Hamilelikte kafein tüketimi bebekleri olumsuz etkiliyor

Hamilelikte kafein tüketimi bebekleri olumsuz etkiliyor

ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri'nden bilim insanları, yeni bir araştırma yayımladı. Araştırmada günde 200 miligramın altında kafein tüketen hamilelerin bebeklerinin boyunun ve kilosunun, kafein tüketmeyen hamilelerin bebeklerine göre daha az olduğu ortaya çıktı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ulusal Sağlık Enstitüleri'nden bilim insanları, yaptıkları araştırmada 200 miligram altında kafein tüketen hamilelerin bebeklerinin, tüketmeyenlerin bebeklerine göre daha kısa ve zayıf doğduğunu açıkladı.

Bilim insanları, bir bebeğin daha küçük doğmasının yaşamının sonraki dönemlerinde çeşitli hastalıklarla karşı karşıya kalma riskinin artacağını belirtiyor. Bunların içinde obezite, kalp hastalıkları ve diyabet gibi hastalıklar yer alıyor.

ARAŞTIRMAYA 2 BİN 55 HAMİLE KADIN KATILDI

Independent'ın haberine göre; daha önce yapılan araştırmalarda hamilelik sırasında 200 miligramın (ortalama iki fincan orta sertlikte demlenmiş kahve) üzerinde kafein tüketiminin bebeklere olumsuz etkisi olduğu belirtilmişti. Ancak 200 miligramın altındaki kafein araştırmalarından kesin bir sonuç alınamamıştı.

Tıp dergisi JAMA Network Open'da yayımlanan yeni araştırmayı yürüten ekip, önceki çalışmaların çoğunun farklı içeceklerin kafein içeriğindeki değişiklikleri ve annenin sigara içmesi gibi bebeklerin doğduğu zamanki büyüklüğünü etkileyebilecek diğer faktörleri hesaba katmadığını belirtti.

Yeni araştırmada 8 ila 13 haftalık hamile 2 bin 55 kadın incelendi. Katılımcılar sigara kullanmıyordu ve sağlık problemleri bulunmuyordu.

Tükettikleri kafeinli içecekleri bildiren kadınlardan hamileliklerinin 10 ila 13. haftalar arasında kan örneği alındı. Bu örneklerde kandaki kafein ve kafein parçalandığında ortaya çıkan bileşik paraksantin incelendi.

'BUNLARI TÜKETMEYİ BIRAKMAK MANTIKLI'

Sonuçlar, kanında en yüksek seviyede kafein bulunan kadınların bebeklerinin, kafein bulunmayan veya çok az olan kadınların bebeklerinden ortalama 84 gram daha hafif, 0,44 santimetre daha kısa ve baş çevresinin 0,28 santimetre daha küçük doğduğunu gösterdi.

Günde yaklaşık 50 miligram kafein (yaklaşık yarım fincan orta sertlikte demlenmiş kahve) tükettiğini belirten kadınların bebeklerinin, kafein tüketmeyen kişilerin bebeklerinden 66 gram daha zayıf olduğu tespit edildi.

Kafeinin rahim ve plasentadaki damarların daralmasına yol açtığını düşünen araştırmacılar, bu durumun fetüse giden kan akışını azaltabileceğini ve büyümeyi engelleyebileceğini belirtti.

Araştırmayı yöneten Dr. Katherine L. Grantz, "Bulgularımız, daha fazlasını öğrenene kadar, hamilelik sırasında kafein içeren içecekleri azaltmanın ya da bunları tüketmeyi tamamen bırakmanın mantıklı olduğunu gösteriyor" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN