Vasi tayini şartları: Vasilik nedir?

Vasi tayini şartları: Vasilik nedir?

Vasilik nedir? Vasilik tayini şartları nelerdir? gibi sorular, şu sıralar en çok aranan konular arasında yer alıyor. Akıl sağlığı veya akıl zayıflığından ötürü işlerini kendi başına görülemeyen veya bakımı başkaları tarafından yapılan kişiler için vasi tayini yapılıyor. Birçok miras için tercih edilen vasi tayini şartları şu sıralar yine gündemdeki yerini aldı. Peki vasilik nedir? Vasi tayini şartları nelerdir? Hangi durumlarda vasi tayini yapılır? İşte yanıtı…

Kişilerin akıl sağlığı ya da akıl zayıflığından ötürü mahkemece vasi atanır. Kişi, resmî kurumlarda hiçbir imza yetkisine sahip olmaz ve ona atanan vasi onun adına imza atar. Vasiliğin sadece akrabalar içerisinden atılıp atılmayacağı da şu sıralar soruluyor. Vasilik davasının nasıl açılacağını ve vasiliğin tam olarak ne anlama geldiğini araştıranlar, çeşitli mecralardan bilgi alıyor. Genellikle miras davaları için atanan vasilik, sadece akrabalara verilmiyor. Yakın dost, arkadaşlara ya da resmî makamlar tarafından atanan profesyonel kişilere de vasilik verilebiliyor. Peki vasilik tam olarak nedir? Nasıl vasilik davası açılır? Vasi nasıl atanır? Vasilik şartları nelerdir? İşte vasilik ile ilgili detaylar…

VASİLİK NEDİR?

Akıl sağlığı veya akıl zayıflığı sebebiyle kendi işlerini kendisi göremeyen ya da bakımı, muhafazası gibi günlük hayatta bir takım sürdürmesi gereken işleri yapamayan durumlarda vasi tayini gerçekleşebilir.

VASİLİK ŞARTLARI NELERDİR?

Vasi tayini yapılabilmesi için kişinin günlük aktivitelerinin bütünüyle ortada kaldırıcı nitelikte, herhangi bir akıl zayıflığı olması şartı aranıyor. Akıl zayıflığı bulunan şahısların hukuki ehliyeti denilen yani yasal makamlar önünde imza yetkisi de artık ortadan kalkıyor. Onu yasal makamlar önünde temsil edecek kişi, onun vasisi olacaktır. Bu durumda sulh hukuk mahkemeleri vasi tayini için başvurulan resmi mercilerdir.

VASİLİK BAŞVURULARI NASIL YAPILIYOR?

Vasilik başvuruları için adres sulh hukuk mahkemeleridir. Bu başvuruyu kişinin birebir kendi akrabaları, yakınları yapabilir. Kişi bir hukuki işlem yapacağı sırada örneğin, bir mal alıp satıyorsa ya da herhangi bir şekilde bankadan parasını çekiyorsa bu esnada oranın resmi işlemini yapan kişileri de böyle bir durumu fark ediyorlarsa, bu başvuruyu onlar da yapabilirler. Kişiye vasi tayini yapılması gerektiği konusunda resmi makamları uyarırlar.

19-06/13/vasilik-nedir-vasi-tayini-sartlari-belli-oldujpgg.jpg

VASİLİK KİMLERE VERİLİR?

Genel olarak kişilere vasi tayini yapılacağında birincil derecede akrabaları tercih edilir. Ancak böyle kesin bir kural yoktur. Kişiye herhangi bir yakınlığı olan, başka bir dostu ya da arkadaşı da vasi olabilir. Resmi makamlar tarafından atanacak profesyonel bir kişi de vasi tayini yerine hizmet verir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN