YSK Bingöl Cumhurbaşkanlığı oy oranı | 2018 Bingöl seçim sonuçları

YSK Bingöl Cumhurbaşkanlığı oy oranı | 2018 Bingöl seçim sonuçları

Bingöl Cumhurbaşkanlığı seçimi oy oranı ve sonuçları açıklanıyor. 24 Haziran Bingöl seçim sonuçları, partilerin oy oranı haberimizde. Peki Bingöl Cumhurbaşkanlığı için Recep Tayyip Erdoğan'a mı yoksa Muharrem İnceye mi oy verdi? YSK tarafından yayınlanan anlık verilere göre Bingöl'de AK Parti mi, CHP mi, HDP mi önde? Seçim ittifakı sisteminin ilk kez uygulandığı 2018 seçimlerinden son dakika gelişmeleri ve Bingöl oy oranlarını haberimizden ve SEÇİM 2018 sayfamızdan takip edebilirsiniz.

Sandıklar kapandı. Oyyar sayılıyor. Bingöl Cumhurbaşkanlığı seçimi oy oranı ve seçim sonuçları da belli olmaya başladı. 24 Haziran seçimlerinde Bingöl'de hangi partinin önde olduğunu, oy oranlarını ve milletvekili dağılımlarını haberimizde sizlerle paylaşıyoruz. AK Parti ile MHP'nin Cumhur İttifakı olarak seçimlere katılmasına karışılık CHP-İYİ Parti-Saadet Partisi ve DP ise Millet İttifakı olarak katıldı. Türkiye'de ilk kez uygulanan bu sistem sonrasında seçmenler sandık başına giderek ittifak seçimini ve cumhurbaşkanı adayıın belirledi. Peki Bingöl'de son durum nedir? AK Parti mi, CHP mi, HDP mi yoksa diğer partiler mi önde? Seçim 2018'den son dakika gelişmeleri ve Bingöl ili ve ilçeleri seçim sonuçlarını Karar.com'dan sizlere aktarıyoruz.

BİNGÖL CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ OY ORANI

Bingöl'de 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve 27. dönem milletvekili Genel Seçimi için oy verme işlemleri tamamlandı. YSK ise seçimin tamamlanmasıyla ilk oyları açıklamaya başladı. Vatandaşlar ise Bingöl'den hangi partinin daha çok oy aldığını ve ilçe ilçe seçim sonuçlarını araştırmaya başladı. Sizler için derlediğimiz haberimizden Bingöl oy oranlarını ve son dakika gelişmelerini takip ededbilirsiniz. Peki Bingöl Cumhurbaşkanlığı seçiminde Tayyip Erdoğan, Meral Akşener, Muharrem İnce'den hangisini tercih etti. Aşağıdaki linke tıklayarak ya da sürekli güncellenen sayfamızda kalarak Bingöl seçim sonuçları 2018 ile ilgili tüm detaylara ulaşabilirsiniz. 

18-06/23/bingol-1529758094.jpg

 

BİNGÖL PARTİLERİN OY ORANLARI 2018

Bingöl'de seçmenler milletvekillerini belirlemek için de sandığa gitti. Peki Bingöl seçim sonuçları 2018'e göre Cumhur İtitfakı mı önde Millet İttifakı mı? Partilerin oy oranı nasıl şekillendi. AK Parti, CHP, MHP, Saadet Partisi, İyi Parti oy oranları yüzde kaç oldu? 1 Kasım Bingöl seçim sonuçlarına göre AK Parti yüzde 64'ten fazla oy alarak birinci çıkmış, 7 Haziran seçim sonuçlarına göre oylarını 8 puan arttırmıştı. HDP'nin oyları ise düşerek yüzde 29,5'e gerilemişti. 

İLÇE İLÇE BİNGÖL SEÇİM SONUÇLARI 2018

Bingöl'ün merkez dahil 8 ilçesindeki seçim sonuçlarını ayrı ayrı aşağıda verdiğimiz linkler üzerinden öğrenebilirsiniz.

Adaklı seçim sonuçları ve oy oranları

Bingöl seçim sonuçları ve oy oranları

Genç seçim sonuçları ve oy oranları

Karlıova seçim sonuçları ve oy oranları

Kiğı seçim sonuçları ve oy oranları

Solhan seçim sonuçları ve oy oranları

Yayladere seçim sonuçları ve oy oranları

Yedisu seçim sonuçları ve oy oranları

BİNGÖL TARİHÇESİ

18-06/23/bingol.jpg

BİNGÖL AK PARTİ MİLLETVEKİLİ ADAYLARI

24 Haziran seçimleri için sandık başına giden vatandaşlar milletvekili adayları için de oy kullandı. İşte partilerin adayları: 

Cevdet Yılmaz

Feyzi Berdibek

Zeki Korkutata

BİNGÖL CHP MİLLETVEKİLİ ADAYLARI

Vahdettin Uzunyayla

Mehmet Evran

Çetin Sağsöz

BİNGÖL MHP MİLLETVEKİLİ ADAYLARI

Emre Solmaz

Murat Küçük

Burhan Bingöl

BİNGÖL İYİ PARTİ MİLLETVEKİLİ ADAYLARI

Mehmet Sait Yazıcı

Abdurrahim Ariç

Selahettin Ekinci

BİNGÖL SAADET PARTİSİ MİLLETVEKİLİ ADAYLARI

Suat İşcen

Myhammed Fatih Tiryaki

Vural Koşunkartay

24 HAZİRAN'DAN SONRA NELER DEĞİŞECEK

Yeni dönemde TBMM’deki milletvekili sayısı 550’den 600’e çıkacak.

Önümüzdeki dönemde Başbakanlık makamı yürürlükten kalkarken, Cumhurbaşkanı yürütme erkinin başına geçecek. Yetkileri büyük ölçüde artacak olan Cumhurbaşkanı bakanları atayabilecek ve yürütme yetkisine ilişkin konularda kararname çıkarma yetkisine sahip olacak. TBMM’nin ise Bakanlar Kurulu’nu denetleme yetkisi elinden alınacak.

Seçim gündemi ağırlıklı olarak Cumhurbaşkanı’nın kim olacağı konusuna odaklansa da, yeni şekillenecek olan parlamentonun yapısı da önemini koruyor. 600 milletvekilinin bulunacağı TBMM’de üye tam sayısının salt çoğunluğu (301 milletvekili) sağlanarak Cumhurbaşkanı hakkında soruşturma önergesi verilebilecek. Önergenin Mecliste görüşülmesini takip eden bir ay içerisinde yapılacak gizli oylamada üye tam sayısının beşte üçü ile (361 milletvekili) Cumhurbaşkanı hakkında soruşturma açılmasına karar verilecek. Mevcut sistemde önerge verilmesi için TBMM üye tamsayısının üçte biri (184 milletvekili) gerekirken, soruşturmanın başlaması için üye tam sayısının dörtte üçünün (375 milletvekili) desteği gerekiyordu.

Cumhurbaşkanlığı ile milletvekili seçimlerinin aynı anda yapılacağı yeni sistemde hem meclisin hem de Cumhurbaşkanının seçimleri yenileme yetkisi olacak. Meclis tarafında seçimlerin yenilenebilmesi için meclis üye tam sayısının beşte üçünün (360 milletvekili) desteği gerekecek.

HANGİ DURUMDA İKİNCİ TUR OLACAK

İlk turda Cumhurbaşkanı adaylarından hiçbirisi oyların %50’sinden fazlasını alamazsa, 8 Temmuz 2018’de ikinci tur seçimleri olacak. İkinci tura normal şartlarda birinci turda en çok oyu alan ilk iki aday katılacak. İkinci tura katılamaya hak kazanan adaylardan birinin herhangi bir nedenle seçime katılmaması halinde; ikinci oylama, boşalan adaylığın birinci oylamadaki sıraya göre ikame edilmesi suretiyle yapılacak. Diğer tüm adayların ikinci oylamaya katılamadığı ve ikinci oylamaya tek adayın kalması halinde, bu oylama referandum şeklinde yapılacak. Aday, geçerli oyların salt çoğunluğunu aldığı takdirde Cumhurbaşkanı seçilecek. Oylamada, adayın geçerli oyların çoğunluğunu alamaması halinde sadece Cumhurbaşkanı seçimi yenilenecek.

Tüm bu ihtimaller neticesinde kazanan aday, 5 yıllığına Cumhurbaşkanlığı görevini üstlenecek. Mevcut sistemde Cumhurbaşkanı en fazla iki defa, yani 10 yıl için görev yapabilecek.

24 SEÇİMLERİNİN İLKLERİ

Bu seçimde partiler ilk kez yasal ittifak yapabilecek. AK Parti ve MHP “Cumhur İttifakı” adı altında ittifakını erken seçim kararının öncesinde açıklayan ilk partiler olmuştu. Muhalefet partileri ise erken seçim kararının gündeme gelmesinin hemen ardından konuyu ikili ve çoklu görüşmelerle değerlendirerek çeşitli ihtimalleri gündeme getirdiler.

Muhalefet partilerinin gündeminde olan ittifak modeli %10’luk baraj sorununu aşmaya yönelik, ortak milletvekili listelerini yöntem olarak alan bir “sıfır baraj” stratejisi üzerine yoğunlaştı. Muhalefet partileri böylelikle parlamentoda oluşabilecek bir AK Parti-MHP çoğunluğunun önüne geçmeyi hedefliyor. Muhalefeti temsil eden CHP, HDP, SP, DP ve İYİ Parti’den oluşması muhtemel bu formül, İYİ Parti ekibinin HDP ile anlaşmaya sıcak bakmaması nedeniyle hayata geçirilemedi.

2 Mayıs’ta basına yansıyan haberlere göre ise CHP, İYİ Parti, SP ve DP milletvekili seçimleri için ittifak fikrinde anlaşmaya vardılar. Henüz ismi konulmamış ittifakın partileri Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda kendi adaylarını öne sürecekler. İkinci turda ise en çok oyu alan aday desteklenecek. Muhalefet ittifakının diğer bir önemli hedefi ise milletvekili seçimlerinde yerel bazda güçlü adayları destekleyerek TBMM’de çoğunluğu elde etmek.

Yeni ittifakın kurucu liderlerinin 5 Mayıs Cumartesi günü bir araya gelerek resmi olarak ittifakı duyurmaları bekleniyor. Her halükarda ittifak kuracak olan siyasi partilerin, seçim takviminin açıklanmasını takip eden 7 gün içinde, yani 6 Mayıs Pazar günü 17:00’a kadar ittifak protokollerini YSK’ye iletmeleri gerekiyor.

Ayrıca bu seçimlerle birlikte ilk kez seçilme yaşı 18’e düşürülmüş oluyor. 18 yaşında milletvekili seçilebilen erkek adaylar zorunlu askerlik görevinden de muaf tutulacak.

Bingöl seçim sonuçları, partilerin oy oranı haberimizde. Peki Bingöl Cumhurbaşkanlığı için Recep Tayyip Erdoğan'a mı yoksa Muharrem İnceye mi oy verdi? YSK tarafından yayınlanan anlık verilere göre Bingöl'de AK Parti mi, CHP mi, HDP mi önde? Seçim ittifakı sisteminin ilk kez uygulandığı 2018 seçimlerinden son dakika gelişmeleri ve Bingöl oy oranlarını haberimizden ve SEÇİM 2018 sayfamızdan takip edebilirsiniz. 

İL İL 24 HAZİRAN CUMHURBAŞKANLIĞI VE 27. DÖNEM MİLLETVEKİLLİĞİ SEÇİM SONUÇLARI

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN