Vizede ‘ekonomik durum’ kriteri işliyor

Vizede ‘ekonomik durum’ kriteri işliyor

Batılı ülkelerin Türk vatandaşlarına dönük vize kısıtlaması mağduriyetlere yol açarken Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Nikolaus Landrut “Avrupa’ya en çok sığınma başvurusu yapılan 4-5 ülkeden biri Türkiye” iddiasını dile getirdi. Türkiye’deki ekonomik durumun seyri nedeniyle vize başvurularının daha dikkatli şekilde incelenmesinin işleyişi yavaşlattığını savundu.

Türkiye’den Avrupa Birliği ülkelerine yapılan Schengen vize başvurularının gecikme ve reddedilme oranı son yıllarda artış gösterdi. Vize alımlarında yaşanan gecikmeler, artan retler ihracatçılara ciddi sıkıntılar yaşatmanın yanı sıra akademisyenleri de zor durumda bırakıyor. Vize süreçlerinde yaşanan gecikmeler iş seyahatlerinin planlamasını zorlaştırırken, bazı toplantıların da gerçekleştirilememesine ve iş bağlantılarının kurulamamasına neden oluyor. Transit geçişlerde de yeni zorluklar çıkarılırken iktidara bu konuda adım atılması yönünde çağrılar yapıldı. Türkiye, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’ne (AKPM) Schengen vize sisteminin kötüye kullanıldığına dair bir rapor sundu.

kar07-mansett.jpg

Nikolaus Meyer-landrut

Vize krizine ilişkin rahatsızlık sürerken Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Nikolaus Meyer-Landrut’tan dikkat çeken değerlendirmeler geldi. AB Türkiye Delegasyonu Başkanı, T24’ten Metin Kaan Kurtuluş’a yaptığı açıklamada, vize konusunun boyutunun Türkiye’de konuşulduğu kadar büyük olmadığını, Türkiye’de redlerin ‘küresel ortalamanın biraz üstünde olduğunu’ iddia etti. Öte yandan AB Türkiye Delegasyonu Başkanı konumundaki Büyükelçi, ‘’Türkiye’den yapılan başvurularda geçen senelere kıyasla daha fazla sahte evraka rastlandığını, bunun da ret sayılarının şişmesinde rol oynadığını’’ öne sürdü. Diğer bütün AB aday ülkelerinin AB ile vize serbestisi olduğuna dikkat çekildiğinden ve Türkiye’den farklı olarak tüm kıstasları karşılayıp karşılanmadığı sorulduğunda da Büyükelçi, “Vize serbestisi kararları alındığına göre AB, koydukları kıstasların karşılandığına inanıyor demektir.” yanıtını verdi.

Nikolaus Meyer-Landrut, Türkiye’de artan vize redlerinin ardında siyasi bir karar olmadığını belirterek, şöyle konuştu: “Dünyanın birçok yerinde vize başvurusu sayısı artıyor, birçok yerde bekleme süresi uzamış durumda. Aynı zamanda dünya genelinde de son zamanlarda ret sayısının arttığını gördük. Türkiye’de ret oranları dünya genelindeki trendle örtüşüyor. Türkiye’deki ret oranı dünyanın kalanına kıyasla biraz daha yüksek. Elimizde bu yılın ilk verileri ve geçen yılın verileri var. Ancak şunu söylemeliyim ki elimizde şu an bu yılla ilgili kapsamlı veri yok çünkü 2022 yılı devam ediyor. Birçok başvuru hala değerlendirilme sürecinde. Evet tatbiki problemlerle karşı karşıyayız, evet vize başvuruları geçen senelere kıyasla çok arttı. Yetkililer bununla olabildiğince iyi şekilde baş etmeye çalışıyor. Ancak olanların siyasi bir gerekçesi, arka planı yok.”

Türkiye’nin artık vatandaşlarının en çok Avrupa ülkelerine sığınma başvurusu yaptığı ülkelerden biri haline geldiğini söyleyen Meyer-Landrut, 2022 yılında Türkiye’den Avrupa Birliği ülkelerine henüz yılın bitmesine 3 ay olmasına rağmen 20 binden fazla sığınma başvurusu yapıldığını ifade etti.-KARAR

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN