Kurban Bayramına bu yıl üniversitelerde katılıyor

Kurban Bayramına bu yıl üniversitelerde katılıyor

Araştırma çalışmaları için Üniversitelerin yetiştirdiği küçük baş hayvanları kurban bayramında satış çıkarması ile kurban pazarında yeni bir aktör oluştu. İnternet üzerinden yapılan satışlara yetişilemiyor.

Kurban Bayramı öncesi ülke genelinde çok sayıda üniversitenin veterinerlik ve ziraat fakülteleri, eğitim ve araştırma amaçlı yetiştirdiği hayvanları satışa sundu. Üniversiteler, genellikle internet üzerinden alınan taleplere yetişmekte zorlanıyor.

Açıklamalarda bulunan Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ergün Ömer Göksoy, fakülte bünyesinde eğitim amaçlı olarak doğal ortamda yetiştirdikleri küçükbaş hayvanlardan kurbanlık çağına gelenleri satışa çıkardıklarını söyledi. 

İnternetten kurbanlık satışı 

Kurbanlıkları fakültenin internet sitesinden seçen vatandaşların kampüse gelerek görme imkanı bulduğunu ifade eden Göksoy, kurbanlıkların kısa süre içerisinde büyük bölümünün bu şekilde satıldığını anlattı. 

Üç yıldır kurbanlık satışı yaptıklarını, her yıl artan taleple karşı karşıya kaldıklarını dile getiren Göksoy, geçen yıl 15 kurbanlığı satışa çıkarırken bu yıl sayının 54'e yükseldiğini belirtti. 

Göksoy, şunları kaydetti: "Vatandaşlar öncelikle fakültemizin internet sitesinden hayvanlarla ilgili bilgi alıyor. Daha sonra fakülteye gelerek kurbanlıklar arasından istediğini seçip depozito karşılığında satın alıyor.

Kurbanlıkların canlı kilogram fiyatları, koyun, toklu ve koç olmasına göre, 12 ile 14 lira arasında değişiyor. Bu şekilde satışa çıkardığımız 54 kurbanlıktan tamamına yakını kısa sürede tükendi. Satışa çıkarılan hayvan sayısı artmasına rağmen talebe yetişmekte zorlanıyoruz." 

Üniversitede yetişen kurbanlıklar yok satıyor

Göksoy, halkın kurbanlıklara yoğun ilgisinde, üniversite ve fakültelerine duyulan güvenin etkili olduğunun altını çizdi.

Fakültede doğumlarını takiben anne sütü ile beslenen kuzulara daha sonra kuzu büyütme yemi verildiğini, ardından çayır ve merada doğal bir şekilde otladıklarını aktaran Göksoy, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tüm bunlarla birlikte hayvanlara arpa ve kuru ot takviyesi yapılıyor. Herhangi bir ekimin yapılmadığı, ilaçla teması olmayan çayır ve meramızda hayvanlarımız sağlıklı bir şekilde besleniyor. Bu sırada sürekli öğrencilerimiz ve veteriner hekimlerimizin sağlık kontrolünde tutuluyor.

Aşıları ve muayeneleri düzenli olarak yapılıyor. Fakültemizin tüm imkanlarını kullanarak hayvanlarımızı doğal ve sağlıklı bir şekilde yetiştiriyoruz. Kurbanlıklara yoğun ilgi gösterilmesinde tüm bunların etkili olduğunu düşünüyoruz."

Öte yandan, üniversitelerin internet sitelerinden alınan bilgiye göre, ADÜ'nün yanı sıra Ege, Uludağ, Atatürk ve Kafkas üniversitelerinin de aralarında bulunduğu birçok üniversitede kurbanlık satış hizmeti sunuluyor. 

Aydın/AA

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN