Veripoll Araştırma, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) hizmetleri ile ilgili memnuniyeti anlamak için bir araştırma yaptı. Veripoll Araştırma'nın kurucu ortağı Meltem Suat, araştırmanın detaylarını KARAR’a anlattı. Suat, katılımcıların %56,21’inin İBB hizmetlerinden genel olarak memnun olduklarını belirtirken, siyasi parti bazında çarpıcı farklılıkların ortaya çıktığını ifade etti.
SEMA KIZILARSLAN
Veripoll Araştırma, 5-10 Kasım tarihleri arasında, İstanbul’un 39 ilçesinde 1.959 kişiyle telefonda ve yüz yüze görüştü ve İBB’nin sunduğu hizmetlere ilişkin memnuniyeti ölçtü. Veripoll Araştırma'nın kurucu ortağı Meltem Suat, araştırmanın %95 güvenilirlik düzeyine ve %2,21 hata payına sahip olduğunu söyledi. Katılımcıların %50,3’ü kadın, %49,7’si erkek olduğunu belirten Suat, demografik olarak homojen bir dağılım olduğunu vurguladı.
Araştırmanın sonuçlarına göre, katılımcıların %56,21’i İBB’nin hizmetlerinden genel olarak memnun olduklarını, %38,18’i ise memnun olmadıklarını ifade etti.
AK Parti’ye oy veren seçmenlerin %96,9’u İBB’nin hizmetlerinden genel olarak memnun olmadıklarını belirtirken, %2,6’sı kararsız.
AK Parti seçmeninin %12,6’sı Kent Lokantalarından memnun olduğunu, %56,2’si ise memnun olmadığını söyledi. Ancak bu konuda, genel memnuniyet düzeyinden farklı olarak, %31,2’si kararsız ya da soruya yanıt vermedi.
Katılımcıların %47,63’ü dezavantajlı gruplara verilen yardımlardan memnun olduklarını, %27,42’si ise memnun olmadıklarını, %62,28’i kent lokantalarından memnun olduklarını, %18,68’i ise memnun olmadıklarını ifade etti.
Katılımcıların %72,94’ü anne kart uygulamasını doğru bulurken, %13,68’i bu uygulamayı yanlış buluyor.
AK Parti seçmeninin %42,9’u Anne Kart uygulamasından memnun olduğunu belirtirken, yalnızca %26,9’u memnun olmadığını ifade etti. Katılımcıların %30,2’si ise kararsız ya da soruya yanıt vermedi.
Katılımcıların %56,12’si bu pazar yerel seçim olsa İmamoğlu'na oy vereceğini söyledi.
Katılımcıların %27,97’si İBB’nin kentsel dönüşüm desteklerini yeterli bulurken, %55,03’ü ise yetersiz bulduğunu belirtti.
Katılımcıların %49,16’sı genel toplu taşıma hizmetlerinden memnun olduklarını belirtirken, %44,87’si memnun olmadığını ifade etti.
Katılımcılar, İstanbul'un en büyük sorunlarını sıraladı. Sonuçlara göre sıralama şu şekilde:
- Trafik Yoğunluğu (%38,59)
- Deprem Riski ve Afet Hazırlıkları (%33,64)
- Kentsel Planlama ve Çarpık Yapılaşma (%11,54)
Katılımcıların %49,16’sı genel toplu taşıma hizmetlerinden memnun olduklarını belirtirken, %44,87’si memnun olmadığını ifade etti. Araç bazında memnuniyet oranları ise şu şekilde:
- Metro: %69,4 memnuniyet.
- Metrobüs: %52,6 memnuniyet.
- Otobüs: %37,7 memnuniyet.
- Minibüs: %13,8 memnuniyet.
Toplu taşıma araçlarının sefer sıklığını katılımcıların %46,96’sı olumlu değerlendirirken, %45,38’i olumsuz değerlendirdi. Katılımcıların %56,66’sı İBB'nin son 5 yılda 65 km metro hattı yaptığını kabul ederken, %58,65’i merkezi hükümetin metro yapımını zorlaştırdığı iddialarına katıldı.
"HİZMETLER, SİYASİ ELEŞTİRİLERDEN BAĞIMSIZ DEĞERLENDİRİLMELİ"
Veripoll Araştırma'nın kurucu ortağı Meltem Suat, araştırmayla ilgili KARAR’ın sorularını yanıtladı. Suat, İBB hizmetlerine yönelik memnuniyet düzeyini, siyasi parti seçmenleri ve farklı hizmet kategorileri üzerinden analiz etti.
“Katılımcıların %56,21’i İBB hizmetlerinden genel olarak memnun olduklarını belirtirken, siyasi parti bazında çarpıcı farklılıklar ortaya çıkıyor. İBB hizmetlerinden memnun olmadığını belirtenlerin oranı %96,9’dur. Ancak detaylara indiğimizde, AK Parti seçmeninin %12’sinin kent lokantalarından, %42’sinin ise Anne Kart uygulamasından memnun olduğunu görüyoruz. Bu durum, siyasi eleştirilerin hizmet bazındaki memnuniyeti tam olarak yansıtmadığını gösteriyor. CHP’li seçmenlerin %95,3’ü İBB hizmetlerinden memnun. Bu da Ekrem İmamoğlu’na olan desteğin yüksek olduğuna işaret ediyor. Kararsız seçmenlerin %67’si İBB hizmetlerinden memnun olmadığını belirtiyor. Bu grup, rasyonel değerlendirme yaptığından, siyasi bağlantılardan daha az etkileniyor. Ekonomik kriz derinleştikçe, Anne Kart uygulaması yoksul annelerin seyahatlerini kolaylaştırıyor.”
Hizmetlerin siyasi eleştirilerden bağımsız olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Suat, ekonomik kriz dönemlerinde sosyal yardımların öneminin arttığını belirtti:
“Kadınların İBB’nin sosyal yardımları içerisinde en fazla memnuniyet duyduğu uygulama Anne Kart olarak dikkat çekiyor. 6 Şubat depremleri sonrasında, İstanbulluların kentsel dönüşüm desteği talebi belirgin bir şekilde artmış durumda. Ancak bu alanda memnuniyet oranı sınırlı, %27 seviyesinde. En büyük şikayetler ise trafik yoğunluğu ve deprem riski konularında yoğunlaşıyor. Toplu taşıma hizmetlerine dair veriler de dikkat çekici: Katılımcıların %52,6’sı metrobüs hizmetlerinden memnun olduklarını ifade ediyor. Bu oran, sosyal medyada metrobüslerle ilgili yoğun şikayetlere rağmen şaşırtıcı bir memnuniyet düzeyidir. Metro hizmetlerinden memnuniyet oranı %69,4’tür. Yürüyen merdiven arızaları ve teknik sorunlara rağmen bu düzeyde memnuniyet, hizmetlerin genel anlamda beğenildiğini gösteriyor.”