Güneş patlaması ne zaman olacak? Güneş patlaması nedir? 2020 Güneş patlaması son dakika

Güneş patlaması ne zaman olacak? Güneş patlaması nedir? 2020 Güneş patlaması son dakika

ABD’de amatör bir astronom tarafından gözlemlenen görüntülerin ardından; Güneş patlamasına dair son dakika gelişmeler, gündeme taşındı. Güneş lekelerini oluşturan ilmek üzerindeki plazmanın değişiminden oluşan, ‘Güneş patlaması ne zaman olacak?’ sorusu, merak ediliyor….

Bu doğa olayı için bir çok gök bilim takipçisi, ‘Güneş patlaması nedir? Güneş patlaması ne zaman olacak?’ sorularına yanıt aramaya başladı. Dünya atmosferine küçük iyonlaşma dalgaları gönderen bu olayla birlikte lekelerin alanı büyüyor ve gelecek zamanlarda daha yoğun güneş patlamaları meydana geliyor…

GÜNEŞ PATLAMASI NEDİR?

Güneş lekelerini yaratan manyetik ilmek üzerindeki plazmanın, manyetik konfigrasyon değişimi sebebiyle aniden salınmasıyla meydana gelen Güneş patlamaları, Güneş'te yaşanan şiddetli patlamalara denir. Bu patlamalar milyarlarca megaton gücünde olurken, çoğunlukla 1 milyon kilometre/saat hızla hareket eder.

Yeni güneş lekesi, Amerika Birleşik Devletleri’e bağlı Florida eyaletinde gözetleme yapan amatör gökbilimci Martin Wise tarafından tespit edildi. Trenton'dan görüntü kaydeden amatör astronom Martin Wise’ın gözlemlerinin ardından bilim insanları harekete geçti. Space Weather’ın raporlarına göre, AR2770'in, Dünya atmosferine küçük iyonlaşma dalgaları gönderiyor. Bununla beraber lekenin alanı büyüyor ve gelecek günlerde daha yoğun bir şekilde Güneş patlamaları üretebilme ihtimali oluyor.

GÜNEŞ PATLAMASI SONUÇLARI

Güneş patlamaları sebebiyle açığa çıkan enerji, dünya atmosferine normalin üzerinde küçük dalga boylu radyasyon parçacıkları girer.

NASA'nın paylaştığına göre; Güneş patlamaları, güneş lekelerinin yanında manyetik alan hatlarının dolaşması, kesilmesi ya da tekrardan düzenlenmesinden kaynaklanan ani bir enerji boşaltımının gerçekleşmesiyle yaşanıyor. Arkasından Güneş'ten gelen bu yüksek enerjili parçacıklar, Dünya'nın atmosferine girdiği anda manyetik kutup noktaları üzerinde aurora ismi verilen ışık olayları yaşanıyor.

Bu esnada uyduların elektronik devrelerinde hasar, radyo iletiminde aksaklıklar, elektrik iletim hatlarında bozulmalar ve bazen de kent elektriğinde kayıplara rastlanabiliyor.

Bunun dışında bu patlamalar, yörüngede yer alan uydular ve astronotlar için oldukça büyük bir risk yaratıyor. Kozmik dalgaların şiddeti özel hava balonları ile ölçülür. Dalgalar, Dünya'nın atmosferine temas ettiği zaman, bu balonlar vesilesiyle frekeansların boyutu da ölçülebiliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN