Kayyuma devredilen Kaynak Holding'le ilgili bilinmeyenler!

Kayyuma devredilen Kaynak Holding'le ilgili bilinmeyenler!

Kayyum atanan Paralel Yapı'ya bağlı Kaynak Holding, onlarca şirket ve markaya sahip. 30 şirkete sahip Kaynak Holding'in 2014 rakamlarına göre cirosu 1.5 milyar TL Ancak Fethullah Gülen cemaatinin kurduğu holdingin bundan daha büyük bir ekonomik değere sahip olduğu tahmin ediliyor. Holding'in en tanınmış markaları Sürat Kargo ve NT Mağazaları...

[Karar]

Kayyum atanması ile gündeme Paralel Yapı'ya ait Kaynak Holding bünyesinde 30 şirket faaliyet gösteriyor. Bu şirketlerin Türkiye'de tanınan markaları bulunuyor. Sürat Kargo, NT Mağazaları, Sızıntı, FAM ve Anafen dershaneleri bunlardan bazıları. 

15-11/18/aa_picture_20151118_6829536_high-1447832839.jpg

Koç ve Sabancı ile karşılaştırılacak kadar büyük

Bir dönem Koç ve Sabancı Holding'le karşılaştırılacak kadar ekonomik büyüklüğe ulaştığı ileri sürülen Kaynak Holding'in, Gülen Grubu'nun devlet içindeki yapılanması aracılığı ile giriştiği 17 Aralık darbe girişiminin ardından küçülme yoluna giderek kaynaklarını yurtdışına transfer ettiği iddia edilmişti.  

15-11/18/11231.jpg

2014 Mart ayında Kaynak Holding bünyesinde çalışan, finans trafiğinde etkili bir pozisyonda bulunduğu belirtilen yönetici konumundaki bir kişinin ihbarı üzerine MASAK, Kaynak Holdingi mercek almıştı. 

Kaynak Holding'e kayyum atandı:

Yapılan ilk incelemeler sonunda kara para trafiğinin ve vergi kaçakçılığının izine rastlanması üzerine Kaynak Holding'in İstanbul Bulgurlu ve Mahmutbey'deki merkez binalarına MASAK ve Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından baskın düzenlenmişti.

Sızıntı ile başladılar

1979 yılında İzmir'de kurulan Holding ticari hayata yayıncılıkla başladı ve Sızıntı Dergisi'ni yayınladı. İlerleyen yıllarda giderek büyüyen Holding, eğitimden, yayıncılığa, kargoculuktan, bilişime kadar onlarca sektöre girdi.

15-11/18/kaynak-3.jpg

16 sektörde 30 şirkete kayyum atandı

Kayyum atanan Kaynak Holding, 16 farklı sektörde faaliyet gösteren 30 şirkete sahip. Holding bünyesinde 2014 verilerine göre, 8 bin 300 civarında çalışan var. Ağırlıklı olarak eğitim ve kültür alanındaki faaliyetler gösteren Fethullah Gülen Grubu'nun kurduğu Kaynak Holding, Fem ve Güvender dersaneleri iele eğitim alanında faaliyet gösterirken, kitap, kırtasiye malzemesi gibi eğitim metaryalleri üreten şirketleri de bulunuyor. NT Mağazaları, Zambar Yayınları bunlardan sadece ikisi. 

En bilinen markaları Sürat Kargo

Sürat Kargo grubun en bilinen şirketlerinden. Yurt içinde önemli bir pazar payına olan Sürat Kargo, yurtdışı taşımacılık için de girişimlerde bulunmuştu. 

Kaynak Halding bünyesindeki şirketler:

15-11/18/ekran-resmi-2015-11-18-073914-1447826958.png

Kaynak Holding bünyesindeki PAL adlı şirket çocuklar için eğitici öğretici oyuncaklar yapıyor. Şirketin 400 çeşit eğitim odaklı oyuncağı bulunuyor. Zambak adlı şirket, bu oyuncakların ve diğer eğitim meteryallerinin dağıtım ve satışını gerçekleştiriyor.

Medya planlaması yapan Kaynak Medya, catering alanında faaliyet gösteren Bereket Catering grubun diğer şirketleri. Nüans Turizm hac faaliyetleri yürütüyor. NT Mağazacılık yine grubun bir diğer şirketi.

15-11/18/aa_picture_20151118_6829540_high.jpg

Sürat Eğitim Araçları adlı şirket A'dan Z'ye eğitim araçları üretiyor. Gülen Cemaat'inin yurtdışındaki hemen hemen tüm okullarının donanımını bu şirket sağlıyor. Ancak açılan okullar ille de gerekli malzemeleri bu şirketten almak zorunda değil. Daha uygun teklifler olursa da değerlendiriliyor. Sızıntı ayda 750 bin adet basılıyor ve dağıtılıyor.

Kaynak Holding'in 30 şirketle yaptığı toplam ciro yıllık 1.5 milyar TL civarında.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN