Üniversite Hastanesi Enfeksiyon Bölümü’nden Uzm. Dr. Bengisu Ay, kara mantar enfeksiyonunun görüldüğü hastalarda burun beyin tutulumunda damakta morartılı yaralar, yüzde ve göz çevresinde koyulaşan kızarıklık, baş ağrısı, ateş görüldüğünü, akciğer tutulumunda ateş öksürük solunum zorluğu, ilerlerse kanlı balgam oluştuğunu belirtiyor.

'DERİ TUTULUMUNDA AKINTILI YARA MEYDANA GELİYOR'

Deri tutulumunda ciltte kızarıklık ve akıntılı yara saptandığını belirten Uzman Dr. Ay, morarma ve kangren gelişebileceğini belirterek "Enfeksiyon, sindirim sistemine tutulduğunda bulantı, kusma ishal, ateş, karın ağrısı gibi sorunlara yol açar” diyor.

'TOPRAK, BİTKİ, KÜFLENMİŞ EKMEK...'

Kara mantarın nasıl meydana geldiğini açıklayan Uzman Dr. Ay, "Gıda hijyeni kadar, buzdolabının ve ekmek tahtası gibi yemek hazırlama gereçlerinin de temizliğinden emin olunması gerekliliğine değiniyor ve ekliyor: “Mukomirkoz olarak bilinen kara mantarın toprak, bitki, dışkı, küflenmiş ekmek, çürüyen sebze ve meyvelerde bulunan mukor küfüne yol açan mantarla temas sonucu meydana gelir. Yemek hazırlarken, yerken ve yemek sonrası el hijyenine de dikkat etmek, kara mantar hastalığına karşı alınacak önlemler arasındadır."

'HEPİMİZ RİSKİN FARKINDA OLMALIYIZ'

Kara mantar hastalığının ülkemizde de geçmiş yıllarda görüldüğünü hatırlatan Ay, “Hindistan'da 45 binden fazla kişiye bulaşan kara mantar Mısır, Afganistan, Irak ve Arjantin gibi ülkelere görüldü. Hastalığa yol açan mantarların ekolojik olarak yaygın olduğu söylenebilir. Hastalık en son Irak’a sıçradı. Bu sebeple hepimiz riskin farkında olmalı ve önlem almalıyız” uyarısında bulundu.

'İNSANDAN İNSANA BULAŞMIYOR'

Kara mantar enfeksiyonu insandan insana bulaşmadığını vurgulayan Ay, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“En fazla burun, göz ve beyni enfekte eden kara mantar hastalığı zayıf bağışıklık sistemi olanlara saldırarak ciddi enfeksiyonlara hatta ölümlere sebep olabilir. Bazı hastalar ise ancak tek gözleri alınırsa iyileşebiliyor. Kanser, diyabet ve organ nakli hastalarının bu enfeksiyondan daha ağır etkileniyor. Mukormikoz bağışıklığı güçlü olan kişilerde ciddi enfeksiyonlara yol açmaz. Kanser, diyabet, organ nakli, steroid tedavisi ve bunun gibi bağışıklığı zayıflatan ya da bağışıklığı zayıflatan ilaç kullanan hastalıklar açısından ciddi risk barındırır.

Kara mantar hastalığına yol açan mantar mukormikozu, en çok toprakta, çürümüş meyve ve sebzelerde ve küflenmiş ekmekte bulunuyor. Daha çok solunum yolu ya da cilt bütünlüğünün bozulduğu durumlarda deriden ya da mukoza dediğimiz göz, ağız içi, makat ve genital bölgeye temasla bulaşır. Bulaştığı bölgeye göre bulgu veriyor. Genelde en fazla burun-beyin mukormikozu görülür. Daha sonra deri ve akciğer tutulumu bunu izler. Yaygın tutulum ve sindirim sistemi tutulumu nadirdir. Kan kanseri hastalarında ise en çok akciğeri tutuyor.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN