Hastane değil Şifahane diyelim!

Hastane denilen yerlere hastane demesek keşke. Daha hastane der demez, sadece hastanın değil, hastasını hastaneye getirenin bile içi kararıyor, morali bozuluyor. Hastane demek yerine Şifahane desek, insan daha şifahaneye giderken bile içinde şifaya dair bir ümit doğar. Üstad Sezai Karakoç anlatmıştı bunu. Bundan 25 yıl kadar önce Cağaloğlu’undaki Diriliş yayınlarında, haftalık sohbeti oluyordu Üstadın. Hastane kelimesinin kullanılmasının bile insanı hastalığın içine iyice gömmeye dönük bir tesiri olduğunu anlatmıştı. Yetkililere Üstadın bu uyarısını, teklifini teklif olarak ilettim. Cumhurbaşkanlığına yazdım, n’olur, hastane demeyelim, şifahane diyelim artık dedim. Hala yapılmadı. Üzülüyorum. Bir cevap da verilmedi.

2019’da Ülkem İçin Bir Fikrim Var Projesinin başladığını, bu proje kapsamında halkımızın fikirlerine, tekliflerine açık olunduğunu Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı değerli arkadaşım Fahrettin Altun Beyin twitinden okuyunca ilgili web sayfasından Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığına şöyle yazdım:
“İnsanların sağlığına kavuşmak için gittiği bir kurum olan hastanelerimiz için son yüz yıl kadar bir süredir hastane kelimesi kullanılmaktadır.

Oysa önceki yüz yıllarda toplumumuz devletimiz bu kurumlar işin Darüşşifa, Şifahane, Daruttıb gibi isimlendirmelerde bulunmuşlar.

İnsan, Allah vermesin, hastalandığında hastaneye giderken daha, daha kötü hastalanmakta. Hele orada bir de sıra, kuyruk vesaire derken kendine mukayyet olması daha da zorlaşmaktadır. İnsan adeta bir çöküşe kendini teslim edebilmektedir. Oysa “hastane” kelimesini kullanmak yerine “Şifahane” kelimesinin kullanılmasının hem hastalarımız için hem de sağlık hizmeti verenlerimiz için daha motive edici olacaktır. İnsanlar hastalandığında şifahaneye adeta koşarak gidecektir. Doktor, hemşire, sağlık görevlileri hasta tiplerle uğraştıklarını düşünüp karamsar, bezgin hallere teslim olmak yerine şifaya ihtiyacı olan insanlara şifa bulmak için gayret ediyor olacaklardır.

Tabelalardaki bir kelime değişikliği bu derece olumlu etkide bulabilir mi? Evet bulunabilir.

Hastalar kesinlikle tamamen iyileşecektir, sadece tabelada hastane kelimesinin kaldırılıp yerine şifahane yazılması yeterlidir demiyorum elbette. Ama sağlık çalışanlarımız ellerinden geleni daha bir şevkle yapacaklardır. Ayrıca “şifahane” isimlendirmesi bu kurumların görev tanımına, fonksiyonuna daha uygun bir kelimedir.

Bu değişim tabela değişikliği masrafının ortaya çıkmasına sebep olacaktır ama bunun da pratik çözümünü bulmak zor olmayacaktır. Ve hepsinden önemlisi buna değecektir.

Bu teklifimin/fikirimin kaynağı Üstad Sezai Karakoç’un 25 yıl önce bizzat huzurunda dinlediğim bir konuşmasıdır. Bu teklifin, temenninin gerçek sahibi aslında odur.

Çalışmalarınızda kolaylıklar diliyorum.

Selam ile dua ile.”

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı keşke gelen fikirlerle ilgili dönüş yapabilse, bilgilendirme yapabilse. Belki de yapıyorlardır. Bana herhangi bir dönüş yapılmadı. Açıkçası “teklifiniz uygun görülmemiştir.” gibi bir cevap almaktansa herhangi bir cevap almamayı tercih ederim. En azından 2019 yılı henüz bitmediği, Bir Fikrim Var Projesi devam ettiği için, içimde inşallah yaparlar umudunu diri tutmama yarar bu.

Sayın Cumhurbaşkanımıza düşman sinemacılardan olmadığım için teklifimiz ivedilikle kabul edilmeyebilir. Ama inşallah kabul edilir temennisindeyim.

Bu arada hasta kelimesi ile ilgili bu yazıları 3 hafta önce hasta olup yataklara düştüğüm için yazdım bu kadar ama sorun bakalım hastaneye gittim mi? Gider miyim!!? Hastaneler Şifahane oluncaya kadar hastanelere gitmeye niyetim yok Allah’ın izniyle. 13 yıldır gitmiyorum zaten. Anadolu Tıbbı ile işimi görüyorum.

Geçtiğimiz hafta hastane için sökü kelimesinin kullanıldığını yazmıştım. Sökünün manası olumlu mu? Pek olumlu değil gibi. İnsanın hastalıktaki halini tarif ediyor olmalı: Sökmekten sökü. Hastalık insanın adeta içini söküyor olduğu için sökü denişmiş olmalı. Sökü’yü kullanmalı mı hastane için? O da pek sıcak gelmedi. Sökeliler alınmasın, Söke’de nasıl duracağı hatırıma geldi: Söke Hastanesi tabelasını söküyoruz, yeni tabelamız: Söke Söküsü.

İster sökü kelimesi kabul edilir, ister şifahane. Yeter ki şu hastane hastalığından kurtulalım da. İsteyen TC’sini de eklemeyi unutmaz.

TÜYAP İMZA

l Bugün saat 16.00’da Tüyap Kitap Fuarında, 3. Salonda, İz yayıncılık standında imza günüm var. Buyrun, beklerim.

l Cuma günleri Etimoloji derslerimiz FİKSAD’da devam ediyor. Katılmak için [email protected] a kendinizi tanıtan bir mail atmanız yeterlidir.

YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum