Ömürler uzadı, nüfus yaşlandı

Ömürler uzadı, nüfus yaşlandı

Yaşanan demografik dönüşümle tüm dünyada ömürler uzadı, nüfus yaşlandı. Dünya genelinde 771 milyona ulaşan 65 yaş ve üzeri nüfusunun 2030’da 994 milyona, 2050’de de 1,6 milyara ulaşması öngörülüyor.

Kurulduğundan bu yana yerel yönetimlerle çalışmalar gerçekleştiren 65+ Yaşlı Hakları Derneği, 2018 yılından beri de “Yerel Yönetimler Yaşlı Hizmetleri Çalışma Grubu” kapsamında Türkiye’nin farklı bölgelerinde yaşlı hizmetleri yürüten, örnek teşkil eden ve hizmetlerini geliştirmek isteyen 28 belediyenin temsilcileriyle düzenli olarak bir araya geldi.

"65+ Yaşlı Hakları Derneği olarak TBMM'nin Yaşlılık Sorunları Meclis Araştırma Komisyonu'nda görüş ve önerilerimizi sunduk, şimdi Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı'nın yürüttüğü 12. Kalkınma Planı çalışmaları çerçevesinde Aktif Yaşlanma Özel İhtisas Komisyonu kurulmuş olmasını memnuniyetle karşılıyoruz” diyen Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu, “yaşlı dostu toplum” yaklaşımlarını ve bu yaklaşımı hayata geçirmek için öngördükleri önerileri sunarak Komisyon’a katkıda bulunmayı hedeflediklerini dile getirdi.

YAŞLI NÜFUSU 1.5 MİLYAR KİŞİYİ GEÇECEK

Birleşmiş Milletler (BM) yaşlılara hak ettikleri değerin ve saygının gösterilmesi amacıyla 1990 yılında 1 Ekim tarihini “Dünya Yaşlılar Günü” olarak ilan etti. Son yarım yüzyıldır yaşanan demografik dönüşümle ise tüm dünyada ömürler uzadı, nüfus yaşlandı. Önümüzdeki otuz yıl içinde, dünya çapındaki yaşlı insan sayısının iki katından fazla olacağı ve 2050'de 1,5 milyardan fazla kişiye ulaşacağı tahmin ediliyor.

65-yas.jpg

"HER 4 KİŞİDEN 1'İ 65 YAŞ ÜSTÜ OLACAK"

65+ Yaşlı Hakları Derneği Başkanı Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu, Türkiye’nin yüzde 9,74’lük oranıyla halen birçok ülkeden daha düşük bir yaşlı nüfusa sahip olduğunu belirtti. Dünyada yaşlı nüfus eşiği kabul edilen yüzde 14’lük orana önümüzdeki 15 yıl içinde ulaşılmasının beklendiğini söyleyen Kazancıoğlu, “Önümüzdeki 50 yıl içinde ise ülkemizde her 4 kişiden biri 65 yaş üstü olacak” dedi.

YAŞLI DOSTU TOPLUM İÇİN 'ULUSAL BİRLİK' OLUŞTURMAYA ÇAĞIRIYOR

65+ Yaşlı Hakları Derneği, 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü’nde, belediyeleri, yaşlı dostu toplum için 'Ulusal Birlik' oluşturmaya çağırıyor. Prof. Dr. Kazancıoğlu, “Ülkemizde belediyeler, her toplum kesimi için olduğu gibi, 65+ bireyler için de birincil hizmet noktasıdır. Yaşlı Hakları Derneği kuruluşundan itibaren yerel yönetimleri en yakın paydaşı olarak öngördü ve yaşlılara hizmet sunan İstanbul ilçe belediyeleri ile erken bir işbirliği başlattı” dedi.

t25-120320191636334804077.webp

“YAŞLI DOSTU KENT AĞI”

65+ Yaşlı Hakları Derneği, bu çalışmaları ve birikimi daha da verimli kılmak için şimdi de, ilçe belediyeleri arasında Dünya Sağlık Örgütü’nün 2006’dan bu yana yaygınlaştırmaya çalıştığı “Yaşlı Dostu Kent Ağı” kavramını hayata geçirecek bir “Yaşlı Dostu Kentler Birliği” kurulmasında kolaylaştırıcı rolünü sürdürmek üzere harekete geçti.

Proje kapsamında yaşlılık politikaları ve hizmetleri geliştirme konusunda istekli ya da farklı tecrübelere sahip belediyelere kentsel politikalar konusunda uzman desteği, hizmetiçi eğitim desteği, yaşlı hukuku alanında mevzuat ve hukuki destek sunulması ve tecrübe paylaşımı hedefleniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN