21 Mart Down Sendromu Farkındalık Günü sözleri ve resimli mesajları

21 Mart Down Sendromu Farkındalık Günü sözleri ve resimli mesajları

Anlamlı ve en güzel Down Sendromu mesajları, sosyal medyada paylaşılıyor. 2011 yılında Birleşmiş Milletler tarafından 21 Mart, 'Dünya Down Sendromu Günü' olarak ilan edildi. Kesin bilgi olmamakla birlikte Türkiye'de 70 bin down sendromlu kişi olduğu tahmin ediliyor. İşte, en çok paylaşılan mesajlar...

Down Sendromu Günü nedir ve ne zaman, merak konusu oldu. Toplumda farkındalık oluşturmak ve down sendromlu bireylerin haklarını savunmak amacıyla her yılın 21 Mart tarihi, 'Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü' olarak kutlanıyor.  sıradan bir insan vücudunda bulunan kromozom sayısı 46 iken Down sendromlu bireylerde bu sayı üç adet 21. kromozom olması nedeniyle 47 olmaktadır. Down sendromu tedavi edilmesi gereken bir hastalık değil, genetik bir farklılıktır.

down-sendromu-1.jpg

DOWN SENDROMU FARKINDALIK GÜNÜ MESAJLARI

* Benzerliklerimizin farkında mısın?

* Sizlerden biriyim. Dost canlısıyım, eğlenmeyi severim, birazcık inatçıyım.

* Evet bizler farklıyız. Ama sizin düşündüğünüz gibi değil. Farklıyız çünkü yargılamayız. Farklıyız çünkü içimizde kötülük yoktur. Bu yüzden ben down sendromumla gurur duyuyorum.

down-sendromu-2.jpg

* Down sendromu bir hastalık değildir. Size bulaşmaz. Korkmayın

* Benim sevgim dünyaya yeter. Farklıyım. Farkında mısın?

* Gerçek dostlar kromozom saymaz. Çünkü down sendromu 1 eksiklik değil +1 fazlalıktır.

down-sendromu-3.jpg

21 MART DOWN SENDROMU GÜNÜ NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Birleşmiş Milletler, 21 Mart 2011 yılında Dünya Down Sendromu Günü ilan etti. Toplumu down sendromu hakkında bilinçlendirmek ve farkındalık oluşturmak maksadıyla 21 Mart, yani üçüncü ayın 21. günü tercih edildi.

Zira, down sendromunda 21. kromozomun 2 tane yerine 3 tane olması bireyleri özel kılıyor. Sonuç olarak 46 kromozom yerine 47 kromozoma sahipler oluyorlar. Down sendromlu bireyler uygun bir eğitim sonucunda toplum hayatına ayak uydurabiliyorlar.

down-sendromu-5.jpg

DOWN SENDROMU NEDEN OLUR?

Down sendromu 21. kromozom çiftinin bir kısmında ya da tamamında ekstra bir kromozom kopyasının meydana gelmesiyle oluşur. Vücudumuzdaki her hücrede genler vardır ve bu genler hücrede gruplanmış durumdadır. Normalde her hücrede 46 kromozom bulunur. Bu kromozomların 23'ü anneden, 23'ü babadan gelir.

down-sendromu-6-1553150269.jpg

Down sendromunun en bilinen çeşidi Trizomi 21'dir ve bu durumda her hücrede 46 yerine 47 kromozom bulunur. Bu durumun sebebi, döllenme öncesinde veya sırasındaki hücre bölünmesinde ortaya çıkan sperm veya yumurta hücresinde ekstra bir kopya kromozomdur. Down sendromunun yüzde 95'i Trizomi 21'dir. Trizomi 21'in yüzde 88'i de yumurta hücresindeki bölünme bozukluğundan kaynaklanır.

down-sendromu-8.jpg

DOWN SENDROMU NE ZAMAN KEŞFEDİLDİ?

Down sendromlu insanların her zaman olduğuna inanılırdı. Bununla birlikte, 1866 yılında İngiliz doktor John Langdon Down tarafından durumun bir açıklaması yayınlandı sonrasında onun adını aldı. 1959'da profesör Jerome Lejeune down sendromunun kromozomal düzensizlik olduğunu kanıtladı.

down-sendromu-4.jpg

down-sendromu-9.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN