Analiz: Akıllı saatlerde tasarım sarmalı

Analiz:
 Akıllı saatlerde tasarım sarmalı

Akıllı saatler tek bir fırından çıkmışcasına birbirlerine benziyorlar. Yakında tanıtılacak Samsung Gear S2’den Moto 360 2'ye kadar hemen hepsi yuvarlak tasarımlı...

Akıllı saatler, Türkiye’de her ne kadar dünyadaki eğilimin aksine uzun süre beklenen ilgi ile karşılanmasa da özellikle Apple Watch ile bu durumun değişmeye başladığı gözleniyor. Apple Watch kullanan kimseler artık yolda, trafikte, iş yerlerinde birbirleri ile karşılaşıp birbirlerine kimi zamanlarda gülümseyebiliyorlar.

Akıllı saatlerin gittikçe çeşitlendiği ve teknoloji raflarında da her geçen gün yeni modellerin boy gösterdiği görülüyor. Üstelik fiyat skalaları da oldukça geniş. Apple, Samsung, Sony, LG gibi markaları tercih etmek yerine daha deneysel hareket etmek istiyorsanız 100 TL’ye bile akıllı saat bulabilmek mümkün.

15-08/23/ekran_resmi_2015-08-23_17_11_24-1440359001.jpg

Buraya kadar her şey akıllı saatlerin gösterdiği gelişime dairdi. Akıllı saatlerin ilginç bir ‘özellik’ kazanması ile bu yazının asıl konusunu oluşturacak. Günümüzde tanıtımı gerçekleştirilen her yeni akıllı saat için ‘aynı şeyler’ görülüyor.

Yuvarlak bir tasarım, bir iki kontrol yeri. Bu değişmiyor, daha önce örneğin kare ya da dikdörgen tasarımlı modeller vardı, evet bu modellerin pek de başarılı olamadığı görüldü. Ancak şu anki durum adeta bir tekdüzeliğe işaret ediyor.

15-08/23/ekran_resmi_2015-08-23_17_12_39.jpg

Akıllı saatler tek bir fırından çıkmışcasına birbirlerine benziyorlar. En son görselleri basına yansıyan Samsung Gear S2’nin, Motorola’nın Moto 360 2 modelinin (yukarıda), Fossil’in tarihindeki ilk akıllı saatine (iki yukarıda) kadar hepsi birbirine çılgınca benziyorlar. Hatta akıllı saat ekosisteminin Android Wear işletim sistemi ağırlıklı olduğunu düşünürsek, benzerliğin sadece dış tasarımda değil, iç tasarımda yani arayüzde de olacağı yadsınamaz bir gerçek olarak karşımıza çıkıyor.

Akıllı saat endüstrisindeki bu gidişat nereye varır bilinmez ama benzerliğin bu denli artmasının olumsuz eleştirileri daha yoğun şekilde beraberinde getireceği de aşikar.   

Fossil'in akıllı saatine yakından bakmak için buraya tıklayınız. 

Samsung Gear 2'ye yakından bakmak için buraya tıklayınız. 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN