Yeni askerlik sistemi: Temel askerlik 1 ay olacak | Yeni askerlik sisteminin detayları

Yeni askerlik sistemi: Temel askerlik 1 ay olacak | Yeni askerlik sisteminin detayları

Yeni askerlik sistemi üzerine Milli Güvenlik Bakanlığı'nın yaptığı çalışmanın detayları haberimizde. Yeni askerlik sisteminde liselilere iş imanı sunulurken bedelli askerli kalıcı olacak. Yeni askerlik sistemi detaylar ortaya çıkmaya başladı. yeni sisteme göre bedelli askerliğin sürekli hale getirileceği iddia edildi. Buna iddiaya göre bedelliden yararlananlar bir ay askerlik yapacak. Üniversite mezunları yedek astsubaylık yapabilecek. Lise mezunlarına ise askerlik süresince maaş ve sigorta düşünülüyor. İşte yeni askerlik sistemi ile ilgili ayrıntılar ve son dakika açıklamaları...

Yeni askerlik sistemi ile igili detaylar gelmeye devam ediyor. Temel askerlik 1 ay olacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla başlayan ve zorunlu askerlikte köklü değişiklikler getirecek yeni askerlik sisteminin detayları sızdı. Yeni askerlik sistemi ile ilgili  "Askerlik süresi kısalacak mı?",  "Askerlik süresi ne kadar olacak?",  "Yeni askerlik sistemi ne zaman çıkacak?" soruları gündemde. Milli Savunma Bakanlığı'nın üzerinde çalışığı yeni askerlik sisteminin ortaya çıkan detaylarına göre: Mevcut sistemde ihtiyaç duyulduğunda bedelli askerlik uygulaması yapılıyor. Bunun için de her seferinde yasa çıkarmak gerekiyor. Yeni dönemde bedelli askerlik sistemin parçası olacak ve sürekli uygulanacak. Belirlenen ücreti ödeyen herkes yararlanabilecek. Lise mezunları için 9 veya 12 ay askerlik süresi tartışılıyor. Fakat lise mezunları askerlik yaparken asgari ücret alacak ve sigortaları da yatırılaca. İşte yeni askerlik sistemi detayları...

19-02/10/yeni-askerlik-sistemi-detaylari.jpg


YENİ ASKERLİK SİSTEMİNDE BEDELLİYE BİR AY ASKERLİK

Yapılan uygulamalarda belli bir yaş sınırı konuluyor ve bunun altında kalanlar yararlanamıyordu. Yeni sistemde bedelli uygulamasında yaş sınırı olmayacak. Askerlik yaşına gelen yani 20 yaşından sonra herkes bundan yararlanabilecek.Bedelliden yararlanan herkesin bir aylık zorunlu askerlik süresini kışlada geçirmesi ve askerliğin temelini alması planlanıyor. Bu süre içinde askerliğin tüm kuralları öğretilecek. Bir kişi önce askerliğe başlayacak. İlk bir ayın sonunda bedelliden yararlanmak istediğini belirtip parasını yatırabilecek.Bedelliden ücretin nasıl belirleneceğine ilişkin birkaç seçenek bulunuyor. Bedelli için yasaya bir rakam konulması ve bunun her yıl yeniden değerleme oranlarına göre arttırılması, askeri ücret ya da yedek subay maaşının '... katı kadardır' gibi bir oran konulması düşünülüyor. Ancak henüz hangi seçeneğin olacağı netleşmedi.Türkiye' her yıl 200-300 bin kişi askerlik çağına geliyor. Nüfus artış hızı da dikkate alınarak, 5'er yıllık projeksiyonlar yapılacak ve asker alımları planlanacak.

BEDELLİDE EĞİTİM SÜRESİ 1 AY

Bedelli yapmak isteyenler 1 ayın sonunda istenilen ücreti yatırarak evinin yolunu tutacak.

ÜCRET HENÜZ NETLEŞMEDİ

Bedelli askerlik ücretiyle ilgili konu ise henüz belirlenmiş değil ancak asgari ücretin belli bir katı katı kadar olması planlanıyor.

ÜNİVERSİTELİLERE YEDEK ASTSUBAYLIK TERCİHİ SUNULUYOR

TSK her dönem yedek subay ihtiyacını belirleyecek. İhtiyaçtan fazla üniversite mezunları için yedek astsubaylık tercihi getirilecek. Yedek astsubaylara iyi bir ücret ödenecek. Askerlik süresi de yedek subay ile aynı olacak. Meslek yüksek okulları mezunlarının da yedek astsubay uygulamasından yararlandırılması planlanıyor. Üniversite mezunlarına ücretli yedek astsubaylığın yanısıra 6 aylık kısa dönem askerlik seçeneği de sunulacak.

19-02/10/yeni-askerlik-sistemi-ne-zaman-cikacak.jpg

ASKERDE LİSELİLERE İŞ İMKANI

Lise mezunları için 9 veya 12 ay askerlik süresi tartışılıyor. Ama bir mesleği olanlar veya meslek lisesi mezunlarına asgari ücret karşılığında askerde mesleklerini sürdürmeleri ve eğitim almaları öngörülüyor. Bu kişiler sigorta kapsamına alınacak ve belli bir ücret ödenecek. Aileleri de genel sağlık sigortasından yararlanacak. Bir kişi askerlik yaparken ailesi ile ilgili kafasında bir endişe olmaması için ne yapmak gerekiyorsa sisteme bu dahil edilecek. 

YENİ ASKERLİK SİSTEMİNDE 4 TEMEL PRENSİP

Kalın’ın açıklamasında bazı ayrıntılar dikkat çekti; 6, 9, 12 ay şeklinde farklı askerlik türleri üzerinde Savunma Bakanlığımızın bir çalışması var. Burada 4 temel prensip var. Birincisi öngörülebilirlik, ikincisi ihtiyaçlar, üçüncüsü yükümlülerin eğitimi, dördüncüsü bütün bir sistemin sürdürülebilir olması. Bununla ilgili detaylı bir hazırlık yapılıyor. Bugün kabineye arz edildi. Ardından kamuoyu ile paylaşılacak.” dedi.

 19-02/10/yeni-askerlik.jpg


3, 6, 9, 12 SİSTEMİ NASIL OLACAK?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yeni Askerlik Yasası ile ilgili şunları ifade etti:


“Nihai noktayı buna henüz Savunma Bakanlığımız koymadı ama 3, 6, 9, 12 gibi bir düzenlemenin üzerinde duruluyor. Burada bedelliyi bir kenara koyuyorum çünkü bedelli noktasında olay, şu anki uygulamanın hemen hemen aynısı şeklinde bir durum söz konusu. Özellikle 3, 6, 9'da mesela yedek subay olarak yapmadan tutun da astsubaya varıncaya kadar bütün bunların hepsinin bir değerlendirmesi şu anda yürütülüyor. Bana özet olarak verdikleri bilgilere baktığım zaman inanıyorum ki halkımızı, gençlerimiz çok daha rahatlatacak ve birikimi ortadan büyük ölçüde, büyük oranda kaldıracak bir sistemi inşallah getiriyor. Kısa zamanda da bunu zannediyoruz açıklarız.”,

KALICI BİR ÇÖZÜM BULMAYA ÇALIŞIYORUZ

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada ise, “Çalışıyoruz. Herhangi bir şekilde geçici bir konu olmayacak. Eğer yapabilirsek, becerebilirsek ona çalışıyoruz, elimizden gelen her türlü gayreti gösteriyoruz. Bakanlıklarımızla, ilgili kurum ve kuruluşlarımızla görüşmek suretiyle kalıcı bir çözüm bulmaya çalışıyoruz. Bu bakımdan biraz çalışma dikkatli ve hassas ilerliyor. Öyle bir şey yapalım ki tekrar tekrar gündeme gelmesin. Herkes öngörebilsen, çalışmalarını faaliyetlerin ona göre planlayabilsin şeklinde.” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN