Suriyeli cerrah damar değil kıyafet dikiyor

Suriyeli cerrah damar değil kıyafet dikiyor

Suriye’den Lübnan’a kaçan uzman cerrah Battah, otistik çocuğu Enver’in tedavisi için Türkiye’ye geldi. Yasal mevzuatlar gereği mesleğini yapamayan Battah, tekstil atölyesinde çalışmaya başladı.

Suriye’deki savaş nedeniyle ülkesini terk etmek zorunda kalarak önce Lübnan’a, ardından Türkiye’ye sığınan kalp ve damar cerrahisi uzmanı Zaher Battah, mesleğini sürdürme imkanı bulamadı ve tekstil atölyesinde makineci oldu.

Halep Üniversitesi’nden 2006’da mezun olan, Şam Üniversitesi’nde kalp ve damar cerrahisi alanında uzmanlık eğitimi alan Battah’ın (35) hayatı savaşla birlikte alt üst oldu. 2011’de evlenen ve “Enver” adını verdikleri çocukları dünyaya gelen Battah, 2014’te önce Lübnan’a göç etti. 

İKİ ODALI EVDE YENİ BİR HAYAT

Davranış bozuklukları sergilemesi üzerine Enver’in otistik olduğunu öğrenen Battah, geçen yıl İzmir’e geldi, Basmane’de iki göz ev kiralayarak tüm zorluklara göğüs gerdi. Oğlunun tedavi görmesi gerektiğinin bilincinde olan Battah, Türkiye’de mesleğini yaparak hem bunu sağlama hem de ailesine iyi yaşam olanakları sunabilme hayali kursa da yasal mevzuat nedeniyle bunu gerçekleştiremedi.

‘İKİ İŞTE DE DİKİP BİÇME VAR’

Oğlunun vakit kaybetmeden tedavi görmesi gerektiğini belirten Battah, mesleğini yapma imkanı bulamayınca yapabileceği başka işlere yönelmek zorunda kaldığını dile getirdi. Battah, cerrahlık mesleğinin de terziliğin de içinde biçip dikmek olduğu için terziliğe yöneldiğini ve bir tekstil atölyesinde kendisine iş bulduğunu anlattı. Ülkesinde aylık 5 bin dolar geliri olduğunu ama burada 800 lira kazanabildiğini ve bunun oğlunun ihtiyaçlarını karşılamaya yetmediğini aktaran Battah, şöyle devam etti: “Halimize şükür bizden daha kötü olan Suriyelilerin olduğunu biliyorum. Benim tek isteğim çocuğumun özel eğitim alarak tedavi edilmesi. Bunun için terzilik yapmışım, hamallık yapmışım hiç önemli değil. Oğlum Enver için gerekli parayı kazanamadığım için çok üzgünüm.” -AA

‘BABA KELİMESİNİ HİÇ DUYMADIM’

Doktor bir baba olarak oğlunun tedavisi için gerekli parayı kazanamamanın acısını yaşadığını kaydeden Zaher Battah, “Çocuğum hastalığı yüzünden konuşamıyor, insanlarla iletişime geçemiyor. Ben onun ağzından hiç baba kelimesini duyamadım. Bunun ne demek olduğunu biliyor musunuz?” diye konuştu. Battah, yetkililerden mesleğini yapması için yardım istedi.

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN