Zemheri ne demek? Zemheri ayı nedir ne zaman başlar? Zemheri ayı ne zaman biter?

Zemheri ne demek? Zemheri ayı nedir ne zaman başlar? Zemheri ayı ne zaman biter?

Zemheri nedir?, Zemheri ne zaman giriyor? Ne zaman başlar ve ne zaman biter?’ sorularının yanıtı haberimizde. Arapça’da kış anlamını taşıyan ‘Zem’ ile Farsça uğultu olarak nitelenen ’Harir’ kelimelerinin türemesiyle oluşan ‘zemheri ayı ne zaman başlar ve ne zaman biter?’ gibi detaylar karar.com’da…

Zemheri ne demek? Halk arasında Aralık ayının sonuna doğru başladığı bilinen ve 40 gün süren zemheri ayının ne zaman başlayıp ne zaman biteceği konusu, şimdiden araştırılıyor. Sonbaharla kışa benzediği için sıcaklık dalgalanmasının fazla olduğu ‘zemheri ayı ne zaman başlar ve ne zaman biter?’ gibi gelişmeler haberimizde…

ZEMHERİ NEDİR?

Meteoroloji uzmanlarının yorumlamasına göre, zemherinin ilk yarısında hava sıcaklıklarında dalgalanmalar meydana gelir. 17-18 derecelere kadar ulaşan sıcaklıklar birkaç gün sonra 4-5 dereceye kadar gerileyebilir. Bundan dolayı zemheri ayı içerisinde hastalıkların fazlaca yaşandığı da bilinir. Kış, eski dilde zemheri adıyla da anılıyordu. Yaz ayları bittikten sonra kış zamanlarında yağan yağmurdan bahçe, bağ, tarlalar ve zeytinliklerin toprağı yaza nazaran yumuşar. Güneş yüzünü biraz olsun gösterdiği anda zegellenmeye (yeşermeye) başlar. Zararlı otlar baş büyümeden ve zemheride toprak istenilen kıvama geldiği an çüt sürülür. Zemheri çütünün ziraatçının can damarı olduğu söylenir.

Zemheri, Arapça’da kış anlamına gelen “zem” ile Farsça’da uğultu olarak adlandırılan “harir” kelimelerinin birleşmesi ile “Zemheri” kelimesi ortaya çıkmıştır.

19-12/12/zemherijpgg.jpg

ZEMHERİ AYI NE ZAMAN BAŞLAR VE NE ZAMAN BİTER?

Her yıl 22 Aralık - 30 Ocak tarihleri arasında olan ve toplamda 40 gün süren zamana, zemheri ayı deniyor. Zemherinin en belirgin özelliğinin de bir kısmı sonbahara bir kısmının da kışa benzediği için sıcaklık dalgalanmasının fazla olması olduğu ifade ediliyor. 21 Aralık'ta başlayan zemheri ayı, toplamda 40 gün boyunca hükmünü devam ettirir. 31 Ocak'ta zemheri tamamen çıkar ve yağış pek az görülür. Kuru bir ayazla geçen günler, insanı içten titretir. Dışarıda, açık havada bırakılan suyun içildiğinde, ‘su ayazlanmış’ tabiri kullanılır. İçerken de dişlere ‘kemanı çaldırır’ derler. Yani Bu da dişlerin titremesi anlamını taşır. 1 Şubat tarihinde de ‘dört kardeş’ adı verilen dönemler başlamıştır. Bu kardeşlerin her biri 12,5 gün olarak tabir edilir. Dört kardeş 50 gün hükmünü devam ettirir. 21 Mart'ta ise Kilis’in kışı bitmiş olur.

19-08/03/zemheri-nedir-zemheri-ne-zaman-baslar-zemheri-ne-zaman-biterjpgg.jpg

 

 DİĞER GELİŞMELER İÇİN TIKLAYIN

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN