Gurbetçi Şaban filmi nerede çekildi? Ne zaman çekildi? İşte oyuncuları

Gurbetçi Şaban filmi nerede çekildi? Ne zaman çekildi? İşte oyuncuları

Kemal Sunal’ın unutulmaz filmleri arasında yer alan Gurbetçi Şaban, hâlâ daha güldürmeye devam ediyor Televizyon kanallarında günümüzde de gösterilen Gurbetçi Şaban oyuncuları, performanslarıyla günümüzde bile seyircilerden tam not alıyor.

Para kazanmak için Almanya’ya gurbete giderek oradaki çalışma sistemine uyum sağlamaya çalışan bir karakteri canlandıran Kemal Sunal’ın, Gurbetçi Şaban filminde, Şaban’ın başından birçok olay geçiyor ve deneyimleriyle her problemin altından alının akıyla çıkıyor.

GURBETÇİ ŞABAN FİLMİ NEREDE VE NE ZAMAN ÇEKİLDİ?

Kemal Sunal’ın hayat verdiği ‘Gurbetçi Şaban’ filmi 1985’te Almanya’nın Köln kentinde çekildi.

KONUSU

Köyde işsiz bir şekilde yaşayan ve para kazanmak için Almanya’ya gurbetçi olarak göç eden Şaban, oradaki çalışma sistemine adapte olmakta zorluk çekiyor. Başından birçok olay geçen fakat kimi zaman şansıyla kimi zaman da zekâsıyla karşı karşıya kaldığı olaylardan anlının akıyla çıkan Gurbetçi Şaban, işçi olarak girdiği fabrikayı satın alıyor. Devletin çocuk başına yardımda bulunduğunu öğrendikten sonra köydeki çocukları nüfusuna geçiren ve adım adım servetine servet katan Gurbetçi Şaban’ın hikâyesi, günümüz Türkiye’sinde bile seyredenleri güldürmeyi başarıyor…

OYUNCULARI

Kemal Sunal: Şaban Yıldız
Reha Yurdakul: Türk fabrika işçisi
Müge Akyamaç: Bahar
Yavuzer Çetinkaya: Fritz
Ayten Erman: Alman patronun eşi
Baykal Kent: Fabrika amiri

KEMAL SUNA KİMDİR?

11 Kasım 1944’te Malatya’da doğan ve ailenin üç çocuğunun en büyüğü olan Kemal Sunal’ın annesi ev hanımı, babası Mustafa Sunal ise bir markette işçi olarak çalışıyordu. Fiziki görüntüsü olarak babasına çok benzeyen Kemal Sunal’ın, kendisinden küçük Cemil ve Cengiz adında iki kardeşi bulunuyordu.

Çocukluk dönemlerini Küçükpazar'da geçiren ve o dönemlerde çekingen biri olan Kemal Sunal, bazen dış dünya ile irtibatını kesiyordu. İlkokula başladığı zaman, okula annesi ile birlikte giden Kemal Sunal, sınıftaki tüm çocuklar ağlarken, hiçbir şey söylemeden annesinin yanında duruyordu. Ortaokul dönemlerinde utangaç ve efendi bir insan olarak bilinen Kemal Sunal’ın, lisede çekingenliğinden eser kalmadı.

Okul yaşamına Mimar Sinan İlkokulunda başlayıp Vefa Lisesi’nden mezun olan Kemal Sunal, dar gelirli bir ailede büyüdü. Yaramaz ancak mutlu bir çocukluk geçiren Kemal Sunal, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümünde Üniversite öğrenimine başladı.

12 Eylül döneminde öğrenimini yarım bırakmak zorunda kalan Kemal Sunal, gençlik zamanlarında tiyatroya olan ilgisi Felsefe öğretmeni Belkıs Bakır tarafından keşfedilmişti. Öğretmeni, onu bu yolda profesyonel bir şekilde çalışan isimlele tanıştıracaktı. Fakat babası Kemal Sunal’ın tiyatrocu olma isteğine karşı çıkmıştı. Öğretmeni ise bir süre sonra babasını da ikna etti.

Öğretmen Bakır, Kemal Sunal’ı Kenter Tiyatrosuna götürerek, Müşfik Kenter ile tanıştırdı. Sanat hayatı, "Zoraki Tabip" isminde tiyatro oyunuyla başlayan Kemal Sunal, 1 sene kadar Kenterler Tiyatrosu'nda çalışmasının ardından Devekuşu Kabare Tiyatrosu'nda görev aldı. 1973’te Ertem Eğilmez'in yönettiği Tatlı Dillim filmiyle sinemaya adım atan Kemal Sunal, kalabalık kadrolu filmlerde oynamaya başladı. Türk sinemasının en büyük komedyenlerinden biri hâline gelen Kemal Sunal, art arda oynadığı filmlerinde hem maddi hem de manevi büyük bir başarı sağladı.

Filmlerde çoğu zaman şanslı, saf ancak iyi yürekli karakterlere hayat veren Kemal Sunal, 1976’da oynadığı Kapıcılar Kralı filminde gösterdiği başarısıyla 1977’de Antalya Film Festivalinde Altın Portakal En İyi Erkek Oyuncu Ödülünün sahibi oldu. Ardından aldığı rollere başarıyla hayat veren Kemal Sunal, Yeşilçam'ın komedide parmakla gösterilen ismi olmayı da başardı. Sinema filmlerinde Şaban tiplemesi ile adından söz ettiren Hababam Sınıfı serisi ile de akıllarda yer edinen Kemal Sunal, oynadığı filmlerde halk kahramanını canlandırırken, haksızın haklıya karşı hep savunucusu oldu.

1974’te evlenen Kemal Sunal, Ezo ve Ali isimlerinde, biri kız diğeri erkek iki çocuğu oldu. 1977 yılında Antalya Film Festivali'nde En İyi Erkek Oyuncu ödülünü alan Kemal Sunal, oyunculuğu ve özellikle değişik tiplemesiyle Türk sinemasında komedi oyunculuğuna yeni bir soluk kazandırdı.

1990'lı seneler itibarıyla filmleri kesintisiz bir şekilde televizyonlarda yayınlanmaya başlayan Kemal Sunal, bu gösterimlerden hiç para kazanmadı. 12 Eylül dönemde yarım bıraktığı üniversiteyi, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümünü'nden mezun olarak 1995’te bitiren Kemal Sunal, yüksek lisans yapmaya başladı. Yüksek lisans tezi 2005’te ailesi tarafında "TV ve Sinemada Kemal Sunal Güldürüsü" adında kitap hâline getirilip yayınlanan Kemal Sunal, yaşamı boyunca toplam 82 filmde oynadı.

Kemal Sunal, 3 Temmuz 2000'de Balalayka ismindeki filmin çekimlerine başlamak için Trabzon'a gitmek üzere bindiği uçakta geçirdiği kalp krizinin ardından hayatını kaybetti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN