Ağustos - Evde bakım maaşı yatan illerin listesi | Evde bakım maaşı nasıl alınır kimlere verilir?

Ağustos - Evde bakım maaşı yatan illerin listesi | Evde bakım maaşı nasıl alınır kimlere verilir?

Ağustos ayında evde bakım maaşı yatan illerin listesi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından açıklandı. Peki evde bakım maaşı nasıl alınır? Evde bakım maaşı kimlere verilir? Evde bakım maaşı ne kadar? İşte evde bakım maaşı ile ilgili merak edilen her şey ve Ağustos ayında evde bakım maaşı yatan illerin tam listesi...

Ağustos ayında evde bakım maaşı bekleyenlere iyi haber geldi. Bakanlık evde bakım maaşı alan illerin listesini resmi internet sitesinde açıkladı. Vatandaşlar şimdi 'Evde bakım maaşı nasıl alınır? Evde bakım maaşı ne kadar? Evde bakım maaşı kimlere verilir?' sorularının yanıtını araştırıyor. Haberimizde evde bakım maaş hakkında merak edilien tüm ayrıntıları bulabilirsiniz. Evde bakım maaşı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından hayata geçirilen bir projedir. Evde bakım maaşı evde bakıma muhtaç yaşlı, engelli ve hasta kişilerin yakınlarına bakımları karşılığında verilen paradır. Bu proje ile evde bakıma muhtaç kişilerin yakınları ekonomik açıdan rahatlıyor ve yakınlarına daha iyi bir ortam bakım sağlıyorlar.

EVDE BAKIM MAAŞI NE DEMEK?

Evde bakım maaşları başkalarının bakımı ve yardımına muhtaç olan engelli statüsünde yer alan vatandaşlarımıza verilen belirli miktar paranın ifadesidir. Evde hastası ve ağır engelli raporu olan herkes evde bakım parası almak için başvuruda bulunabilmektedir.

18-08/24/evde-bakim-maasi-yatan-iller.jpg

EVDE BAKIM MAAŞI NASIL ALINIR? KİMLER MÜRACAT EDER? 

Evde bakım aylığı için yüzde 50 ve üzerinde engelli olmak gerekiyor. Ayrıca raporda ‘ağır engelli' bölümüne ‘evet' yazılmış olması da aranan şart. Engel durumuna hastanelerdeki heyet karar veriyor. Bakım maaşı yaşlı, hasta ve muhtaç olan kimselere değil onlara bakan kimseler veriliyor. Başvuru ‘Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'ne veya varsa ilçe müdürlüklerine yapılıyor. Evde bakıma muhtaç engelli veya yaşlı kişilerin yakınlarına ödenen bu maaş il il bazında ödeniyor. 

Evde bakım maaşı için başvurular, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüklerine başvuru yapması gereken engelli bireylerin yakınları hastanelerin sağlık kurullarından alacakları ağır engelli ibareli sağlık raporları ve yaşadığı eve giren kişi başı gelirlerinin istenilen oranda olması ile evde bakım maaşı alabilmektedir.

Bakım ödemesinin yanında yaşlının kendisine de maaş veriliyor. Bunun için de bazı şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Yaşlılığı nedeniyle herhangi bir işte çalışamayan ve geliri olmayanlara bağlanan maaş halk arasında 65 yaş aylığı olarak biliniyor. Buna ‘2022 aylığı' da denilmektedir. 

EVDE BAKIM MAAŞI İÇİN BAŞVURU NEREYE YAPILIYOR? 

Öncelikle valilik veya kaymakamlıklara bağlı defterdarlık veya mal müdürlüklerinden başvuru evrakları alınacak.

İl veya ilçe idare kurulundan muhtaçlık kararı belgeleri alınacak.

Alınan belgeler ‘SGK-Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü'ne teslim edilecek.

SGK alınan belgeleri inceleyecek ve yaşlılık maaşı alıp almayacağınıza karar verecek.

65 yaş aylığı için başvurunun yakını tarafından (vasi) yapılması için mahkemeden ‘vasi'lik kararı alınacak.

18-08/24/evde-bakim-maasi-icin-kimler-basvurabilir.jpg

EVDE BAKIM MAAŞI İÇİN KİMLER BAŞVURABİLİR? 

Başkasının yardımı ve bakımı olmadan, gündelik hayatını devam ettirmesi mümkün olmayan, yeme, içme, tuvalet ve temizlik vb. ihtiyaçlarını tek başına gideremeyen, özürlülere verilecek özürlü sağlık kurulu raporlarında “Ağır Özürlü (Evet,Hayır)” kısmında “Evet” işaretlenmiş her özürlü başvuru hakkına sahiptir. Bakım ihtiyacı olan engellilerin evde bakım ücreti/evde bakıma destek yardımından faydalanması için Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüklerine başvuru yapılması gerekmektedir.

Evde bakım parasını alabilmeniz için belirlenen kritileri sağlıyor olmanız gerekmektedir. Bunun için belirlenen üç kriteri yerine getirmeniz gerekmektedir. Bu hususlardan ilki, tam teşekküllü bir hastaneden alınmış olması gereken ağır engelli olduğunu belirten bir sağlık kurulu yazısı. Bu yazıda engel oranının yüzde elli üzerinde olduğu ve ağır engelli kısmında da evet olarak belirtilmesi gerekmektedir.

Evde Bakım hizmeti ücreti ya da aylığı tamamen “Ağır Özürlü” sınıfına giren özürlü vatandaşlara bakmayı kabul etmiş akrabası veya vasisi olan bakıcıya verilen bir aylıktır. Evde Bakım Maaşı için İl Sosyal Hizmetler Müdürlükleri veya Toplum Merkezlerine başvurulabilir.

18-08/24/evde-bakim-maasi-ne-kadar.jpg

2018 EVDE BAKIM AYLIĞI KAÇ LİRA?

2018 yılınını Ocak ayı itibari ile yeni gelen zam ile birlikte evde bakım maaşının ücretinde de artış oldu. Şu ana kadar toplamda 800 bin kişinin yararlandığı evde bakım aylığı 1 Ocak 2018 itibariyle 1.068 liraya çıktı. Evde bakım maaşının önümüzdeki Temmuz ayında 1.105 ve Ocak 2019’da 1.149, Temmuz 2019’da ise 1.207 liraya çıkması bekleniyor.

2018 Ağustos evde bakım maaşı yatan illerin listesi

1- Tokat

2- Hatay

3- Giresun

4- Antalya

5- Aksaray

6- Çanakkale

7- Adıyaman

8- Diyarbakır

9- Afyonkarahisar

10- Malatya

11- Konya

12- Bursa

13- Samsun

14- Zonguldak

15- İstanbul

16- Ankara

17- Osmaniye

18- Mersin

19- Muğla

20- Gaziantep

21- Tekirdağ

22- Şanlıurfa

23- Kırklareli

24- Bilecik

25- Manisa

26- Uşak

27- Denizli

28- İzmir

29- Balıkesir

30- Kocaeli

31- Kırşehir

32- Ordu

33- Sakarya

34- Bolu

35- Adana

36- Trabzon

37- Isparta

38- Kayseri

39- Karabük

40- Batman

41- Kastamonu

42- Çorum

43- Yozgat

44- Düzce

Ağustos ayında evde bakım maaşı yatan illerin listesi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından açıklandı. Peki evde bakım maaşı nasıl alınır? Evde bakım maaşı kimlere verilir? Evde bakım maaşı ne kadar? İşte evde bakım maaşı ile ilgili merak edilen her şey ve Ağustos ayında evde bakım maaşı yatan illerin tam listesi...

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN