21 yıl sonra ‘kültür eti’ yiyeceğiz

21 yıl sonra ‘kültür eti’ yiyeceğiz

2040’ta yiyeceğimiz etler, hayvan eti olmayacak. Yayımlanan yeni bir rapora göre tüketilen etler, hayvanlar yerine alternatif malzemelerden elde edilecek. Buna göre gelecekte, kültür eti sayesinde hayvan kesimine ihtiyaç duyulmayacak.

Bugün yediğimiz etlerin çoğunun, 20 yıl içinde hayvanlar yerine alternatif malzemelerden elde edileceği iddia edildi. Büyük ölçekli canlı hayvan endüstrisi çoğu kişi tarafından  gereksiz ve zararlı görüldüğü belirtildi. Küresel danışmanlık şirketi At Kearney’nin et endüstrisindeki uzmanlarla görüşerek hazırladığı yeni rapora göre, 20 yıl sonra yiyeceğimiz etin yüzde 60’ı, bitkilerden elde edilen ürünlerden ya da laboratuvarlarda üretilen kültür etlerinden oluşacak. Rapor bu değişikliğin, geleneksel et üretiminin çevresel zararına yönelik bilincin ve vegan alternatiflere yönelimin artması sonucunda gerçekleşeceğini belirtiyor. Buna göre gelecekte, kültür eti sayesinde hayvan kesimine ihtiyaç duyulmayacak. Kültür eti, canlı bir hayvandan alınan hücrenin bir biyoreaktör yardımıyla laboratuvar ortamında geliştirilmesiyle oluşturuluyor. Elde edilen etin, geleneksel ete çok benzediğini belirten rapor, bazı şirketlerin benzer kültür eti prototipleri ürettiğini ancak bunların henüz satışa sunulmadığını belirtti. Raporda şu ifadeler yer aldı: “Büyük ölçekli canlı hayvan endüstrisi çoğu kişi tarafından gereksiz ve zararlı görülüyor. Geleneksel etlerin yerini vegan etler ve kültür etlerinin almasının getireceği avantajlarla bu ürünler kısa süre içinde piyasada önemli bir yer alacak.” 

Vegan, vejetaryen ve fleksitaryenliğe (yarı vejetaryen) geçmenin kaçınılmaz olduğunun altını çizen rapor, 20 yıl içinde en popüler etin diğerlerine göre yüzde 35’lik bir oranla kültür eti olacağını ancak geçiş döneminde vegan seçeneklerin de gerektiğini kaydetti.  

Raporda ayrıca, şu açıklamalara yer verildi: “Kısacası kültür eti ve yeni et ürünleri, geleneksel et endüstrisinin ve tedarikçilerinin milyarlarca dolarını elinden alacak. Bu değişim gerçekleşirken oluşan sancılar, yeni yaşam tarzı trendinin sonucu olarak et olmayan proteinlere (örneğin baklagiller ve kuru yemişler) geçişle hafifletilecek. Bu yeni trend daha sürdürülebilir ve sağlıklı bir beslenme şeklinin yanı sıra, geleneksel ete karşı daha düzenleyici önlemler alınmasını amaçlıyor.” 

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN