Gözardı edilen kadın hastalıkları

Gözardı edilen kadın hastalıkları

Günlük yaşam içerisinde, bazen semptomlarını anlayamadığımız ve çeşitli nedenlerden ötürü teşhis edilmesi uzun zaman alabilen kadın hastalıkları, göz ardı edildiği takdirde kadınların sağlığı için oldukça tehlikelidir.

Türkiye’de, kadın hastalıkları içinde en çok göz ardı edilen ve sorunların çokça yaşandığı kadın hastalıklarının belirtileri arasında karında şişlik, düzensiz adetler ya da ağrılı adet dönemleri olabiliyor ve bu belirtiler, jinekolojik kanser vakalarının da sinyalleri olabilmekte. Bu nedenle, kadınların yaşadıkları herhangi bir ağrıyı takip etmesi, olağan olmayan durumları ise kadın doğum uzmanına haber vermesi önem taşımaktadır. Türkiye’de en çok sorun yaşanan, gözlerden kaçan ve tehlikeli olabilecek kadın hastalıklarını Esra Çabuk Cömert’e sorduk.

AĞRILI ADETLER

Adet sancıları, kadınların adet gördükleri ilk dönemlerden bu yana gelen ve her kadında şiddeti değişkenlik gösterebilen sancılardır. Kramp tarzında yaşanabilen ve kimi zaman belde, kasıklarda da ağrı ortaya koyabilen adet sancılarının nedeni, adet dönemindeki hormonal değişikliklerdir. Ancak adet görülen ilk dönemlerde yaşanmamış ve sonradan ortaya çıkmış çok şiddetli adet sancıları görüldüğü takdirde, bunun nedeni farklı olabilir. Bu durum miyom, over kisti, çevre organlar ya da rahimde enfeksiyon, rahim ağzı tümörleri kaynaklı olabilir. Bundan dolayı, normalde yaşamadığınız ölçüde şiddetli bir adet sancısı yaşıyorsanız ve bu sürekli yaşanıyorsa, kadın hastalıkları konusunda uzman bir doktora görünmelisiniz.

CİNSEL İLİŞKİ SONRASINDA KANAMA

Cinsel ilişki sonrası kanama, normal bir durum değildir ve çok geç kalmadan, jinekolojik bir muayenenin gerekli olduğu bir durumdur. Rahim ağzında ya da rahim içinde olabilen cinsel ilişki sonrasında kanama, birçok nedenden ötürü ortaya çıkabilir. Bu nedenler arasında rahim ağzı enfeksiyonu, miyom ya da adenomyozis yer alabilir.

ADET DÜZENSİZLİĞİ

Kadın hastalıklarında, göz ardı edilebilen ve gereken hassasiyetin gösterilmediği problemlerden bir tanesi de adet düzensizliğidir. Adet düzensizliği, çoğunlukla hormonal düzensizlik nedeniyle meydana gelir. Ancak bazı durumlarda, bunun alt nedenleri arasında miyom, kanser ya da polip olabilmektedir. Adet düzensizliğini nadiren yaşayan kişiler için, bunun nedeni hormonal olabilir ancak sürekli yaşandığı takdirde yapılması gereken, doktora gitmek ve jinekolojik bir muayene olmaktır.

VAJİNAL AKINTILAR

Vajinal akıntı, rahim ağzı bezelerinden salgılanan sıvıları ifade eder ve kadının sağlığı açısından olması gereken akıntılardır. Akıntıların azaldığı ya da yoğun bir şekilde arttığı dönemler ise, vajinal akıntı rahatsızlığına neden olabilir. Vajinal akıntılar normalde berrak bir şekilde gelir, koku yapmaz ve yumurtanın akına benzemektedir. Vajinal akıntılarda, bu tarz bir akıntı yerine rengi koyu sarı, kahverengi, yeşil ya da kanlı bir akıntıya tanık olursanız, bununla birlikte ağrı, yanma ve normal olmayan kanamalar yaşıyorsanız bir enfeksiyon yaşama olasılığınız yüksektir. Vajinal akıntıların tedavileri tabletler ve ilaç ile yapılabilmektedir.

CİNSEL İSTEĞİN AZALMASI

Kadınlarda cinsel fonksiyonların zayıflaması, erkek ilişkisi ile zamansal olarak bir uyumsuzluk yaşanması ya da orgazm bozuklukları sonucunda vajinismus, disparoni ve partnerin memnuniyetsizliği gibi sonuçlara yol açar. Vajinada görülebilecek ağrılarda, doğum geçirme durumu ya da geçmişte miyom gibi bir rahatsızlık söz konusu ise, ağrı şeklinde bir fonksiyon bozukluğu söz konusu olabilir. Jinekolojik bir muayene gerektiren bu durumda ilk etapta anatomik nedenler üzerinde bir inceleme yapılır, eğer bir problem bulunamazsa psikolojik yardım verilebilir.

KISIRLIK

Kadınlarda, hormonlarda yaşanan dengesizlikler ve cinsel yolla bulaşan birtakım hastalıklar, gebeliğin olmasını engelleyebilir. Böyle durumlarda genellikle, eğer eşlerde herhangi bir hastalık söz konusu değilse en az bir yıl korunmasız cinsel ilişki tavsiye edilir. Bu bir yıllık sürecin ardından gebelik olmadığı takdirde, çeşitli testler yapılır. Bu testler sürecinde erkeğin sperm ölçümü, kadının rahim içi filminin çekimi ve hormon testleri sağlanır. Bu durumda, spermin rahmin içine konulması ya da dışarıda birleştirme yöntemi ile, (tüp bebek uygulaması) yapılabilmektedir. Dolayısı ile, kısırlık çözümü olmayan bir hastalık ya da çekinilecek, utanılacak bir durum kesinlikle değildir.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN