Çerkes soykırımı ve sürgünün 151. yılı

Çerkes soykırımı ve sürgünün 151. yılı

Çarlık Rusyası tarafından 21 Mayıs 1864 yılında soykırıma uğrayan Çerkeslerin torunları İstanbul'da bir araya gelerek Rusya'yı protesto etti.

Çerkesler 151 yıl önce Çarlık Rusyası tarafından sürgün edilen Çerkesleri, Galatasaray Lisesi önünden Rusya Federasyonu'nun İstiklal Caddesi üzerindeki Başkonsolosluğu önüne kadar yürüyerek andı.

Üzerlerinde yöresel kıyafetler bulunan kalabalık grup, yürüyüş sırasında, ellerinde pankart, döviz ve bayraklarla slogan attı. Saat 20:00'de Galatasaray meydanında Çerkes Dernekleri Federasyonu öncülüğünde toplanan kalabalık ellerinde Çerkes ve Kafkasya bayrakları ile Rusya Başkonsolosluğu önüne yürüdü.

Türkçe ve Çerkesçe slogan atarak yürüyen kalabalık sık sık "Çerkesya Rus toprağı olmayacak, Soykırımcı Rusya Çerkeslere hesap verecek" diye bağırdı. Rusya Konsolosluğu önünde basın açıklamasını okuyan Çerkes Dernekleri Federasyonu Başkanı Nusret Baş, amaçlarının intikam almak olmadığını belirterek şöyle konuştu:

"Çerkesler, kendilerini anayurtlarından eden bu büyük felaketi soykırım ve sürgün olarak isimlendirmekte ve 21 Mayıs 1864 tarihiyle simgelenen bu dramı toplumsal hafızalarında 151 yıldır canlı bir şekilde yaşamaktadır. Biz sadece tehdit altına girmiş olan ulusal varlığımızı devam ettirebileceğimiz şartların sağlanmasını ve güvence altına alınmasını istiyoruz."

Içinde bulundukları durumdan Rusya'nın sorumlu olduğunu belirten Baş, "Bu duruma düşmemizin baş müsebbibi olan ve hala topraklarımızı elinde bulunduran ÇarlıkRusya'sının bugünkü hukuki mirasçısı konumundaki Rusya Federasyonu'nun görevi olduğuna inanıyoruz. Ancak görünen o ki Rusya Federasyonu yöneticileri henüz bu olgunluğa ulaşmış değil." dedi.

Basın açıklamasının okunmasının ardında  Çerkes ses sanatçısı İshak Akbay ağıt okudu. Daha sonra konsolosluk önüne siyah çelenk bırakan kalabalık olaysız bir şekilde dağıldı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN