Numan Kurtulmuş: Ankara saldırısında 5'er kiloluk iki fabrikasyon TNT kullanıldı

Numan Kurtulmuş: Ankara saldırısında 5'er kiloluk iki fabrikasyon TNT kullanıldı

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş Bakanlar Kurulu Toplantısı sonrasında önemli açıklamalarda bulundu. Kurtulmuş Ankara'daki saldırının iki intihar bombacısı tarafından 5'er kiloluk fabrikasyon TNT'lerle gerçekleştirildiğini ve hava sahası ihlallerinin ardından Rusya'nın Türkiye'yi karşısına almayacağının ümit edildiğini belirtti.

[Karar]

Bakanlar Kurulu Toplantısı sonrası Başbakan Yardımcısı ve hükümet sözcüsü Numan Kurtulmuş Ankara'daki terör saldırısı ve gündeme ilişkin önemli açıklamalar yaptı.

Numan Kurtulmuş'un açıklamalarından öne çıkanlar;

''Bakanlar Kurulu'nun ana gündem maddesi Ankara'daki terör saldırıydı. 97 kişi vefat etmiştir, olay sonra 365 vatandaşımız hastanelere yaralı olarak intikal etmiştir. 58 vatandaşımız da yoğun bakımda ağır yaralıdır. 36 ilimizden definler gerçekleştirilmek üzere, bu illere gönderilmiştir. Olay anından itibaren ilgili birimler olay yerine intikal etmiş.

''5'er kiloluk iki fabrikasyon TNT bombası''

Aynı şeklide Adli Tıp'ta yapılan hizmetlerde yapılan işlemler tamamlanmış, ölenlerin kimlikleri belirlenmiştir. Olayda iki intihar saldırganı olduğu konusunda son noktaya gelinmiştir. Fabrikasyon TNT bombaları kullandıkları ve her ikisinin de 5'er kilo bomba olduğu belirlendi. Olay Suruç'taki saldırıyla oluş şekli ile benzerdir. Olaydan sonra çok sayıda gözaltı gerçekleştirildi. Olağan ve olağan dışı şüpheliler bu kişiler.

''Ölenlerin yakınlarına maaş bağlanacak''

Yasa kapsamında ölenlerin yakınları ve saldırıda mağdur olanlar için gerekenlerin yapılması konusunda ilişkili bakanlık görevlendirildi. Ölenlerin ve yakınlarına kamuda iş sağlanması kararlaştırıldı. Ölenlerin yakınları ve ayrıca yaralananlarla ilgili yasa neyi emrediyorsa gerekli düzenlemeler yapılacaktır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı görevlendirildi. Ölenlerin yakınlarına maaş bağlanması ve yaralılara destekler hususunda ilgili adımlar atılacak.

''Ulusal yasımız bu gece bitecektir ama yasımız yıllarca sürecektir''

Hep beraber bir yası tutuyoruz. Bütün üke olarak hep beraber bir yası tutuyoruz. Ulusal yasımız bu gece bitecektir ama yasımız yıllarca sürecektir. Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımıza yurt dışından gelen taziyeleri paylaştık. 106 ülkeden gelen mesajlarla acımız paylaşılmıştır. Bu yetkililere ben teşekkür ediyorum. Çok ağır bir tabloyla karşı karşıyayız.

''Bu saldırı 78 milyonun tamamına yapıldı''

Bu olaydan sonradan sonra 4 temel noktada bazı tespitlerimiz paylaşmak istiyorum. EMEK platformu bu organizasyonu yapmış olabilir. Ama bombayı patlatanlar bu organizasyonu yapanlara değil 78 milyonun tamamına bu saldırıyı yaptılar. Yas hepimizin yasıdır. Hep beraber bu yasın gereğinin yerine getirmeliyiz.

''Herkesi aklı selim içinde olmaya davet ediyorum''

İkincisi bu olayı gerçekleştirenler toplumsal kesimler arasında derin fay hattı koymak istediler. Herkesi uyanık ve aklı selim içinde olmaya davet ediyorum. Uyanık olarak bu saldırıyı yapanları deşifre edeceğiz.

''Barış ve kardeşlik bloğunu oluşturmak mecburutiyetindeyiz''

Üçüncü olarak teröre karşı ortak bir cephe oluşturmalıyız. Terörün iyisi kötüsü, bize yakını, bie uzağı olmaz. Bütün kimliğimizle ortak bir hareket hattını oluşurmalıyız. Barış ve kardeşlik bloğunu oluşturmak mecburutiyetindeyiz.

''Siyasi bir sonuç devşirilmeye çalışılmasın''

Dördüncü olarak hem terörün oluşturduğu ağır bir tabloyla karşı karşıyayız. Dolayısıyla hepimizin sözlerimize dikkatetmemiz lazım. Siyasi bir sonuç devşirilmeye çalışılmasın. Burada bütün siyasi partileri, medyayı ve yazarları barış dilini kullanmaya ve düşmanlık sözleriyle konuşmamya davet ediyorum. Terörün faturasının bizi yüklediği sorumluluk budur.

''Bizede bunun hesabını sormak düşer''

Milletimizin büyük çoğunluğunun bu 4 maddede birleştiğine eminim. Farklı meslek grupların farklı çevrelerden insanlar var. 9 yaşında çocuk var. Bizede bunun hesabını sormak düşer. Bundan sonrasına ilişkin; örgütlerin en önemli amacı 1 Kasım seçiminin güvenli bir ortamda yapılmamasını sağlamaktı. Düşmanlık dili değil rekabet dilini konu alan bir kampanya yürütülmeli.

''Şırnak'taki görüntüler bir insanlık suçudur''

Şırnak'taki görüntüler bir insanlık suçudur. Vahşettir, kabul edilemez. Kim olursa olsun teröristte olsa her insanın cesedi hürmete şahayandır. Bu iki görevli ile ilgili açığa alınma kararı alındı.

''İsrail'in saldırgan tavrı kabul edilemez''

Geçen cuma gününden bu yana yapılan saldırılarda 12 kişi İsrail güvenlik güçleri tarafından öldürüldü. Filistinlilere hayat zindan ediliyor. Filistin topraklarında Doğu Kudüs'te Mescid'i Aksa'nın baskı altına alınmasını kabul etmediğimizi ifade ediyorum. İsrail'in bu saldırgan tutumundan bir an önce vazgeçmesi gerekiyor.

''Rusya'nın Türkiye'yi karşısına almayacağını ümit ediyorum''

Rus savaş uçakları hava sahamızı iki kez ihlal etti. Rusya'nın cevabı beklenmektedir. Türkiye kendi topraklarını koruyacak durumdadır. Türkiye'nin kabul ve tahammül edemeyeceğini ifade ediyorum. Rusya'nın Türkiye'yi karşısına almayacağını ümit ediyorum.

"Terörün arkasında bir yada birkaç devlet aklı var"

Fedai gruplarının listelerinin olduğu biliniyor. İstihbarat birimlerimiz bu konuda bilgiler alıyor. Hiç birisi birbirini tanımadan eylemlerini yapıyorlar teröristler. Ankara'da intihar saldırısı önlenmiştir. 10 bilgi alsak, bazıları yakalanıyor ama yakalayamadığımız da oluyor. Belki bu terör örgütlerinin arkasında istihbarat birimleri de olabilir.

Dünya'nın en iyi korunan yerlerinde bile terör saldırılarına şahit olduk. 11 Eylül, Londra Metrosu saldırıları gibi. Maalesef terör örgütü dediğimiz şey üç adamdan ibaret değil. Arkasında bir yada birkaç devlet aklının olduğu bir terör saldırıyla karşı karşıya kaldık.

''Emniyet birimlerimiz çalışıyor''

Önleyici güvenlik önlemleri içerisinde emniyet birimlerimiz çalışıyor. Önümüzdeki süreçte, seçim süreci olur. Bundan sonraki mitinglerde önlemlerin en üst düzeyde olması konuşuldu. Sandık güvenliğinde en ufak bir detay kaçırılmadan en güvenli bir şekilde çalışmalar titizlikle sürdürülüyor.

''Millet PKK'nın eline silah almayacağına inanmalı''

20 Temmuz'dan sonra hükümet durduk yere terörle mücadeleyi başlatmadı. Bizzat bu süreci terör örgütleri başlatmıştır. PKK'nın silahını toprağa gömmesi lazım. Millet PKK'nın eline silah almayacağına inanmalı. Hem savaş hem barış eş zamanlı istenmez. Hem demokrasi deyip sandığı isteyeceksiniz, hem de arkamızda Dağ var deyip terör örgütünden medet umacaksınız. Bu olmaz.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN