Hamaney'den "İsrail nasıl yok edilir?" kitabı

Hamaney'den "İsrail nasıl 
yok edilir?" kitabı

İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, "Filistin" adlı kitabında, siyonizme karşı nasıl mücadele edileceği ve Filistin'de İslami yönetimin nasıl kurulacağına dair stratejisini ortaya koyuyor.

İranlı yazar Amir Taheri, New York Post gazetesine yazdığı yazıda, İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in "Filistin" adlı kitabını değerlendirdi.

Şu anda sadece İran'da basılan ve Farsça'dan herhangi bir dile çevrilmeyen 416 sayfalık kitapta, Filistin sorununun tarifi, sorunun kaynağı olan İsrail'in nasıl yenileceği ve siyonist devlet ortadan kalktığında yerine ne koyulacağına dair bir streteji anlatılıyor.

15-08/03/palestine.jpg
Hamaney'in kitabı.

İsrail'in yok edilmesi için üç sebep

Hamaney, İsrail'in ortadan kaldırılmasını gerekli kılan üç nedenden bahsediyor. İlk olarak, İsrail'i "Büyük Şeytan Amerika"nın, ümmetin can damarında bulunan sadık bir müttefiki olarak tanımlıyor. İkincisi, İsrail'in Müslümanlara karşı defalarca girdiği savaşlardan dolayı "kafir el-harbi" (Müslüman olmayıp da savaşılması gereken) haline geldiğini vurguluyor. Hamaney son olarak İsrail'in, İslam'ın Mekke ve Medine'den sonra üçüncü kutsal şehri Kudüs'ü elinde bulundurduğu için özel bir vaka olduğunu belirtiyor.

Antisemitizm değil, "antisiyonizm"

Hamaney, siyonist İsrail devletinin yok edilmesini gerekli görmekle beraber, bölgedeki Yahudi halkına yönelik bir soykırımı savunmuyor. Antisemitizmin Avrupai bir olgu olduğunu belirten Hamaney, Yahudilerin "iyi yerleştirilmiş İslami ilkeler" altında yaşamasını öngörüyor.

İsrail nasıl yok edilecek?

En büyük dileğinin bir gün Kudüs'te namaz kılmak olduğunu söyleyen Hamaney, İsrail'in haritadan silinmesi için klasik bir savaş yerine, uzun dönemli ve düşük yoğunluklu bir savaş verilmesini tavsiye ediyor. Buna göre, Lübnan ve Gazze'den İsrail'e yönelik yapılacak gerilla eylemleriyle İsrail yaşanamaz hale getirilecek ve büyük çoğunluğu halihazırda çifte vatandaşlık sahibi olan İsrailliler ülkeden göç edecek.

Hamaney'in analizine göre, İsrail'i savunmanın maliyeti başta ABD olmak üzere Batılı güçler için çok yüksek hale geldiği zaman İsrail'in sahip olduğu uluslararası destek azalacak. Bu durumu "İsrail yorgunluğu" olarak tanımlayan Hamaney, uluslararası toplumun savaşı sonlandırmak için "pratik ve mantıklı" bir çözüm yoluna gitmeye razı olacağını öne sürüyor.

"Filistin'de çözüm tek devletlidir"

Hamaney'e göre, Filistin'deki tek çözüm, gayrimüslimlerin haklarının korunduğu bir İslami yönetim. Hamaney, bunun uluslararası toplumun gözetiminde bir referandumla gerçekleştirilebileceğini söylüyor. Gazze, Batı Şeria ve Kudüs'ün geçici bir süre BM mandasında kalmasını öneren Hameney, referandumda on yıllardır Filistin'den çevre ülkelere sürülmüş herkesin oy hakkının olacağını, bu durumda Filistin'de bir İslam devletinin kurulmasının kabul edeceğini belirtiyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN