Yeni askerlik sistemine rötuş geliyor: CHP'nin itiraz ettiği 45. madde de masada

Yeni askerlik sistemine rötuş geliyor: CHP'nin itiraz ettiği 45. madde de masada

Yeni askerlik sistemi teklifi, bugün Meclis Genel Kurulu'nda ele alınacak. CHP özellikle teklifin 45'inci maddesinde olan 'Cumhurbaşkanına askerlikten muafiyet yetkisi'ne itiraz ediyor. CHP ve İYİ Parti ile de görüşen AK Parti'den ise 'Uzlaşı ve değişlik yapılabilir' sinyali geldi. AK Parti Grup Başkanvekili Özkan "CHP'nin başta 45. madde olmak üzere diğer maddelerle ilgili değerlendirmeleri olacak. Bunlar revizyondan çok rötuş, uyarlama olacak" dedi.

Yeni askerlik sistemi teklifi, bugün Meclis Genel Kurulu'nda ele alınacak. AK Parti, teklifin görüşmeleri öncesi siyasi partiler ile temas kurdu. AK Parti'li kurmaylar, CHP ve İYİ Parti grup başkanvekilleriyle görüştü.

CHP'DEN 45'İNCİ MADDEYE İTİRAZ

CHP teklifin 45'inci maddesinde yer bulan Cumhurbaşkanı'na bazı kişilere askerden muafiyet verme yetkisine itiraz ediyor. CHP, söz konusu maddeye 'Genelkurmay Başkanı'nın teklifi' ile 'Milli Güvenlik Kurulu'nun kararı' cümlesinin eklenmesini istedi. CHP askerliğini 6 ay daha uzatanlara tanınan TOKİ'den öncelikle ev alma hakkının şehit ailelerine de verilmesini istiyor. CHP asker ihtiyacı tamamlandıktan sonra bedelli askerliğin devreye girmesini istedi.

Bu arada askerlik teklifi AK Parti kapalı grup toplantısında da ele alındı. AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı başkanlığındaki toplantıda, Milli Savunma Komisyonu Başkanı İsmet Yılmaz, 'Askeralma Kanunu Teklifi'ne ilişkin milletvekillerini bilgilendirdi, soruları cevapladı. Milletvekillerinin önerilerinin de ele alındığı toplantı yaklaşık 2 saat sürdü.

"GELİRE GÖRE BEDEL BELİRLEMEK İMKANSIZ"

Toplantı sonrası AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Toplantıda, teklife ilişkin önerilerin ele alındığını ve ülkenin bölgesel risklerinin değerlendirildiğini ifade eden Özkan, teklifin sadece AK Parti'nin değil tüm partilerin uzlaşısıyla geçmesini istediklerinin altını çizdi.

Tekliflerinin arkasında olduklarını vurgulayan Özkan, diğer siyasi partiler de tekliflerini hazırlayıp getirdikleri takdirde bunların Genel Kurul'da tartışılacağını söyledi. Özkan, bir soru üzerine, "Bedellide gelire göre bir bedel belirlemek imkansız." ifadesini kullandı.

"45. MADDE DAHİL BİRÇOK MADDE DE REVİZELER OLACAK"

CHP'nin 'Cumhurbaşkanına askerlikten muafiyet yetkisi' veren 45. maddeye ilişkin itirazı bulunduğunun anımsatılması ve bu konuda değişikliğe açık olup olmadıklarının sorulması üzerine Özkan, Cumhurbaşkanına infaz kanunlarında ceza muafiyeti hakkı verildiğine dikkati çekerek, "Ceza normunu ihlal etmiş bir vatandaşın ceza muafiyetini öngören bir düzenleme infaz kanunlarında varken askerlikle ilgili bunu hayli hayli düzenlemek lazım. Bunun dışında zaten bu düzenleme eski 111 sayılı yasada var. Ayrıca Fransa'da, Almanya'da, İngiltere'de, Amerika'da yine aynı düzenleme var. Ama biz bu konuda uzlaşıya açığız." diye konuştu. 

Teklif hazırlanırken askerliğe ilişkin tüm paydaşların görüşünü aldıklarını, daha önce CHP ve diğer siyasi partilerin Meclise verdiği tekliflerin göz önünde bulundurulduğunu aktaran Özkan, "CHP'nin başta 45. madde olmak üzere diğer maddelerle ilgili değerlendirmeleri olacak. Bunlar revizyondan çok rötuş, uyarlama olacak." dedi. 

ANKARA/AJANSLAR

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN