Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı: Katliam görüntüleri hakkında konuşmadık

Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı: Katliam görüntüleri hakkında konuşmadık

Yeni Zelanda'daki terör saldırısının ardından İstanbul'da düzenlenen İİT Acil İcra Komitesi Toplantısı'na katılan Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı Peters, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinde seçim mitinglerinde katliam görüntülerinin yayınlanması konusuna değinmediğini söyledi. Bakan Peters ayrıca Müslümanları katleden terörist için "Her bir öldürülün kişi için teker teker cinayetle suçlanacak, diğerleri için de cinayete teşebbüsle" ifadelerini kullandı.

İslam İşbirliği Teşkilatı Komite Toplantısı'na katılan ve burada Erdoğan'la görüşen Peters, çıkışta gazetecilerin sorularını cevapladı. Peters'a daha önce Erdoğan'ın seçim mitinglerinde Yeni Zelanda cami saldırılarının görüntülerinin yayınlanmasına tepki gösterdiği hatırlatıldı ve "Cumhurbaşkanı'ndan görüntüleri yayınlamayı durdurmasını istediniz mi?" diye soruldu.

Bu soruya "Hayır, Erdoğan'a böyle bir şey sormadım, sormama gerek olmadığını hisettim çünkü görüntüleri artık yayınlamıyorlar" şeklinde cevap verdi. Peters, Erdoğan'ın cami saldırganıyla ilgili olarak 'Yeni Zelanda hesap sormayacaksa biz sorarız' ifadesinin ardından oluşan gerginlik konusunda yanlış anlaşılmaların çözüme kavuştuğunu ve Erdoğan'ın Türkiye'ye gelen vatandaşların daha önce de olduğu gibi iyi karşılanacağını belirttiğini söyledi.

"HER BİR ÖLDÜRÜLEN KİŞİ İÇİN TEKER TEKER CİNAYETLE SUÇLANACAK"

Terör saldırısı gerçekleştirildikten 5 dakika sonra polislerin olay yerinde olduğunu, 21 dakika sonra teröristin etkisiz hale getirildiğini aktaran Peters, teröristin uzun süredir bu konuda hazırlık yaptığını belirlediklerini kaydetti. 

Peters "Suçlaması yapıldı. Mahkeme tarafından suçlamalar yönlendirildi. Aynı zamanda parlamento yeni bir oylama yaptı. 1959'dan beri bizim ülkemizde idam cezası yok. Yeni Zelanda'da yine de yapılacak suçlamalar şimdiye kadar görülmemiş ciddiyetle hazırlanıyor, iddianameler hazırlanıyor. İlk suçlama yönlendirildi. Burada her bir öldürülün kişi için teker teker cinayetle suçlanacak, diğerleri için de cinayete teşebbüsle " diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı, katliam görüntülerini bulanıklaştırılmış bir biçimde seçim mitinglerinde gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan'a için "Bu ülkeyi yanlış yorumlayan bu tür her şey-şüphelinin Yeni Zelanda vatandaşı olmadığı da düşünüldüğünde-Yeni Zelanda halkının geleceğini, güvenliğini ve yurt dışındaki insanlarımızı tehlikeye atıyor ve tamamen haksız bir durum" demişti.

Peters ayrıca, saldırıdan sonra ülkelerini ziyaret eden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na Erdoğan'ın görüntüleri seçim kampanyasında kullanmasının yanlış olduğunu söylediğini de aktarmıştı. Yeni Zelanda'da cuma namazı sırasında 50 kişiyi öldüren Brenton Tarrant isimli Avustralyalı saldırgan, ilk saldırıyı Facebook sayfasından canlı yayınlamıştı. Görüntüler tüm dünyada tartışma yaratmış, eleştirilerin hedefi olan Facebook 1.5 milyondan fazla videoyu kaldırdığını açıklayarak kendini savunmak zorunda kalmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN