AK Parti listesinin şifreleri: 2002'ye dönüş Doğu ve Güneydoğu'da revizyon

AK Parti listesinin şifreleri: 2002'ye dönüş Doğu ve Güneydoğu'da revizyon

AK Parti tek başına iktidar olmak için aday listesinde 2002 ruhuna döndü, Doğu ve Güneydoğu'da adaylar büyük oranda değişti. 7 Haziran'daki aday listesinin yüzde 43'ü revize edildi. A takımı yeniden sahaya iniyor. Başbakan Davutoğlu, yeni dönemin şifrelerini aday listesine de yansıttı...

Başbakan Ahmet Davutoğlu, dün Üst Komisyon'u öğleden önce bir kez daha toplarken, listelerde son rötuşları yaptı. Listeler, sürenin dolmasına dakikalar kala Seçim İşleri Başkanı Bekir Bozdağ tarafından YSK'ya verildi.

En büyük Sürpriz Ali Babacan

Bugüne kadar dört genel seçim, üç yerel seçim, iki referandum ve bir Cumhurbaşkanlığı seçiminden galip çıkan AK Parti, 11'inci seçim için hassas bir çalışmayla listesini şekillendirdi. Davutoğlu yine memleketi Konya'dan aday gösterilirken, listenin en büyük sürprizi ise Alparslan Türkeş'in oğlu Tuğrul Türkeş oldu. Doğu ve Güneydoğu listelerinde önemli değişiklikler yapılırken, üç dönem kuralı nedeniyle 7 Haziran'da aday olmayan 24 isim de listede yer aldı. Ali Babacan ve Cemil Çiçek, başvuruda bulunmamasına rağmen, Davut-oğlu'nun davetiyle listelere girdi.

Tecrübeli isimlerle yeniden

AK Parti listelerinde üç dönem rötuşuyla “tecrübeli" isimlere kapı aralandı. “İlk günkü aşkla" sloganının karşılığını bulduğu listelere “dinamizm" rötuşu yapıldı. Beklenen performansı sergileyemeyen isimler, yenilerle değiştirildi. “Liyakat" kuralına özen gösterilirken, kamuoyu araştırmalarında arka sıralara düşen isimler listeye konulmadı.

Çözüm süreci ve Paralel Yapı hassasiyeti

“Paralel yapı" hassasiyetiyine korunurken, çözüm süresinin koordinatörleri Beşir Atalay, Yalçın Akdoğan gibi isimlerin ön planda yer alması dikkat çekti. 7 Haziran seçimlerinde beklenen sonucun alınamadığı Doğu ve Güneydoğu listeleri yeniden düzenlendi.

Üç dönemliklerden 24 kişi

Üç dönem kuralına takıldıkları için 7 Haziran seçimlerinde listelere konulmayan 68 isimden 24'ü, engelin esnetilmesiyle aday yapıldı. Bu kapsamda; eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, eski Meclis Başkanı Cemil Çiçek, Ömer Çelik, Mevlüt Çavuşoğlu, Recep Akdağ, Taner Yıldız gibi isimler yeniden aday oldu.

Adayların yüzde 43'ü değişti

7 Haziran seçimlerindeki milletvekili seçilen, aday gösterilen adaylardan 312'si yeniden bu seçimde aday gösterildi. 1 Kasım listelerinde 238 aday ise ilk kez listeye girdi. 7 Haziran'da 99 kadın adaya yer verilirken, 1 Kasım listesinde kadın aday sayısı 69 oldu.

Doğu ve Güneydoğu silbaştan yenilendi

AK Parti, 7 Haziran seçimlerinde milletvekili çıkaramayan illere özel bir çalışma yürüttü. Tunceli, Şırnak, Iğdır, Hakkari ve Ağrı'da milletvekili çıkaramamıştı. Ağrı, Hakkari, Iğdır adayları yenilendi. Şırnak'ta sadece liste başında olan Arslan Tatar listede kaldı. Tunceli'de ise ikinci sıradaki Ali Ulvi Seyrek yine yerini korudu.

Rötuşlanan iller

Doğu ve Güneydoğu'da listeler rötuşlandı. Bölgede iller üzerinde titiz bir çalışma yürüten parti yönetimi, kanaat önderleri ve STK'ların görüşleri ile kamuoyu anketleri ve teşkilat temayülü göz önüne aldı. Diyarbakır'da listenin başını Galip Ensarioğlu çekti. Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz ise memleketi Diyarbakır'dan değil Bingöl'den ilk sıra adayı oldu. Mardin'de 6 isimden 2'si dışında tamamı değişti; Orhan Miroğlu yine ilk sıraya konuldu. Adıyaman'da 5 isimden 1'i değişti; Grup Başkanvekili Ahmet Aydın yine liste başı oldu. Siirt'te Yasin Aktay yine liste başında yer alırken, diğer iki aday değiştirildi.

Urfa'da köklü değişim

Şanlıurfa'da da köklü değişim oldu. 7 Haziran'da liste başı olan Nureddin Nebati'nin yerine bu kez Çalışma Bakanı Faruk Çelik geldi. 12 isimden 5'i dışındakiler değişti. Ahmet Eşref Fakıbaba bu kez 4'üncü sırada yer aldı. Batman'da 4 adaydan 2'si değişti. Ataullah Hamidi liste başı oldu. Van'daki 8 isimden sadece 2'si listede kaldı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN