Vakıf üniversiteleri parayı reklama yatırıyor

Vakıf üniversiteleri parayı reklama yatırıyor

Vakıf üniversitelerinin akademik, mali ve idari açılardan değerlendirildiği bir rapor yayımlandı. YÖK’ün bu raporunda 30 vakıf üniversitesinin AR-GE bütçesinin bulunmadığı, 8 üniversitenin ise araştırma için hiç bütçe ayırmadığı bilgisi yer aldı. Rapora göre, üniversitelerin tanıtım ve reklam için ayırdıkları bütçe ise kütüphaneye ayrılanın 6 katı.

Yüksek Öğretim Kurumu’nun(YÖK) internet sitesinden sitesinden paylaşılan 164 sayfalık ‘Vakıf Yükseköğretim Kurumları 2019’ raporunda ilk kez reklam tanıtım giderleri ve AR-GE giderleri gibi mali rakamlara yer verildi. Raporda söz konusu 30 üniversitenin 22’sinin dış kaynaklı bütçesinin bulunduğu ifade edilirken, 8 vakıf yükseköğretim kurumunun AR-GE için hiç harcama yapmadığı belirlendi. T24’ten aktarılan bilgiye göre raporda, öz kaynaklı araştırma projelerine yapılan yatırımın bir önceki yıla göre yüzde 32 oranında arttığı bilgisi olumlu gelişme olarak paylaşıldı. Raporda yer alan bilgilere göre araştırmaya en fazla bütçe ayıran üniversite olan İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi’nin araştırma bütçesinin tamamı dış kaynaklardan sağlanıyor.

YÖK raporuyla vakıf üniversitelerinin kütüphaneye yaptığı harcamalar bir önceki yıla oranla yüzde 14 oranında arttığı belirlendi. İstanbul Şişli Meslek Yüksekokulu, Antalya Akev Üniversitesi ve Alanya Hep Üniversitesi’nin ise kütüphane için hiç harcama yapmadığı saptandı. Vakıf üniversiteleri, 2016-2017 eğitim öğretim döneminde reklam-tanıtım için toplamda 194 milyon 823 bin 441 lira harcama yaparken bu rakam 2017-2018 eğitim öğretim yılında yüzde 12,7 artarak 219 milyon 476 bin 23 liraya ulaştı. Raporda tanıtıma yapılan harcamaların kütüphaneye ayrılan bütçenin 6 katı olduğuna vurgu yapıldı.

ÜÇÜNİVERSİTE KİTABA BÜTÇE AYIRMADI

Vakıf Yükseköğretim Kurumları 2019 raporuna göre:

- 30 üniversitenin öz kaynaklı AR-GE fonu yok.
- 8 üniversite araştırma için hiç bütçe ayırmıyor.
- Üç üniversite kitaba bütçe ayırmadı.
- Kütüphaneye yapılan harcamalar bir önceki yıla göre yüzde 14 arttı.
- Tanıtıma yapılan harcamaları kütüphaneye ayrılan bütçenin 6 katı.
- Vakıf üniversiteleri reklama toplamda 219 milyon TL yatırım yaptı.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN