Uzmanlardan 'deli bal' uyarısı: Balkız'ı bayıltan balın zehrini kuraklık artırdı

Uzmanlardan 'deli bal' uyarısı: Balkız'ı bayıltan balın zehrini kuraklık artırdı

Düzce'de hak arasında 'deli bal' olarak bilinen balı yiyen yavru ayı gündemdeki yerini koruyor. Balkız adı verilen yavru ayının yediği bala ilişkin değerlendirmelerde bulunan bal uzmanı Prof. Dr. Sevgi Kolaylı, küresel iklim değişikliği kaynaklı kuraklıktan dolayı 'deli bal'daki zehir oranı ve etkisinin arttığını söyledi. Kolaylı, yüzde 98'i Karadeniz'de üretilen 'acı bal'ın tüketilmemesini ve ilaç sanayisinde kullanılmasını önerdi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Fen Fakültesi Biyokimya Bölümü'nde öğretim görevlisi ve bal uzmanı Prof. Dr. Sevgi Kolaylı, Düzce’de kovanlardaki balı yiyen yavru ayının baygınlık geçirmesiyle gündeme gelen acı baldaki zehir etkisinin, kuraklığın etkisiyle arttığını söyledi.

Bölgede 'deli bal' olarak da adlandırılan balın tüketilmemesi gerektiğini belirten Kolaylı "Kurak zamanlarda verimi artan deli balda toksinlerin miktarı da doğal olarak artıyor. Balları tüketen insanlarda da zehirlenmeler oluyor" dedi.

bal-0000-katman-2.jpg

Acı balın, bölgede ormangülü çiçeğinden elde edildiğini belirten Prof. Dr. Kolaylı “Bu çiçeğin çok güzel bal verimi var ama komar çiçeğinde zehir etkisi gösteren bir madde var. Bu her zaman çok fazla miktarda deli balda bulunmuyor. Bu yıl olduğu gibi yağmurun az olduğu kurak zamanlarda deli bal verimi artıyor ve bu deli balda bulunan toksinlerin miktarı da doğal olarak artıyor. İşte o zaman bu balları tüketen insanlarda bazı zehirlenmeler oluyor. Baş dönmesi, mide bulantısı, kusma, ani tansiyon düşüklüğü, halüsinasyon görme gibi semptomları oluyor deli bal zehirlenmesinin. Bu da 2 gün boyunca devam edebiliyor" ifadelerini kullandı.

bal-0001-katman-3.jpg

“DÜNYADA İLK BİYOLOJİK SİLAH OLARAK KULLANILAN BALDIR”

Prof. Dr. Kolaylı, dünyada yüzde 98’i Karadeniz Bölgesi'nde üretilen ve sofralık bal olmadığını vurguladığı deli balın ilaç sanayisine kazandırılması için bir an önce çalışmalara başlanılması gerektiğini söyledi.

Kolaylı "Bu bal, filmlere konu olmuş ve hatta biyolojik silah olarak da kullanılmış. Dünyada ilk biyolojik silah olarak kullanılan baldır, deli bal. Zigana yörelerinde İran askerleri geri dönerken deli baldan yemişler ve topluca etkilenmişler. Bu bal sofralık bir bal değil. Özellikle ilaç sanayide kullanılması gereken tıbbi açıdan çok nemli bir bal.

bal-0002-katman-1.jpg

Bu balı dünya genelinde öne çıkarmak ve ilaç sanayisine kazandırmak gerekiyor. Düzce’de çiftçilerin bal kovanlarına dadanıp fazla deli bal yiyen ayının gündem olmasından sonra bir farkındalık oluştu. İlaç sektörüne kazandırılması için geç kalınmış bir ürün. Daha fazla geç olmadan harekete geçilmeli" diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN