45 yıldır yönetmenlik dışında bir iş yapmadım

45 yıldır yönetmenlik dışında bir iş yapmadım

Türk tiyatrosunun usta yönetmenlerinden Işıl Kasapoğlu emekli oluyor. Tiyatrodan kopmayacağını belirten Kasapoğlu “Haldun Taner’in oyunları uzun süredir çalışılmadı. Sahneye koymak istiyorum. Türk Destanları ile uğraşmak istiyorum” dedi.

45 yıllık sanat hayatında sahneye taşıdığı 150 eser ve Devlet Tiyatrolarının (DT) sahnesi bulunan wtüm bölgelerde yönetmenlik yapan Işıl Kasapoğlu, gelecek ay Devlet Tiyatrolarından emekliye ayrılıyor. Kasapoğlu, şubatta DT’den emekli olacağını belirterek, “İlk maaş bordromu aldığım günün 45’inci yılı doluyor. 45 yıldır hayatımda yönetmenlik dışında bir iş yapmadım. Yapsaydım zaten beceremezdim” dedi.

Meslek hayatı boyunca 150-160 oyuna imza attığını, DT’de çalışmaya başladığı 1993’te Diyarbakır Devlet Tiyatrosunda William Shakespeare’in ‘Macbeth’ isimli oyununu sahnelediğini belirten Kasapoğlu, DT’de yönetmenliğini yaptığı son oyunun da yine bir klasik eser olan Moliere’in ‘Cimri’si olduğunu belirtti. Kasapoğlu, “Klasik oyunlar öyle hoş şeyler ki yüzyıllar boyunca kalmalarının tek nedeni her an ve her güne hitap edebilmeleri. Yani yazılıp hiçbir şekilde bitmemeleri. 100 yıl sonra yine Shakespeare’in oyunları sahnelenecek, yine Moliere’in, yine Çehov’un oyunları sahnelenecek. Tabii bizim de klasik tiyatromuz var. Klasik tiyatro, uzağa ve ileriye kalabilen, sadece günü işlemeyen ama 100 yıl sonrasını öngörebilen edebi eserler” diye konuştu.

Paris’te de uzun yıllar tiyatro yönetmenliği yapan Kasapoğlu, tiyatronun son yıllarda mesafe katettiğini ve izleyici sayısının arttığını vurguladı. Kasapoğlu, insanların çoğunluğunun dizi sektöründen bıktığını, sokağa çıkmak istedikleri için tiyatroya yöneldiklerini belirterek, şöyle devam etti: “Sokağa çıkmak istediklerinde gidebilecekleri tek yer tiyatro ya da müzik gösterileri. Elbette opera ve bale de buna dahil. Burada aktör direkt seyirci ile ilişki kuruyor. Seyirci de aktör de aynı havayı kokluyor. Dizilerde, televizyonda böyle şeyler kalmadı. Orada yalnız, kendi başınıza oturup izliyorsunuz. Tiyatro çok canlı bir sanat.”

DT’den emekli olduktan sonra da tiyatroya devam edeceğini kaydeden Kasapoğlu “Haldun Taner’in oyunları uzun süredir çalışılmadı. Sahneye koymak istiyorum. Türk Destanları ile uğraşmak istiyorum. Çok az uğraşıldı onlarla. Güzel destanlar var henüz işleyemediğimiz. Planlarım daha da var ama zamanla çalışacağım” diye konuştu.

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN