İşte canlı bomba Mehmet Öztürk'ün fotoğrafı | Mehmet Öztürk kimdir?

İşte canlı bomba Mehmet Öztürk'ün fotoğrafı | Mehmet Öztürk kimdir?

Son dakika haber: İstiklal Caddesi’ndeki saldırıyı ilk belirlemelere göre 1992 Gaziantep doğumlu IŞİD’li Mehmet Öztürk gerçekleştirdi. Terörist, bir süre takip ettiği turist grubun ortasında bombanın pimini çekti. Karar 1992 Gaziantep doğumlu Mehmet Öztürk'ün fotoğrafına ulaştı. Emniyette 'terör nitelikli kayıp şahıs' dosyası bulunan Öztürk'ün babası İstanbul'a oğlunu teşhis etti. Bu sabah da alınan DNA örneğinden Mehmet Öztürk ismi netleşti.

[Karar]
AYFER ÇALIKIRAN - HİLAL ÖZTÜRK

Beyoğlu İstiklal Caddesi Balo Sokak’taki canlı bomba saldırısında biri saldırgan 5 kişi öldü, 39 kişi yaralandı. Canlı bomba 1992 Gaziantep doğumlu IŞİD üyesi Mehmet Öztürk olduğu belirlenndi. Kendi ismine kayıtlı telefonun sinyali bölgede tespit edilen Öztürk, bir süre takip ettiği turist grubunun ortasında pimi çekti. 1992 Gaziantep doğumlu Mehmet Öztürk'ün ailesi oğullarını teşhis etti. Aile dün Ankara'ya getirildi. Karar teröristin fotoğrafına ulaştı. 

Bu sabah teröristen alınan DNA örneğinin babadan alınan doku ile karşılaştırılması tamamlamdı. DNA analizine göre, saldırıda kafası kopan cesetlerden biri Mehmet Öztürk'e ait. 

İŞTE CANLI BOMBA MEHMET ÖZTÜRK 


16-03/20/karar.jpg

Canlı bomba Mehmet Öztürk polis kayıtlarında ‘terör nitelikli’ kayıp şahıs olarak geçiyor. Ailenin kayıp başvurusu yaptığı zaman emniyete verdiği fotoğrafta bombacı 18 yaşında görünüyor.

İLK BELİRLEMELERE GÖRE CANLI BOMBA MEHMET ÖZTÜRK 

Daha önce Sultanahmet’te turist kafilesine saldırı düzenleyen terör örgütünün hedefi yine turistlerdi. Beyoğlu İstiklal Caddesi Balo Sokak ve bir alışveriş merkezinin yakınlarında düzenlenen saldırı turistlerin yoğun olduğu cumartesi günü yapıldı. İlk belirlemelere göre canlı bomba IŞİD üyesi Mehmet Öztürk. Saldırı sırasında cep telefonu sinyali bölgede tespit edilen Mehmet Öztürk’ün Gaziantep’teki evinde arama yapıldı. Ancak terörist evinde bulunamadı. Olay yerindeki terörist cesedinden alınan görüntülerle Öztürk’ün fotoğrafı karşılaştırıldı. İstihbaratta IŞİD’ci olarak kaydı bulunan Mehmet Öztürk’ün polis tarafından “Terör nitelikli kayıp şahıs" olarak arandığı ortaya çıktı. Daha önce suç dosyası bulunmayan Mehmet Öztürk ile ilgili ailesinin polise kayıp başvurusu yaptığı öğrenildi. 

AİLESİ TEŞHİS ETTİ

Karar’a bilgi veren güvenlik kaynakları canlı bombanın 1992 Gaziantep doğumlu Mehmet Öztürk olduğunu ancak kesin sonucun aileden alınan örnekle yapılacak DNA incelemesinden sonra belli olacağını belirtti. Kesin sonucun bugün belli olması bekleniyor. Polis, olay yerinden çekilen Mehmet Öztürk’ün fotoğraflarını ailesine de gösterdi. Aile ölen teröristi teşhis etti.

16-03/20/savas-yildiz.jpg

IŞİD'E KATILAN DHKP-C'Lİ SAVAŞ YILDIZ İHTİMALİ

Öte yandan canlı bombanın Adana ve Yüreğir’de HDP binalarına düzenlenen saldırıları organize eden Savaş Yıldız olabileceği üzerinde de duruluyor. Kesin açıklama için, 2007’de DHKP-C örgütü üyesi olduğu gerekçesi ile hem Ankara’da hem de İstanbul’da gözaltına alınan Savaş Yıldız’ın ailesinden alınan örnekle DNA eşleşmesinin sonucu bekleniyor.

16-03/20/1-1458405762.jpg

8 yıl sonra IŞİD’li terörist olarak sahneye çıkan Savaş Yıldız’ın Hamza Tonbak sahte kimliği kullandığı da tespit edilmişti. Canlı bombanın Savaş Yıldız çıkması durumunda saldırı sırasında cep telefonu bölgede sinyal veren Mehmet Öztürk’e gözcülük yapmış olabileceği değerlendiriliyor.  

İSTİKLAL SALDIRISI NASIL OLDU

İstanbul’un en işlek caddesi olan İstiklal Caddesi’ne IŞİD, canlı bomba ile saldırdı. Saldırıda 4 kişi hayatını kaybetti, 39 kişi yaralandı, bunların 24’ü turist. İstanbul Valisi Şahin, saldırının Alman Konsolosluğu uyarısıyla ilgisi olmadığını açıkladı. 

Ankara’nın kalbi Kızılay’dan sonra İstanbul’un kalbi Taksim de canlı bombayla  saldırı yapıldı. Saldırı Beyoğlu İstiklal Caddesi’nde dün saat 11:00 civarında gerçekleşti. Canlı bomba tarafından gerçekleştirilen saldırıda canlı bombayla birlikte 5 kişi hayatını kaybetti, 7’si ağır 39 kişi yaralandı. İstiklal Caddesi’nin Beyoğlu Hükümet Konağı yakınında Balo Sokak’ta gerçekleşen saldırının hedefinin neresi olduğu tam olarak bilinmiyor.

GERÇEK HEDEF MEYDANDI İDDİASI

Patlamanın olduğu noktanın yüz metre aşağısında Galatasaray Meydanı’nda Çevik Kuvvet polis noktası bulunuyor. Bir de saat 12:00’de her hafta olduğu gibi Cumartesi Anneleri’nin basın açıklaması olacaktı.

Eylemin hedefinin polis noktası mı, hükümet konağı mı yoksa Cumaertesi Anneleri mi olduğu bilinmiyor, ancak saldırgan bir turist gurubunun yanında kendini patlattı. İlk tahminler, canlı bombanın İstiklal Caddesi üzerinden Galatasaray Meydanı’na doğru ilerlediği ve patlamanın erken gerçekleştiği yönünde. Görgü tanıklarına göre ise patlama, canlı bomba bir turist kafilesinin yanından geçerken gerçekleşti.

Patlamadan sonra olay yerine çok sayıda polis ve ambulans sevkedildi. Ambulanslar yaralıları hızlı bir şekilde hastanelere taşırken polis de ikinci bir canlı bomba ihtimaline karşın İstiklal Caddesi’ne çıkan bütün sokakları kapattı. Bu arada patlama anı da güvenlik kameralarına yansıdı. Görüntülerde canlı bomba olduğu tahmin edilen bir kişi bir turist grubunun yanından geçerken patlama meydana geliyor.

ÖLENLER TURİST

Saldırıda ölenlerin isimleri de açıklandı. Ölenlerin isimleri şöyle: Simha Siman Demri, Yonathan Suher, Avraham Godman (İsrail), Ali Reza Razmhah (İran).  Öte yandan patlamada yaralanan turistlerin uyruğu da açıklandı. Yaralananların 6’sı İsrail, 2 İrlanda, 1 Alman, 1 İzlanda, 1 İran ve 1 de Dublin’li olmak üzere 12 yaralı hastanelerde tedavi görüyor. İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Emmanuel Nahshon da İstiklal Caddesi’ndeki bombalı saldırıda ölen ve yaralananlar arasında İsrail vatandaşlarının olduğunu doğruladı. Ancak Nahshon, yaralanan İsraillilerin sayısı ya da durumları hakkında bilgi vermedi. Nahshon, Amerikan İsrail Kamu İşleri Komitesi toplantısı için ABD’de bulunan Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Dore Gold’un ziyaretini yarıda kesip İstanbul’a geleceğini de açıkladı.

16-03/20/2483638.jpg

Olaydan sonra ilk açıklama İstanbul Valisi Vasip Şahin’den geldi. Şahin, patlamanın canlı bomba tarafından gerçekleştirildiğinin kesin olduğunu söyledi. Şahin, diğer detayların yapılacak araştırma sonucunda açıklanacağını belirterek olayda 4 kişinin öldüğünü 39 kişinin de yaralandığını da açıkladı. Vali Şahin saldırının Alman Konsolosluğu uyarısıyla ilgisinin olmadığını da açıkladı.

"KORKU VE PANİK ÇIKARILIYOR"

Olaydan sonra ikinci açıklama ise Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’ndan geldi. Bursa’daki programını yarıda kesip İstanbul’a gelen Müezzinoğlu, “4 vatandaşımızı kaybettik. 7’si ağır 39 yaralı var. Yaralıların 24’ü yabancı uyruklu” dedi. Bir açıklama da Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz’den geldi. Lekesiz, sosyal medyada yapılan asılsız patlama haberlerini eleştirerek “Toplumu korku, panik ve kargaşaya sevk etmek amacıyla kasten yayılmaya çalışılan asılsız haberlere itibar edilmemesi önemle rica olunur” ifadelerini kullandı.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN